ABD Başkanı Blinken'den AB'ye 'Kuzey Akım' tehdidi
Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Brüksel’de ‘Küresel Tartışmalar’ programında Euronews muhabiri Meabh Mc Mahon’un sorularını yanıtladı.
NATO Dışişleri Bakanları toplantısından sonra Brüksel ziyaretini değerlendiren Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 26 Martta Washington’a dönmeden önce Euronews’e konuştu. Blinken, Türkiye ile ABD arasında yaşanan S-400 gerilimi ve Washington’un Çin politikalarına da değindi.
Amerika'nın ittifaklarına ve ortaklıklarına olan bağlılığı açısından bu ziyaretlerin önemini vurgulayan Blinken, konuşmasında “Hepsi ABD’nin geri döndüğünü göstermek içindi. Ve çok iyi karşılandık” ifadelerine yer verdi.
Mc Mahon’un ABD, Çin ve Avrupa Birliği (AB) üçgenindeki ilişkiler konusundaki sorusuna ise Blinken “Aslında burada söz konusu olan Çin'e karşı bir cephe oluşturmak değil. Bu, Çin'i baskı altında tutmak ya da kontrol altına almakla ilgili de değil. Paylaştığımız çıkarlar ve değerler için birlik olarak durmakla ilgili. Ve bunlardan biri, uzun yıllardır hepimizin üzerinde çabaladığı, kurallara dayalı uluslararası düzen dediğimiz şeydir. Ve hedefimiz, bu düzeni sürdürdüğümüzden emin olmak. Ve bu yüzden, Çin ya da herhangi bir ülke bunu baltalayan eylemlerde bulunursa, kurallara göre oynamazsa, ayağa kalkıp, bunu yapması gerektiğini söyleme yükümlülüğümüz var. Ve bunu dayanışma içinde birlikte yaptığımızda çok daha etkili oluyoruz" yanıtını verdi.
NATO Dışişleri Bakanları toplantısı sırasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Pekin’de bulunduğuna dikkat çeken Mc Mahon’un, Rusya’nın Avrupa’daki pozisyonuna ilişkin sorusuna yanıt veren ABD Dışişleri Bakanı Blinken, “Bu, NATO'da bu hafta görüştüğümüz önemli bir konuydu. Bence Rusya'nın bazı agresif eylemleri hakkında derinden paylaşılan bir endişe var. Sanırım hepimiz durumu çok net görüyoruz. Yani meydan okumayı görüyoruz” dedi.
‘TÜRKİYE İLE FİKİR AYRILIĞIMIZ OLDUĞU SIR DEĞİL’
Blinken, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alması konusunda ise “Türkiye ile gerçek bir fikir ayrılığımızın olduğu sır değil. Türk meslektaşımla görüştüğümde ona bunu doğrudan söyledim. Ve umarım Türkiye, örneğin S-400'lerin ittifak için ortaya çıkardığı sorunları çözme konusunda bazı adımlar atar” şeklinde konuştu.
Doğu Akdeniz’de gerginliğin azalmaya başladığını belirten ABD Dışişleri Bakanı, konuşmasında “Bence anlaşmazlığın çözümünde NATO çok iyi bir rol oynuyor. Ve anlaşmazlık yaşanan bölgede tarafların provokatif adımlar atmaması için çaba gösteriyor” sözlerine yer verdi.
‘KUZEY AKIM’A YAPTIRIM TEHDİDİ’
Kuzey Akım-2 projesinin ABD Başkanı Joe Biden açısından kötü bir anlaşma olduğunu yineleyen Blinken, söz konusu projenin ABD-AB ittifakının enerji güvenliği ve bağımsızlığını tehlikeye attığına işaret ederek “Amerika Birleşik Devletleri'nde boru hattını inşa etmeye maddi olarak yardımcı olan şirketlere yaptırım uygulamamızı gerektiren yasalarımız var. Bu yüzden, ortaklarımızın bu konudaki pozisyonumuzu ve bundan sonra ne yapmamız gerektiğini anladığından emin olmak istedim” dedi.
Öte yandan Almanya Doğu Avrupa Ekonomik İlişkileri Komitesi Başkanı Oliver Hermes, yazdığı bir makalede, Kuzey Akım-2 doğalgaz boru hattı projesinin terkedilmesinin, Avrupa açısından ekoloji ve enerji alanında olumsuz sonuçlar doğuracağını belirtmişti.