ABD Kongresi’nde Türkiye’ye Doğu Akdeniz kıskacı
Temsilciler Meclisi'ne sunulan tasarı ABD, İsrail, Yunanistan ve GKRY arasındaki '3+1' işbirliğini kurumsallaştırmayı hedefliyor. Tasarıya göre dört ülke Doğu Akdeniz’de güvenlik ve terörle mücadele programları yürütecek, tatbikatlar yapacak, Rumlara da silah ambargosu tamamen kaldırılacak


Cumhuriyetçi Parti’den ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Nicole Malliotakis, Kongre’ye “2025 Doğu Akdeniz'de Amerikan-Helen-İsrail Terörle Mücadele ve Deniz Güvenliği Ortaklığı Yasası” başlıklı bir tasarı sundu. Tasarı, ABD, Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) arasındaki “3+1” işbirliğini kurumsallaştırmayı hedefliyor. Tasarıya göre ABD, Uluslararası Askeri Eğitim ve Öğretim (IMET) programı kapsamında İsrail, Yunanistan ve GKRY için ek bütçe ayırmayı planlıyor. Tasarı, ABD'nin GKRY'ye yönelik silah ambargosunun tamamen kaldırılmasını da içeriyor. Kongre üyeleri Thomas Kean Jr., Dan Goldman ve Josh Gauthamer tarafından da desteklenen düzenlemenin, Amerikan Helenik Enstitüsü (AHI) tarafından hazırlandığı belirtiliyor. Amerika’daki Yunan lobisi olarak bilinen AHI, yasa tasarısını desteklediğini açıklayarak, “Bu düzenleme, Doğu Akdeniz'deki güvenlik koordinasyonunda kritik bir adım olacak.” ifadelerini kullandı.
Tasarı, Temsilciler Meclisi’nde onaylanırsa önümüzdeki haftalarda Senato'ya sunulacak. Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'na (NDAA) dahil edilmesi ve tahsis edilecek fonların onaylanması sürecinde ise ek düzenlemeler de gündeme gelebilir.
ABD'NİN VARLIĞI KURUMSALLAŞACAK
Tasarı, Doğu Akdeniz'de jeopolitik hareketliliğin arttığı ve ABD'nin bölgedeki müttefikleriyle işbirliğini daha kurumsal bir yapıya dönüştürmeyi amaçladığı bir dönemde gündeme geldi. ABD Uluslararası Kalkınma Finans Kurumu'nun (DFC), Yunanistan-GKRY-İsrail elektrik bağlantı projesine katılma müzakereleriyle eş zamanlı olarak sunulan yasa önerisi, bölgedeki ABD etkisini artırmayı hedefliyor. 2019'da kabul edilen “Doğu Akdeniz Güvenlik ve Enerji Ortaklığı Yasası” ve 2021'de yürürlüğe giren “ABD-Yunanistan Savunma ve Parlamentolar Arası Ortaklık Yasası” sonrasında hazırlanan bu yasa tasarısı, ABD'nin bölgedeki varlığını daha da pekiştirmeyi amaçlıyor.
TASARININ ANA HÜKÜMLERİ
ABD, Yunanistan, GKRY ve İsrail arasındaki güvenlik işbirliğini güçlendirmek için çeşitli düzenlemeler içeren yasa tasarısının hükümleri şunlar:
- Girit’teki Suda Körfezi’nde TRIREME adlı deniz güvenliği eğitim programı oluşturulacak.
- Kıbrıs’taki CYCLOPS eğitim merkezinde terörle mücadeleye yönelik CERBERUS adlı yeni bir program hayata geçirilecek.
- Pentagon'un finansmanı ile dört ülkenin katılımına açık eğitim programları düzenlenecek.
- Yunanistan’a Suda Körfezi’nde deniz güvenliği ekipmanlarının satın alınması için 5 milyon dolar tahsis edilecek.
- CYCLOPS’un genişletilmesi için GKRY’ye 5 milyon dolar ek kaynak ayrılacak.
- Yunanistan ve GKRY, 2026-2029 yılları arasında yıllık 2 milyon dolar ek fon alacak.
- ABD’nin GKRY’ye yönelik silah ambargosunun yıllık gözden geçirilme şartı kaldırılacak ve ambargo tamamen sonlandırılacak.
- “3+1” çerçevesinde yeni güvenlik işbirliği stratejileri geliştirilecek.
- IMET programı kapsamında İsrail’e dört yıl içinde toplam 4 milyon dolar, Yunanistan ve GKRY’ye ise 1’er milyon dolar ek bütçe tahsis edilecek.
