AB ile Hindistan arasında kapsamlı ortaklık
Avrupa Birliği üyesi 27 ülke lideri ile Hindistan Başbakanı Narendra Modi, önceki gün çevrimiçi bir zirvede bir araya geldi. Toplantı sonrası AB ile Hindistan arasında kapsamlı ortaklık bildirgesi imzalandı.
Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, AB ile Hindistan arasında serbest ticaret, yatırım ve coğrafi işaret anlaşmaları müzakerelerine başlama kararı aldıklarını açıkladı. Michel, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke liderleri ile Hindistan Başbakanı Narendra Modi arasında video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen toplantı sırasında sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.
‘DÜNYANIN EN BÜYÜK DEMOKRASİLERİ’ VURGUSU
Açıklanan bildirgenin “Dünyanın en büyük demokrasileri” diye başlaması dikkat çekti. Zirveye AB üyesi 27 ülke lideri yanı sıra AB Konsey Başkanı Charles Michel ve AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen de katıldı.
İki tarafın stratejik ortaklığının güçlendiğini belirten bildirgede liderler, serbest ticaret müzakerelerine devam etme ve iki ek ticaret anlaşması için müzakerelere başlama konusunda anlaştıklarını ve ayrıca yeni bir bağlantı ortaklığı başlattıklarını duyurdular.
KOVİD-19 DAYANIŞMASI
AB liderleri, ülkedeki eşi görülmemiş yeni bir Kovid-19 dalgası yaşayan Hindistan ile tam dayanışma içinde olduklarını ifade ettiler. AB üye devletleri, Hindistan'ın Kovid-19 müdahalesi için 100 milyon eurodan fazla acil durum ekipmanı (oksijen, vantilatör ve ilaç) seferber ettiklerini duyurdu.
TİCARETTE YENİ İVME
“AB, Hindistan'ın en büyük ticaret ortaklarından ve yabancı yatırımcılardan biridir” diye başlayan bildirgenin ticari anlaşma bölümünde, varılan mutabakatla ilgili şu bilgiler verildi:
Dengeli, kapsamlı ve karşılıklı yarar sağlayan bir serbest ticaret anlaşması müzakerelerine devam etme
Uzun süredir devam eden pazara erişim sorunlarına hızlı çözümler bulmak
Tek başına bir yatırım koruma anlaşması müzakerelerini başlatma
Coğrafi göstergelerle ilgili bir anlaşma müzakerelerine başlama
ÇİN’E KARŞI ORTAK ALTYAPI PROJESİ Mİ?
Uzmanlar, bildirgede açıklanan “Bağlantı Ortaklığı”nın, Çin’in Kuşak-Yol Projesine rakip olabileceği görüşünde. Bağlantı Ortaklığı bölümünde:
“AB ile Hindistan ve üçüncü ülkeler ve bölgeler (Afrika, Orta Asya ve Hint-Pasifik dâhil) arasında şeffaf, kapsayıcı ve kurallara dayalı bağlantı için yeni bir ortaklık kabul edildi. Amaç, dijital, ulaşım, enerji ve insandan insana tüm sektörlerde yüksek standartlı fiziksel altyapıya özel yatırımlar için düzenleme ve destek konusunda birlikte çalışmaktır. AB ve Hindistan, Avrupalılar ve Hintliler arasındaki alışverişi güçlendirmeye ve AB ile Hindistan'ın kamu ve özel sektörleri arasında ortaklıklar oluşturmaya çalışacak.” denildi.
AB, daha önce Japonya ile “Bağlantı Ortaklığı” açıklamıştı. Böylece Hindistan, AB’nin Bağlantı Ortaklığı açıkladığı ikinci ülke oldu.
Bildirgede ayrıca “gezegeni ve yeşili koruma, insan hakları, dijital dönüşüm” gibi konularda da ortak çalışma vurgusu yapıldı.
“Dış politika ve güvenlik” bölümünde ise “Özgür, açık, kapsayıcı ve kurallara dayalı bir Hint-Pasifik alanına olan bağlılıkları vurguluyoruz. Bu, toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı, demokrasi, hukukun üstünlüğü, şeffaflık, seyir özgürlüğü ve uçuş özgürlüğü, engellenmemiş yasal ticaret ve anlaşmazlıkların barışçıl çözümüne dayanmalıdır.” İfadeleri yer aldı.