Biden taarruzda hükumet firarda
ABD Başkanı Joe Biden, 1915 olayları için yine ‘soykırım’ dedi. ABD Kongresi ‘anma etkinliği’ yaptı. Temsilciler Meclisi de ‘soykırım eğitim yasası’ hazırlığında. AK Parti Hükûmeti ise cepheden kaçtı, sözde tepkisinde ABD’nin adını bile anmadı
1915 Olaylarının yıldönümünde ABD'den Türkiye düşmanı açıklama geldi. Göreve geldiği yıldan beri üçüncü kez, 1915 Olaylarını 'soykırım' olarak niteleyen ABD Başkanı Joe Biden “Bugün, Meds Yeghern - Ermeni soykırımı - sırasında kaybedilen hayatları hatırlamak için duruyoruz ve asla unutmama taahhüdümüzü yeniliyoruz.” açıklaması yaptı.
Açıklamada, Türkiye'ye suçlamalar yer aldı: “24 Nisan 1915'te Osmanlı yetkilileri İstanbul'daki Ermeni aydınları ve cemaat liderlerini tutuklayarak Ermeni toplumuna karşı sistematik bir şiddet kampanyası başlattılar. Takip eden yıllarda bir buçuk milyon Ermeni tehcir edildi, katledildi ya da ölüme yürütüldü; bu trajedi Ermeni ailelerin nesillerini sonsuza dek etkiledi.”
AİHM ZAFERİ
“Ermeni Soykırımı” yalanı uzun yıllardır Türkiye'yi köşeye sıkıştırma amacıyla emperyalist ülkelerce dile getiriliyor. Biden'dan önceki ABD başkanları yine Türkiye'yi suçlayarak “büyük felaket” ifadesini kullanıyordu. Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Avrupa merkezlerinde soykırımın inkarını cezalandırmayı hedefleyen yasa çalışmalarını “Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır” diyerek yıktı. Talat Paşa Komitesi Avrupa kentlerinde konferans ve eylemlerle ses getirdi. Mücadele Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) zaferiyle taçlandı. AİHM kararlarında 1915 Olaylarının soykırım olarak nitelenemeyeceği vurgulandı.
HALA TARİH KOMİSYONU ÖNERİYORLAR
Türkiye'nin elindeki bu büyük başarıya rağmen Biden'ın dünkü açıklamasına karşı verilen yanıtlar cılız kaldı. ABD'nin ve Başkanı'nın adı geçmedi, AİHM kararı hatırlatılmadı, tarih komisyonu gibi özgüvensiz öneriler yeniden sıralandı. Dışişleri Bakanlığının “Bazı Ülkelerin Hükümet Yetkililerince Yapılan Beyanlar Hakkında” başlıklı açıklamasında şunlar kaydedildi:
“1915 olayları konusunda gerçeklerle ve uluslararası hukukla bağdaşmayan talihsiz açıklamalar, tarihi siyasi saiklerle yeniden yazmaya yeltenen beyhude çabalardır.
“Hiç kimse unutmamalıdır ki, 1915 olayları siyasetçilerin kendi gündemlerine ve iç siyasi mülahazalarına göre tanımlanamaz. Böyle bir yaklaşım, ancak tarihin tahrif edilmesine yol açar. Bu taraflı tutumlarını sürdürmekte ısrar edenler, tarihte ucuz siyasi fırsatçılar olarak anılacaktır.
“Bizim açımızdan hükümsüz olan bu açıklamaları reddediyor, bu yanlışta ısrar edenleri en şiddetli şekilde kınıyoruz. Hiç kimse ve hiçbir kuruluş, Türkiye’ye kendi tarihiyle ilgili ders veremez.
“Dar görüşlü siyasi hesaplara hizmet eden ve tarihten husumet çıkarmaya çalışan bu çevreleri, yaptıkları bu vahim hataları düzeltmeye, önerdiğimiz Ortak Tarih Komisyonu’nu desteklemeye ve ülkemizin öncülük ettiği bölgesel barış ve işbirliği çabalarına katkıda bulunmaya çağırıyoruz.”
BAKAN'DAN HEDEFSİZ TEPKİ
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da sosyal medya hesabından şunu paylaştı:
“Tarihi çarpıtmaya yeltenen siyasi şarlatanlar yine sahnede! Siyasi açıklamalarla tarih yeniden yazılamaz. Bu tutumlarında ısrar eden fırsatçılar, art niyet ve ikiyüzlülükleriyle hatırlanacaktır. Yüce Türk Milleti’ne tarih dersi vermek kimsenin haddi değildir.”
