ABD medyası saldırı planını adım adım yazdı... İsrail Lübnan'a nasıl saldırdı?
Dünya, İsrail'in Lübnan'a iki gün üst üste yaptığı siber saldırıları konuşuyor. ABD medyası, İsrail'in yıllar öncesinden 2 sahte şirket kurduğunu ve milyonlarca dolarlık yatırım yaptığını yazdı. Telsizlere ait firmadan açıklama gelirken Hizbullah lideri Nasrallah'ın ise bugün konuşması bekleniyor.
Lübnan'ın çeşitli bölgelerinde çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılması sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 37'ye yükseldi.
Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad düzenlediği basın toplantısında, dün çok sayıda telsizin patlatılması sonucu ölenlerin sayısının 25'e yaralananların sayısının 608'e çıktığını belirtti. Ebyad, yaralıların 61'inin yoğun bakımda ve durumlarının kritik olduğunu kaydetti.
ABD'li New York Times Gazetesi, İsrail'in Lübnan'da iki gündür sürdürdüğü ölümcül saldırıların perde arkasını yazdı. Gazeteye göre plan aslında çok uzun süre önce devreye sokulmuştu. İsrail yıllar öncesinden Hizbullah'ı hedef almak için 2 sahte şirket kurdu ve milyonlarca dolarlık yatırım yaptı.
'MODERN ZAMANLARIN TRUVA ATI'
New York Times Gazetesi, İsrail'in ölümcül saldırılarını 'modern zamanların Truva Atı' olarak tanımladı ve operasyonun perde arkasın yazdı.
Gazetenin iddiasına göre, İsrail yıllar öncesinden Hizbullah'ı hedef almak için 2 sahte şirket kurmuş.
Gazetedeki yazıda dikkat çeken ifadeler şöyle:
"İsrail'in ajanlarının yerlerini tespit etmek için cep telefonu şebekelerini kullanmasından rahatsız olan Hizbullah lideri Nasrallah, daha önce televizyonda yayınlanan bir konuşmasında takipçilerine 'Bana ajanın nerede olduğunu soruyorsunuz. Size diyorum ki, sizin elinizdeki, eşinizin elindeki ve çocuklarınızın elindeki telefon ajandır. Onları gömün, Demir bir kutuya koyun ve kilitleyin.' dedi.
"İsrail bu fırsatı kaçırmadı, Hizbullah'ı hedef almak için bir çağrı cihazı şirketi kurma planını zaten çok daha önceden devreye sokmuştu.
"Dünden beri tartışmaların odağında olan BAC Consulting firması cihazları Tayvanlı bir şirket olan Gold Apollo adına üretmek üzere sözleşme imzalamış Macaristan merkezli bir şirketti.
"Operasyon hakkında bilgilendirilen üç istihbarat görevlisine göre bu da İsrail oyununun bir parçasıydı. Çağrı cihazlarını üreten kişilerin gerçek kimliklerini gizlemek için en az iki tane daha sahte şirket kurulmuştu. BAC bu sırada sıradan müşteriler aldı ve onlar için bir dizi çağrı cihazı üretti.
"Üç istihbarat görevlisine göre, ayrı olarak üretilen bu cihazlar, patlayıcı PETN ile bağlanmış piller içeriyordu.
"İki Amerikalı istihbarat yetkilisine göre, yaz boyunca Lübnan'a çağrı cihazı sevkiyatı arttı, ülkeye binlercesi ulaştı ve Hizbullah subayları ile müttefikleri arasında dağıtıldı.
"Salı günü çağrı cihazlarının çalıştırılması emri verildi. Üç istihbarat ve savunma yetkilisine göre, patlamaları başlatmak için İsrail çağrı cihazlarını çalıştırdı ve Hizbullah'ın üst düzey liderlerinden geliyormuş gibi görünen Arapça bir mesaj gönderdi. Birkaç saniye sonra Lübnan kaosa sürüklenmişti."
NASRALLAH BUGÜN KONUŞACAK
Hizbullah Hareketi Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah'ın bugün saat 17:00'de konuşma yapması bekleniyor.
İsrail'in Lübnan'a peş peşe düzenlediği saldırı sonrası ilk açıklamasını yapacak olan Nasrallah'ın söyleyeceği sözler savaşın gidişatını değiştirebilir.
Patlamaların ardından uluslararası medyaya konuşan üst düzey bir Hizbullah kaynağı, yaşanan patlamalarda Nasrallah’ın zarar görmediği bilgisini paylaşmıştı.
'SALDIRIYA GEREKLİ CEVABI VERME HAKKIMIZI KORUYORUZ'
İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Amir Said İravani'nin Lübnan'daki olaylar hakkında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e gönderdiği mektupta, İran'ın, "Haydut İsrail rejiminin" Lübnan'daki "sabotaj ve terör" faaliyetlerini en şiddetli şekilde kınadığı aktarıldı. İsrail'in söz konusu eylemlerinin uluslararası hukuku ihlal ettiği ve barış ile güvenliği tehdit ettiği belirtildi.
