ABD'de kasırga alarmı! '100 yılın en güçlüsü olacak'
Henüz Helene'nin yol açtığı zarar nedeniyle toparlanamayan ABD, bu kez de Milton Kasırgası'yla karşı karşıya. '100 yılın en güçlü kasırgası' diye tanımlanan felaket yüzünden uçuşlar ertelendi, şehirler tahliye edilmeye başlandı.
ABD’nin Florida eyaletinde etkisini göstermeye hazırlanan Milton Kasırgası, yerel halkı ve yetkilileri harekete geçirdi. ABD Başkanı Joe Biden, acil tahliye uyarısında bulunarak "Milton, Flordia'yı vuracak son yüzyılın en kötü kasırgası olabilir" dedi.
Atlantik'te bu sezon oluşacak kasırga ve fırtınaların, ABD'nin kıyı şeridinden karaya çıkma ihtimalinin, geçtiğimiz yıllara nazaran ortalamanın çok üzerinde olduğu tahmin ediliyor. ABD Ulusal Hava Durumu Servisi (NWS), Meksika Körfezi'nden güçlenerek Florida eyaletine doğru yaklaşan Milton'un rotasında ilerlemesi halinde son 100 yılın "en güçlüsü" olabileceği uyarısında bulundu.
FLORİDA KIYILARI TEHLİKE ALTINDA
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresine (NOAA) göre, kasırga aktiviteleri eylül ortalarında zirve yaparak kasımın sonuna kadar devam ediyor.
Ulusal Kasırga Merkezi, saatteki hızı yaklaşık 260 kilometreye ulaşan Milton Kasırgası'nın en yüksek ölçek anlamına gelen 5. kategoride Florida kıyılarını vurabileceğini açıkladı.
YÜZLERCE KİŞİ OKULA SIĞINDI
Palmetto kentinde, kasırga uyarıları sonrası yüzlerce kişi, Virgil Mills İlkokulu'na akın ederek güvenli bir ortamda barınma imkanı buldu. Federal ve yerel yetkililer, kasırganın potansiyel tehlikeleri hakkında bilgi vererek vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.
UÇUŞLAR İPTAL EDİLDİ
Kasırga nedeniyle Orlando Uluslararası Havalimanı'nda uçuşlar iptal oldu. Florida kıyılarına doğru ilerleyen Milton Kasırgası'yla ilgili federal ve yerel yetkililer uyarıda bulunmaya devam ediyor.
ŞEHİR TAHLİYE EDİLECEK
Sarasota kenti sakinleri olası tahliye durumlarına hazırlanıyor. Hızla şiddetlenen fırtınanın bölgeye şiddetli yağış, kuvvetli rüzgar ve sel getirmesi beklenirken kıyıya yakın kesimlere demir atan teknelerin de rüzgar sebebiyle sabit duramadıkları görüntülendi.
BÜYÜK YIKIMLARA YOL AÇTI
Bu yıl "oldukça aktif" geçeceği öngörülen Atlantik kasırga sezonunun başlamasının ardından, Helene'nin yol açtığı hasarı henüz atlatamayan ve bu kez de Milton ile büyük bir sınav vermeye hazırlanan ABD, geçmişte de yıkıcı kasırgaların etkisi altında kaldı.
Ülkede eylül sonunda Helene Kasırgası, 4,57 metre yüksekliğindeki dev dalgalar ve hızı saatte 225,31 kilometreye ulaşan sürekli rüzgarlarla Florida'da karaya çıktı. Ardından Georgia, Carolinas, Tennessee ve Virginia eyaletlerini vurdu.
Kasırga sebebiyle milyonlarca kişi elektriksiz kaldı, temel hizmetler ve gıdalara ulaşamadı, afette 230'dan fazla kişi hayatını kaybetti.
1992 ANDREW KASIRGASI
Ağustos 1992'de Florida kıyılarını vuran Andrew Kasırgası, o dönemde ABD'yi etkisi altına alan ve en çok zarar veren kasırga oldu.
Kasırganın getirdiği afetlerde 60'tan fazla insan yaşamını yitirdi ve yaklaşık 25 milyar dolarlık hasara neden oldu.