ALTILI MASA’DA CÜMBÜR CEMAAT SUSKUNLUK
AYDINLIK / ANKARA
ABD ve AB’nin sözde soykırım dayatmasına Cumhur İttifakı kanadı cılız tepkiler gösterirken Millet İttifakı’nın suskunluğu dikkat çekti.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ve senatosu ile Avrupa Birliği’nin (AB) küstah Ermeni soykırımı açıklamalarına Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan herhangi bir yorum gelmedi. Her fırsatta ittifakın milliyetçi kanadı olduğunu öne süren İYİ Parti de konuyu görmezden geldi. Her yıl “Ermeni halkının acılarını paylaşıyorum” diyerek sözde soykırım kampanyasına katılan Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise seçim arifesinde meseleye girmemeyi tercih etti.
ARDAHAN VE KARS’TA DİLE GETİRMEDİ
Ermeni çetelerin zulmüne en çok maruz kalan kentlerin başında gelen ama soykırım propagandacılarının yalanın merkez noktaları arasında saydığı Ardahan ve Kars’ta konuşan Kılıçdaroğlu ABD ve AB’nin dayatmasına sessiz kaldı. Pek çok başlık hakkında görüş bildiren ve vaatlerde bulunan Kılıçdaroğlu, dünyanın ve Türkiye’nin gündemi olan konuda tavır belirtmedi. Aynı gün içinde üçüncü mitingini Uşak’ta gerçekleştiren Kılıçdaroğlu burada da sessizliğini korudu.
ORTAKLAR DA SESSİZ
Millet İttifakı’nın diğer ortakları İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi de Batı'nın soykırım dayatmasına ses çıkarmadı. Milliyetçilik iddiasıyla öne çıkmaya çalışan İYİ Parti’de ne Genel Başkan Meral Akşener’den ne diğer yöneticiler ve milletvekili adaylarından ne de partinin kurumsal hesaplarından bir açıklama yapılmadı. Her yıl “Ermeni halkının acılarını paylaşıyorum” ifadeleriyle sözde soykırım kampanyasına katılan Ali Babacan’ın seçim arifesinde meseleye girmemeyi tercih etmesi ise gözlerden kaçmadı. Diğer partilerde de soykırım yalanına karşı duruş ortaya koyan hiçbir yönetici ve milletvekili adayı olmadı.
HDP’DEN 'YÜZLEŞME' ÇAĞRISI
AYDINLIK/ ANKARA
Halkların Demokratik Partisi (HDP), sözde Ermeni soykırımı iddialarının gündeme getirildiği 24 Nisan’da yazılı bir açıklamayla yüzleşme istedi.
HDP Merkez Yürütme Kurulu imzasıyla yayınlanan yazılı metinde soykırım yalanı gerçekmiş gibi kabul edilerek “Tarihsel hakikatlerle yüzleşmek, mağdur halklar ve inançlardan özür dilemek ve onarıcı adalet yollarına başvurmak, birbirini anlamak ve tarihsel yaraları samimi bir yaklaşımla sarmak ortak bir gelecek için vazgeçilmez adımlardır.” denildi.
'HEDEF TEK IRKTI HALA SÜRÜYOR'
HDP açıklamasında şunlar vurgulandı: “24 Nisan 1915 tarihinde iki yüzü aşkın Ermeni aydının evlerinden alınarak ölüme yollanması ile başlayan etnik kimlik ve inanç kırımı olan Büyük Felaket’in (Metz Yeğern) üzerinden 108 yıl geçti. Bu süreç, yüz binlerce Ermeni'nin sürgünü ve katli ile devam etti. Bu coğrafyanın diğer Hıristiyan halkları da bu politika ve uygulamaların hedefi haline geldi, getirildi. Farklılıkları silmek ve homojen bir toplum yaratmak; tek ırk-tek din-tek dil anlayışını hakim kılmak; bu topraklarda farklı halkların ve inançların yaşadıklarını unutturmak hedefi o günden bu yana süregeldi. Bu topraklar üzerindeki hiçbir etnik kimlik, dil, kültür ya da inancın bir diğerinden üstün olmadığı gerçeği halen toplumsal ve siyasal genel kabul görmedi.”
‘YÜREĞİMİZİ DERİNLİKLERİNDE’
“İnsanlığa karşı işlenen suçlarla yüzleşmek ortak ve eşit bir geleceği, toplumsal barışı kurmanın da önemli bir adımıdır. Coğrafyamızı çoraklaştıran utançlarla yüzleşmeyi ertelemek, toplumsal barışa ve hakikatlerin konuşulmasına hizmet etmemektedir. Bu topraklarda, bu coğrafyanın kadim halklarından olan Ermeni halkıyla ve Ermeni yurttaşlarımızla birlikte huzur içinde yaşamak son derece önemlidir. Aynı zamanda bölgemizin bir parçası olan Ermenistan devletiyle diplomatik, ticari, ekonomik ve kültürel ilişkileri geliştirmek halkların ihtiyacıdır ve çıkarınadır. Bu duygu ve düşüncelerle, Anadolu ve Mezopotamya’nın kadim halkları olarak, 108 yıllık acıları paylaşıyor, yaşanmış olan Büyük Felaketi, bu insanlık trajedisini yüreğimizin derinliklerinde duyuyor, o süreçte yaşamını yitirenleri bir kez daha hüzün ve saygıyla anıyoruz.”
