‘ABD Büyükelçilik güvenliği dinlenilsin’ talebi
Hablemitoğlu suikastı davasında, suikastın yapıldığı sokaktaki ABD Büyükelçiliği lojmanının güvenlik kamerası kayıtlarının istenilmesi talep edildi. Savcı ABD Büyükelçiliği dış güvenlik görevlisinin tanık olarak dinlenmesini istedi, mahkeme kabul etti.
Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu suikastına ilişkin, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile emekli albay Levent Göktaş'ın da aralarında bulunduğu 10 sanığın yargılandığı davaya devam etti. Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuksuz sanıklar Aydın Köstem, Levent Göktaş, Ahmet Tarkan Mumcuoğlu, Fikret Emek ve Mehmet Narin ile taraf avukatları katıldı.
Başka suçtan tutuklu sanık Enver Altaylı ise tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS sistemiyle duruşmaya bağlandı. Duruşmada, geçtiğimiz hafta tanık olarak dinlenen kişilerin ifadelerine karşı sanıklar ve taraf avukatlarının beyanları alındı.
GÜVENLİK KAMERASI KAYITLARI
Hablemitoğlu ailesinin avukatları bir sonraki duruşmalarda bazı isimlerin tanık olarak dinlenmesini talep etti. Bu isimler arasında eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı ve halen Anayasa Mahkemesi üyesi olan İrfan Fidan, eski İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan da yer aldı. Ayrıca Necip Hablemitoğlu’nun suikaste uğradığı sokakta bulunan ABD Büyükelçiliği lojmanının o dönemde güvenlik kamerası olup olmadığının büyükelçilikten sorulması, varsa bu kayıtların istenilmesi talep edildi. Yine talepler arasında ABD Büyükelçiliğinde söz konusu sokakta görev yapan kişilerin sicil bilgilerinin istenilmesi de yer aldı.
ŞÜPHELİ ARACIN BİLGİLERİ İSTENDİ
Cumhuriyet savcısı da tanık ifadelerini dinlediğini, görgüsü, bilgisi olmayan yoruma dair tanık beyanlarını kabul etmediğini belirtti. Savcı ayrıca sağlık durumu yerinde olması durumunda eski Sağlık Bakanı Halil Şıvgın'ın, olay tarihinde tetiği çeken muhtemel kişiyi gördüğü belirtilen T.G.’nin, ABD Büyükelçiliği dış güvenlik görevlisi Y.A.’nın tanık olarak dinlenmesini talep etti. Savcı ayrıca, ABD Büyükelçiliği güvenlik görevlilerinin gördüğü ve sahte plaka taktığı değerlendirilen araca ilişkin sahiplik bilgilerinin istenilmesi talebinde bulundu.
GÖKTAŞ İDDİALARI REDDETTİ
Sanıklardan Levent Göktaş, "Enver Altaylı'yı, Ağustos 2015 ile Eylül 2015 tarihlerinde gördüm. Bundan önce kendisiyle hiçbir görüşmem olmamıştır. Enver Altaylı hiçbir zaman beni ziyaret maksatlı Özel Kuvvetler Komutanlığı Kirazlıdere kışlasına gelmemiştir" dedi. Enver Altaylı herhangi bir talebi olmadığını söylerken Fikret Emek ise, "Daha önce alınan beyanlar ve tanık ifadeleri kapsamında bu cinayetle ilgimin olmadığı açıktır" şeklinde konuştu.
Bir diğer sanık Mehmet Narin, "Özel Kuvvetler Komutanlığına girdiğimde 19 yaşındaydım. 21 yıllık meslek hayatımda ne bir ceza almışımdır ne de bir uyarı. Levent Göktaş ile beraber çatışmalara girdim. Yeri geldi o bana siper oldu, yeri geldi ben ona siper oldum. Ben hiçbir örgütün, çetenin üyesi olamam. Hakkımdaki iddiaları reddediyorum." diye konuştu. Tarkan Mumcuoğlu da şunları söyledi:
"Şu ana kadar yaptığım savunmalar belgelere dayanmakta. Meslek hayatımız terörle mücadeleyle geçti. 92 yılından beri ailecek bu mücadeleyi veriyoruz."
CİNAYET YERİNDEKİ SİNYALLER
Tarkak Mumcuoğlu’nun avukatı Enes Taner, olay tarihinde ve yerinde sinyal veren telefonların polislere ait olup olmadığına ilişkin HTS kayıtlarının istenilmesine karar verilmesini talep etti. Olay tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü Merkez Cinayet Büro Amirliğinde büro amiri olarak komiser rütbesiyle görev yapan Tamer Topsakal geçtiğimiz hafta tanık olarak verdiği ifadede şunları söylemişti:
"Cinayetle ilgili olarak özel bir ekip kuruldu araştırma için. Bunun başında Yurt Atayün vardı. Biz de cinayet büro olduğumuz için araştırmak istedik ancak dahil edilmedik soruşturmaya. O dönem Zaman Gazetesi cinayetle ilgili, bölgeden çok sayıda askerin sinyali alındığı şeklinde yayınlar yaptı. Ancak biz konuşmalarımızda, bölgeden çok sayıda emniyetçinin olay sırasında sinyal verdiği konuşuluyordu. Bu soruşturmadaki emniyetçilerin bu işi kapatmaya uğraştığını düşünüyorum."
Taleplerin ardından mahkeme heyeti ara kararı açıkladı.
BOZKIR HAKKINDA YAKALAMA KARARI
Buna göre sanık Nuri Gökhan Bozkır hakkındaki yakalama emrinin devamına karar verildi. Fetullah Gülen, Mustafa Özcan ve Serhat Ilıcak hakkında tutuklamaya yönelik yakalama emri düzenlenmesine hükmeden mahkeme İrfan Fidan ve Mustafa Çalışkan'ın tanık olarak dinlenmesi talebini reddetti. ABD Büyükelçiliğine yazı yazılarak olay tarihinde Büyükelçilik lojmanında güvenlik kamerası olup olmadığının sorulmasına karar veren mahkeme heyeti kameranın olması durumunda olay tarihindeki kayıtların istenilmesini kararlaştırdı. Bazı isimlerin tanık olarak dinlenmesi talebini kabul eden mahkeme duruşmayı 4 Mart 2024 tarihine erteledi.
ARAÇTAKİ KİŞİYİ RAPORLAŞTIRMAMIŞLAR
Necip Hablemitoğlu suikastı davasında, olay tarihinde ve halen ABD Büyükelçiliğinde güvenlik görevlisi olan kişiler de geçtiğimiz hafta tanık olarak dinlenmişti. Tanıklar, Hablemitoğlu'nun evinin bulunduğu sokaktaki ABD Büyükelçiliği lojmanı önünün nöbet yerlerinden birisi olduğunu söylemişti. İfadelerin ardından sorulan sorularla, tanıkların burada araç içerisinde uzun süre bekleyen kişiyi fark ettikleri ancak bunu raporlaştırmadıkları ortaya çıkmıştı.