ABD Kenya pazarını istilaya hazırlanıyor
Kenya ile ABD arasında imzalanması planlanan serbest ticaret anlaşması, bölgesel ve kıtasal ticaret protokollerinin ihlal edileceği gerekçesiyle büyük tepki topluyor.
Anlaşma hayata geçtiğinde Kenya ABD’den gümrüksüz ithalat için sınırlarını açacak. Buna karşılık Nairobi de ABD’ye sınırlı sayıda vergisiz mal ihraç edecek. ABD ve Kenya’nın halihazırda yıllık 1 milyar dolar civarında ikili ticareti bulunuyor
AGOA YERİNE
The East African web sitesinin haberine göre, anlaşmanın Afrika mallarının ABD’ye gümrüksüz erişimine izin veren Afrika Büyüme ve Fırsatlar Yasası’nın (AGOA) yerini alması bekleniyor. 2025’te sona erecek şekilde tasarlanmış olan AGOA, Trump yönetiminin memnuniyetsiz olduğu konuların başında geliyordu.
Trump AGOA gibi çok taraflı ticaret anlaşmaları yerine Afrika ülkeleriyle tek tek ikili serbest ticaret anlaşmaları imzalamayı tercih ediyor. Böylece, Afrika’da üretilen malların ihracatını destekleyen eski düzenlemelerin yerine ABD mallarının Afrika pazarlarına erişimi kolaylaşacak.
Afrika içinde serbest ticaret anlaşmalarının olduğu düşünüldüğünde, ABD’nin Kenya gibi etkili bir pazara erişimi, diğer Afrika pazarlarına ulaşmada da elini kolaylaştıracak.
BÖLGESEL KRİZE YOL AÇABİLİR
ABD ile Kenya’nın imzalayacağı anlaşma Sahra altı Afrika’daki ABD ticari ilişkileri için bir ilk olacak. Ancak planlanan anlaşma yalnızca Kenya’yı ilgilendirmiyor.
Kenya’nın da üyesi olduğu Doğu Afrika Topluluğu’nun Gümrük Birliği Protokolü’ne göre, bir üye devletin böyle bir anlaşma imzalamadan önce ortaklarına bu niyetini bildirmesi gerekiyor.
ABD-Kenya ticaret anlaşmasının Topluluk üyesi diğer devletler tarafından nasıl karşılanacağı ise merakla bekleniyor.
DOĞU AFRİKA TOPLULUĞU
2000 yılında kurulan toplulukta Kenya’nın yanı sıra Tanzanya, Uganda, Ruanda, Burundi ve Güney Sudan da bulunuyor.
Topluluk, siyasi, ekonomik ve sosyal konulardaki işbirliğinin üye ülkelerin tümünün yararına olacak şekilde genişletilmesini ve derinleştirilmesini hedeflemektedir. Üye ülkeler bu amaçla 2005 yılında gümrük birliğine, 1 Temmuz 2010 tarihinde ise ortak pazar uygulamasına geçti. Ayrıca 2011 yılında Doğu Afrika Parasal Birliği’nin kurulması amacıyla da çalışmalara başlandı.