EK BÜTÇE SAĞLANACAK
Tasarı, ABD Savunma Bakanlığı tarafından yürütülecek TRIREME programına 2026-2029 yılları arasında yıllık 1,5 milyon dolar bütçe ayırıyor. Deniz güvenliği eğitimi altyapısının geliştirilmesi için 2026 yılında bir defaya mahsus 5 milyon dolarlık bir yatırım yapılması planlanırken, ek destekler için yılda 2 milyon dolar ayrılması hedefleniyor. Yunanistan'a tahsis edilecek bu fon, Souda Körfezi’ndeki eğitim tesislerini güçlendirmek için kullanılacak. CERBERUS programı da dört yıl boyunca yıllık 1,5 milyon dolar ile desteklenecek. Buna ek olarak, CYCLOPS merkezinin operasyonlarını genişletmek amacıyla 2 milyon dolar tahsis edilecek. 2026 yılında yeni terörle mücadele eğitim binaları ve ekipmanları için 5 milyon dolar daha sağlanacak. ABD Savunma ve Dışişleri Bakanları her yıl Kongre’ye program sonuçları hakkında brifing verecek ve 3+1 yapısı çerçevesinde uzun vadeli güvenlik stratejileri oluşturulacak.
SİLAH AMBARGOSU KALDIRILACAK
Tasarı, 2020 yılında kaldırılan ancak yıllık gözden geçirme şartı bulunan GKRY’ye yönelik silah ambargosunun tamamen kaldırılmasını öngörüyor. Mevcut düzenlemelere göre, ABD yönetimi her yıl mali şeffaflık ve güvenlik işbirliği kriterlerine göre ambargonun kaldırıldığını teyit etmek zorundaydı. Yeni tasarı, bu zorunluluğu ortadan kaldırarak ambargoyu kalıcı şekilde iptal etmeyi amaçlıyor.
3+1 ÇERÇEVESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ
Tasarı, 2021’de kurulan ABD Parlamentolar Arası Grubu’nun süresiz hale getirilmesini öngörüyor. Grup, altı ABD senatörü ve altı ABD temsilcisinden oluşan bir güvenlik alt grubu ile genişletilecek. Ayrıca, ABD Savunma, Dışişleri ve İç Güvenlik Bakanlıklarından yetkililerin de içinde yer alacağı yeni bir yürütmeler arası güvenlik grubu kurulacak. Bu yapı, Yunanistan, GKRY ve İsrail ile güvenlik işbirliği için yılda en az iki kez toplanacak. Tasarı, IMET programı için yeni bir finansman artışı da öngörüyor. Buna göre, İsrail dört yıl boyunca yılda 1 milyon dolar ek bütçe alacak. Yunanistan ve GKRY ise her yıl 250 bin dolar ek finansman alacak. Bu fonlarla askeri personelin ABD kurumlarında eğitimi sağlanacak ve bölgesel güvenlik işbirliği güçlendirilecek.
Özenle seçilen merkez isimleri
Tasarı kapsamında, Kıbrıs’taki CYCLOPS (ABD ve GKRY arasında Kıbrıs Kara, Açık Deniz ve Liman Güvenliği Merkezi) ve Girit'teki Suda Üssü'nde terörle mücadele ve deniz güvenliği eğitimi verecek yeni merkezlerin açılması planlanıyor. Bu çerçevede, CERBERUS ve TRIREME adında iki eğitim merkezi kurulacak. Her iki merkeze mitolojik isimlerin verilmesi dikkat çekici. Yunan mitolojisinde, CERBERUS, Hades’in yeraltı dünyasının üç başlı köpeği olarak tanınır. Terörle mücadele programı için bu ismin seçilmesi, “koruyucu” ya da “savunma” rolünü simgeliyor olabilir. TRIREME ise, Antik Yunan ve Roma İmparatorluğu'nda kullanılan, üç sıra kürekle hareket eden bir savaş gemisi. Bu ismin deniz güvenliği programıyla ilişkilendirilmesi, denizcilik ve askeri gücü simgeliyor. Diğer yandan, GKRY’deki CYCLOPS adı da mitolojik bir anlam taşıyor. Yunan mitolojisinde CYCLOPS’lar tek gözlü dev yaratıklardır ve en ünlüsü, Odysseus’un karşılaştığı Polyphemos’dur. CYCLOPS’un bir güvenlik veya terörle mücadele programı adı olarak seçilmesi, gözlem, izleme ve denetleme işlevlerini simgeliyor olabilir. Mitolojik açıdan, tek gözlü devlerin genellikle güçlü ve dikkatli oldukları düşünülür.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.