ABD’den PKK’ya 242 milyon dolar
ABD, savunma bütçesini belirleyen yasa tasarısının senatoya gönderilmesine onay çıktı. Tasarıda terör örgütü Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) yardımın süreceği belirtildi. Ayrıca Çin ve Rusya’nın ‘yükselen tehdidine’ de vurgu yapıldı.
ABD Temsilciler Meclisi, ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) 2024 mali yılı bütçesini içeren ve ABD savunma harcamaları politikalarını belirleyen Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) Tasarısı’nı kabul etti. Tasarı, Pentagon’un 2024 mali yılı bütçesi ve ABD savunma harcamaları politikaları için 886 milyar doları içeriyor. Tasarı, 210 vekilin “hayır” oyuna karşı 219 vekilin “evet” oyuyla kabul edildi.
Tasarı PKK/YPG’nin yönettiği SDG de dâhil olmak üzere tüm Suriyeli grupları kapsamakta. Ayrıca Suriye-Ürdün-Irak sınırındaki stratejik bir ABD askeri tesisindeki yerel Suriye askeri güçleri de dahil olmak üzere SDG dışındaki gruplara da fon sağlanmasını içeriyor.
TERÖR ÖRGÜTÜNE 242 MİLYON DOLAR
Tasarıda, terör örgütü YPG/PKK dahil Suriye’de “incelenmiş gruplar ve kişilere” verilen desteğin devam etmesiyle ilgili madde de yer aldı. Terör örgütü IŞİD ile mücadele kapsamındaki çabalara 242 milyon dolar ayrılması karar verildi.
Komite, PKK’nın yönettiği gözaltı tesislerinde tutulan IŞİD tutuklularından kaynaklanan tehditlerden endişe duymaya devam etmekte olduğunu belirterek, “Suriyeli ortak güçlere sağlanan ek eğitim ve gelişmiş güvenlik önlemlerinin, bu tesislerin güvenliğinin sağlanması ve IŞİD tutuklularının savaş alanına geri dönmelerinin engellenmesi açısından acil önem taşıdığını düşünmektedir.” ifadelerine yer verdi. IŞİD tutuklularının tesislerindeki güvenlik koşullarının iyileştirilmesi için inşaat ve onarım maliyetlerine ilişkin ulusal güvenlik muafiyetinin 2024 yılına kadar uzatılması ve bu tür yardımların sağlanmasını kolaylaştırmak üzere muafiyet yetkisinin daha da değiştirilmesi tavsiye edildi.
‘BİRİNCİL RAKİP ÇİN’
Tasarıda ABD’ye karşı tehdit olarak, Çin, Rusya, İran ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti gösteriliyor. İlgili bölümde ABD’nin tehlikeli ve giderek büyüyen bir dizi ulusal güvenlik sorunuyla karşı karşıya olduğu belirtilirken, “En acil olarak, Çin ABD’nin güvenliği ve ekonomik çıkarlarına karşı sürekli bir meydan okuma niyetine ve kabiliyetine sahip tek ülke olarak Amerika’nın birincil rakibi olarak ortaya çıkmıştır.” ifadelerine yer veriliyor. Buna ek olarak da “Rusya şiddet yanlısı ve istikrarı bozucu bir güç olduğunu göstermiş, İran ve Kuzey Kore ise askeri kabadayılığın sınırlarını zorlamaya devam etmektedir. Bu tehditleri caydırmak ve üstesinden gelmek için Birleşik Devletler ordusu, Ulusunu güvende tutmak için ihtiyaç duyduğu kaynaklara, eğitime, ekipmana ve kabiliyetlere sahip olmalıdır.” değerlendirmesi yapılıyor.
OYLAMA HAFTAYA
ABD’de tasarı, Kongrenin iki kanadında ayrı ayrı hazırlanıp kabul ediliyor. Daha sonra Senato ve Temsilciler Meclisi üyelerinden oluşan Konferans Komitesinde birleştiriliyor. Demokratların çoğunlukta olduğu Senatoda, tasarıya ilişkin oylamanın gelecek hafta yapılması bekleniyor.
LGBT MADDESİ
Tasarıda LGBT faaliyetlerini içeren unsurlar da var.
Askerlerin kürtajla ilgili masraflarının karşılanması, transların cinsiyetle ilgili sağlık hizmetlerine erişimine kısıtlamalar.
getiren ve toplumsal çeşitlilik ve kapsayıcılıkla ilgili Cumhuriyetçilerin destek verdiği değişiklikler içeren tasarıya, Demokratlardan sadece 4 milletvekili “evet” oyu verdi.