Mektupta, özellikle ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerin, "rejime" destekleri nedeniyle hatalı faaliyetlerinden de sorumlu oldukları ifade edildi.
"İran, Lübnan'daki büyükelçisinin yaralanmasına yol açan saldırıya uluslararası hukuk uyarınca gerekli cevabı verme hakkını muhafaza etmektedir." denilen mektupta, BM Genel Sekreteri ve BM Güvenlik Konseyi'ne İsrail'in terör faaliyetini kınama çağrısı yapıldı.
Mektupta, BM Güvenlik Konseyi'nin, İsrail'in bölgedeki faaliyetlerini de şiddetle kınaması gerektiği belirtilerek, Konseyden "terör rejimine" karşı gerekli adımları atması istendi.
'HASTANELERE YENİ YARALI GELMEDİ'
Lübnan Başbakanı Necip Mikati, ülkesinin iki gündür tanık olduğu çağrı cihazı ve telsizlerin patlatılmasında ikinci dalganın sona erdiğini, hastanelere yeni yaralı gelmediğini bildirdi.
Mikati, yaralıların tedavi sürecini takip etmek için Sağlık Bakanlığına yaptığı ziyarette açıklamada bulundu.
Başbakan Mikati açıklamasında "Lübnan'da olup bitenlerde Birleşmiş Milletler (BM) nerede?” diye sordu.
Başbakan, Lübnanlılara, 32 kişinin ölümüne ve 3 bin 250'den fazla kişinin yaralanmasına yol açan saldırının ikinci dalgasının sona erdiği ve hastanelere yeni yaralıların gelmediği konusunda güvence verdi.
TELSİZLERİN ÜRETİMİ 10 YIL ÖNCE DURDURULMUŞ
Patlatılan telsizlerin Japonya merkezli "ICOM" tarafından üretildiği belirtilirken, firmadan konuyla ilgili açıklama geldi.
Açıklamada, "IC-V82, 2004'ten Ekim 2014'e kadar Orta Doğu dahil olmak üzere üretilip ihraç edilen bir telsizidir. Yaklaşık 10 yıl önce üretimi durdurulmuş ve o tarihten bu yana şirketimizden sevkiyatı yapılmamıştır" ifadeleri kullanıldı.
Lübnan'da patlatılan telsizler sonrası gündeme gelen cihazın Japon üreticisi "ICOM Inc."in Direktörü Enomoto Yoşiki, telsizlerin "daha önce sattıkları ancak pilleri değiştirilmiş IC-V82 modeli olabileceğini" bildirdi.
'DEĞİŞTİRİLMİŞ OLABİLECEĞİNİ GÖSTERİYOR'
ICOM Direktörü Enomoto Yoşiki, gazetecilere yaptığı açıklamada "Sahte olma ihtimalini göz ardı edemeyiz ancak ürünlerin IC-V82 modelimiz olma ihtimali de var. Ürünlerin seri numaraları kontrol edilmeden dağıtım kanallarını tespit etmek zor." ifadelerini kullandı.
Cihazların pil bölgesinde ciddi patlama hasarının kayda geçtiği görüntüleri değerlendiren Enomoto, bunun "güç paketlerinin patlayacak şekilde modifiye edilmişlerle değiştirilmiş olabileceğini gösterdiğini" savundu.
Üretici firma ICOM, denizaşırı dağıtım ağlarını incelemeye aldığını ve Avrupa'da faaliyet göstermesine karşın ürünlerin Orta Doğu Bölgesi'ne nasıl sevk edildiğine yönelik soruşturma yürüteceğini duyurdu.
HAVAALANLARINDA TELSİZ VE ÇAĞRI CİHAZLARI YASAKLANDI
Lübnan'da çağrı ve telsiz cihazlarının patlatıldığı saldırıların ardından "pager" ve "walkie-talkie" olarak bilinen iletişim cihazlarının ülkedeki tek havaalanı olan başkent Beyrut’taki Refik Hariri Havalimanı’nda kullanılması yasaklandı.
Lübnan Sivil Havacılık Müdürlüğü, Beyrut'taki Refik Hariri Havalimanı'nda faaliyet gösteren şirketlere, uçaklarında "pager" çağrı cihazı veya "walkie-talkie" türü telsiz cihazlarının taşınmasına müsaade edilmeyeceğini bildirdi.
Sivil Havacılık Müdürlüğü, Refik Hariri Havalimanı'nda faaliyet gösteren havayolu şirketlerine gönderdiği genelgede, firmaların yolcularına bir sonraki duyuruya kadar uçak içinde ve bagajlarda bu tür cihazların taşınmasına izin verilmeyeceğinin bildirilmesini talep etti.
Genelgede ayrıca bu cihazların hava kargo yoluyla taşınmasına da izin verilmeyeceği belirtilerek aksi taktirde güvenlik birimlerinin cihazlara el koyacağı kaydedildi.