2005 KATRİNA KASIRGASI
Ardında büyük bir yıkımı bırakan Katrina Kasırgası, Ağustos 2005'te özellikle Körfez kıyısındaki New Orleans kentinin büyük bir bölümünü tahrip etti, bazı yerleşim bölgelerini haritadan sildi.
New Orleans'ın yüzde 80'ini sel basarken, elektriğin uzun süre verilemediği kentte on binlerce kişi günlerce kurtarılmayı bekledi.
ABD'yi vuran en ölümcül ve en maliyetli kasırgalardan biri olarak tanımlanan Katrina nedeniyle yaklaşık 1800 kişi yaşamını yitirdi. Kasırganın yol açtığı hasarın maliyeti yaklaşık 180 milyar dolar oldu.
2012 SANDY KASIRGASI
Hem Karayipleri hem de ABD'yi Ekim 2012'de vuran Sandy Kasırgası, dönemin en büyük Atlantik kasırgası olarak kayıtlara geçti.
Kasırga, Karayipler'den Kanada'ya 8 ülkede 254 kişinin yaşamını yitirmesine neden olurken, ekonomiyi yaklaşık 70 milyar dolar zarara uğrattı.
Sandy, 2012'de ABD'de 24 eyaleti etkisi altına aldı.
2017 HARVEY KASIRGASI
Harvey Kasırgası, Ağustos 2017'de 4. kategori seviyesinde ABD'nin Texas eyaletini vurdu ve 100'den fazla can aldı.
Kasırganın yol açtığı sellerde yalnızca Texas'ta yaklaşık 300 bin yapı ve 500 bin araç zarar gördü. Kasırga nedeniyle 6 eyalette 53 hortum oluştu.
Harvey'nin ekonomiye etkisinin 150 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor.
2017 IRMA KASIRGASI
ABD, Harvey'nin ardından Eylül 2017'de Irma Kasırgası ile sarsıldı. 5. kategori seviyesine kadar ulaşan kasırgadan Porto Riko, Küba ve Karayipler de etkilendi.
Irma Kasırgası, ABD'de tarihin bu nedenle en geniş çaplı tahliyesine yol açtı. Florida'da nüfusun yaklaşık üçte biri için zorunlu tahliye kararı alındı. North Carolina, South Carolina, Georgia ve Virginia eyaletlerinde de kısmen veya eyalet genelinde acil durum ilan edildi.
Kasırga nedeniyle 134 kişi hayatını kaybederken, ülkeye maliyetinin yaklaşık 60 milyar olduğu belirtiliyor.
Aynı zamanda Irma, o dönemde Katrina'dan bu yana ABD'yi vuran şiddetli kasırga olarak tanımlanmıştı.
2022 IAN KASIRGASI
ABD'nin güney kıyılarına, 28 Eylül 2022'de, 4. kategori seviyesinde ulaşan Ian Kasırgası, 29 Eylül'de South Carolina eyaletini vurduktan sonra Georgia, North Carolina ve Virginia eyaletlerini etkisi altına alan tropik yağmur fırtınasına dönüştü.
Florida'da ardında büyük yıkım bırakan kasırgada yaklaşık 160 kişi hayatını kaybetti. Yüksekliği 12 metreye varan kasırga dalgaları, Florida'nın batı kıyısının bazı kısımlarını sular altında bıraktı, evleri ve iş yerlerini tahrip etti, büyük hasara neden oldu.
Ian Kasırgası, ABD ekonomisinde yaklaşık 110 milyar dolarlık zarara yol açtı.
Milton'ın çarşamba gecesi geç saatlerde veya perşembe sabahı ABD anakarasına ulaşarak, Florida'nın Tampa, Sarasota ve Fort Myers gibi yerleşim yerlerini içeren yoğun nüfuslu bir bölgeyi etkisi altına alacağı tahmininde bulunuluyor.
BIDEN'DEN AÇIKLAMA
ABD Başkanı Joe Biden, Florida eyaletinin Milton Kasırgası'nın muhtemel yolu üzerinde bulunan sakinlerine acil tahliye uyarısında bulunarak "Çoktan bulunduğunuz yeri tahliye etmeniz gerekirdi, bu ölüm kalım meselesi. Derhal tahliye edin. Milton, Flordia'yı vuracak son yüzyılın en kötü kasırgası olabilir." değerlendirmesini yaptı.