VATANDAŞTAN TİP’E ‘1915’ TEPKİSİ YAĞDI
AYDINLIK / ANKARA
TİP’in sosyal medya hesabında yaptığı “1915’i unutmayacağız” açıklamasına peş peşe tepkiler geldi. Bazı vatandaşlar TİP’in NATO oylamasına katılmaması sonrası yapılan bu paylaşımı manidar bulurken, Vatan Partisi Genel Sekreteri Özgür Bursalı da, “Biden’ın düdükleri efendilerine selam çakıyor.” dedi.
Türkiye İşçi Partisi (TİP) “1915’i unutmayacağız” görseli eşliğinde sosyal medya hesabında paylaşım yaptı. “Büyük felaketle yüzleşmek” ifadelerini kullanan TİP, yaptığı paylaşımda şunları kaydetti: “Coğrafyamızın kadim halklarından Ermeni halkının topraklarımızdan koparılmasının acısını yaşamaya devam ediyoruz. Bu Büyük Felaketle yüzleşmek sadece geçmişe değil, ortak geleceğimize karşı da sorumluluğumuzdur. Aydınlık ve özgür günlerde kardeşçe yaşayacağımız bir ülkeyi birlikte kuracağız.”
Konuya ilişkin açıklama yapan Vatan Partisi Genel Sekreteri Özgür Bursalı, “Biden'ın düdükleri. Ezberleri aynı. Efendilerine selam çakıyorlar. Bu arkadaşların neden bu kadar parlatıldıkları anlaşılıyor mu? Bir sahte sol var, bir de o emperyalist yalanları Avrupa'da yerin dibine gömen Vatan Partisi var, Doğu Perinçek var.” şeklinde tepki gösterirken, diğer bir sosyal medya kullanıcısı da, “Aslında bir bütünün parçası olması açısından önemli bir paylaşım. NATO oylamasına katılmaması sonrası bu paylaşımın gelmesi çok manidar olmuş. YTİP Atlantik’e selamı çakmış.” değerlendirmesinde bulundu.
TİP’li olduğunu söyleyen bir vatandaş da, “TİP’li olarak diyorum ki belgesel-tarihsel-coğrafyasal çevre analizi-demografik analizi yapılmamış hassas bir meselede sözü tarihçilere bırakmak yerine b*kyiyen'lik yapmak doğru değil, kulaktan dolma marjinal fikirlerinizi kendinize saklayın, partimizi köy kahvesine çevirmeyin” dedi. Hocalı katliamını hatırlatan yurttaş da, “1915'in hesabını soracağına 1992'de ki Hocalı Azerbaycan halkının katledilişine ses çıkar sen önce..!” yorumu yaptı.
AP’DEN ‘SOYKIRIMI TANI’ ÇAĞRISI
AYDINLIK/ ANKARA
Eski Fransa Avrupa İşleri Bakanı ve Avrupa Parlamentosu (AP) Savunma Komisyonu Başkanı Nathalie Loiseau, Türkiye'nin sözde “Ermeni Soykırımı”nı tanıması gerektiğini dile getirdi.
Loiseau, "Türkiye eğer şüphe götürmez şekilde güçlü bir ülke olarak kabul görmek istiyorsa, Ermeni Soykırımı'nı tanımalı ve şiddet dolu geçmişine rağmen barış içinde bir gelecek inşa etmek istediğini göstermeli." dedi.
ERMENİSTAN BİLDİRİ YAYINLADI
Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, sözde “Ermeni Soykırımı”nın yıldönümü bahanesiyle bildiri yayınladı.
“Önceden planlanmış ve ölçüleriyle benzeri görülmemiş insanlığa karşı yönelik bu suçu ardından 1915-23 yıllarında 1.5 milyon Ermeni öldürüldü, yüz binlerce insan işkenceye ve zorunlu yerinden etmeye maruz kaldı.” denilen bildiride “Bir yüzyıldan daha fazla sonra yaklaşık 30 ülke tarafından Ermeni Soykırımının tanınması ve Ermenistan tarafından sunulmuş 'Soykırımın Önlenmesi' yasa tasarılarının oybirliğiyle kabul edilmesi Soykırım suçunun kınaması ve tanınması konusunda uluslararası toplumun gösterdiği dayanışma göstergesi olduğunu kaydedebiliriz.” ifadeleri kullanıldı.
Ermenistan’ın işgalinden kurtarılan Dağlık Karabağ'a da değinen sözkonusu bildiride Dağlık Karabağ'da yaşayan Ermenilerin soykırım ve etnik temizlik tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ima edildi.