ABD’de ölmek kolay, yaşamak zor
ABD sadece dünyada değil, kendi ülkesinde de öldürüyor. En son Teksas’ta terk edilmiş bir kamyonda 51 göçmen ölü bulundu. Sadece COVID yüzünden 1 milyondan fazla insan yaşamını kaybetti. ABD’li çocuklar ise silahlı saldırı sonucu ölme korkusuyla yaşıyor
Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) gelen son haber, ülkede insan canının ne kadar ucuz olduğunu bir kez daha gösterdi. ABD’nin Teksas eyaletinin San Antonio kentinde terk edilmiş kamyonda 51 insan yaşamını kaybetti. Biden, G-7 Zirvesi’nde dünyaya 600 milyar dolar yatırım sözü verirken kendi topraklarında yaşayan insanlar; çökmüş sağlık hizmeti, altyapı yetersizlikleri, çığırından çıkmış silahlanma ve denetimsiz yasadışı göç yüzünden her gün yaşamını kaybediyor. Kuşak ve Yol’a alternatif olarak sundukları yatırım planının içi boş bir vaat olduğunu görmek için, ABD’nin insana yaklaşımını ortaya koyan verilere göz atmak yetiyor. Washington’un tüm dünyada katlettiği milyonlarca insan da bu yıkıcı felsefenin bir yansıması olarak görülebilir.
ÇIĞLIKLARINI DUYMUŞLAR
ABD’li yetkililer başta 46 olarak açıkladıkları ölü sayısını dün 51 olarak güncelledi. Kamyonda canlı bulunarak tedavi altına alınan 4'ü çocuk 16 kişiden 5'inin daha sonra kaldırıldıkları hastanede hayatını kaybettiği belirtildi.
Yasa dışı yollardan ABD'ye geçmeye çalışan ve kaçak işçi oldukları tahmin edilen güney Amerikalı göçmenlerin 22'sinin Meksika, 7'sinin Guatemala ve 2'sinin Honduras vatandaşı olduğu, kalanların ise henüz kimlik tespit çalışmalarının tamamlanmadığı bildirildi. San Antonio Polis Şefi William McManus, pazartesi öğleden sonra San Antonio yakınlarında bir işçinin ıssız bir yola park edilmiş kamyondan yardım çığlıkları duyduğunu yetkililere iletmesi sonucu araca ulaşıldığı ve içindeki cesetlerin fark edildiği bilgisini paylaştı.
McManus daha önce, terk edilen kamyonun sürücüsü ve yanındaki iki kişinin gözaltına alındığını açıklamış, isimlerini ise paylaşmamıştı.
BİDEN ACİZLİĞİ İTİRAF ETTİ
ABD Başkanı Joe Biden, Teksas'ın San Antonio kentinde terk edilmiş bir kamyonda 50 göçmenin cesedinin bulunmasını "korkunç ve içler açısı" olarak yorumladı. Biden, yaptığı yazılı açıklamada, "Teksas, San Antonio'da dün yaşanan trajik kayıp korkunç ve iç parçalayıcıdır." ifadelerini kullandı. Biden, "Bu olay, birçok masum insanın ölümüne yol açan ve göçmenler üzerinden geçinmeye çalışan milyarlarca dolarlık kaçakçılık sektörünün peşine düşmemizin gerekliliğini göstermiştir." yorumunu yaparak aslında bu alanda ABD devletinin bu alanda acizliğini itiraf etti. Dünyada silahlanmaya trilyonlarca dolar harcayan ABD Başkanı, kendi ülkesinde bu olayın nasıl gerçekleşebildiğine ilişkin bir açıklamada bulunmadı.
SAVAŞTA BU KADAR İNSAN ÖLMEDİ
ABD’nin COVID salgını ölüm sayısı, tam anlamıyla çöken bir ülke tablosu ortaya koyuyor. ABD, 1,01 milyon ölümle açık ara birinci sırada. Arkasından 671 bin ile Brezilya, 525 bin ile Hindistan geliyor. Nüfusa vurulduğu zaman oran her ikisinden de fazla. Daha çarpıcı bir veri ise tüm dünyayı işgaller ve askeri operasyonlarla kana bulayan ABD’nin İç Savaş ve II. Dünya Savaşı dahil olmak üzere tarafı olduğu tüm savaşlarda daha az insan kaybetmesi. ABD’nin 200 yılda savaşlarda yaşadığı kayıplar en yüksek hesaplamalarda bile 600 bini geçmiyor. Ancak COVID salgını yüzünden sadece 2 yılda 1 milyon insanı ölüme terk etmiş durumda. Örneğin ABD’nin insan hakları ihlalleriyle suçladığı Çin’de ise ölüm sayısı yalnızca 5 bin 226. ABD yalnızca göçmenleri kamyonlarda ölüme terk etmiyor, özellikle yaşlı nüfusunu da bakımevlerinde ölüme terk etti. Sağlık hizmetlerinin hem yetersiz hem de fahiş fiyatlarda olması sebebiyle yüzbinlerce insan hastaneye bile gidemeden hayatını kaybetti.
SİLAHLARIN GÖLGESİNDE YAŞAM
Amerika Birleşik Devletleri, geçen aylarda peşi sıra gelen ilkokullara ve marketlere silahlı saldırı haberleriyle sarsıldı. Silahlı Şiddet Arşivi’nin açıkladığı verilere göre en çok silahlı okul saldırısının yapıldığı ülke açık ara farkla ABD oldu. 27 Haziran itibariyle yalnızca 2022’nin verileri şöyle: 9.633 kişi silahlı saldırıda ölmüş, 18.261 kişi yaralanmış, 292 kitlesel silahlı saldırı yapılmış, 531 çocuk (0-11 yaş arası) ve 2.312 genç (12-17 yaş arası) vurulmuş, 11.748 insan da silahla intihar etmiş. ABD’de neredeyse her gün bir okulda silahlı saldırı olayı yaşanıyor. On yılda yapılan saldırı sayısı 900’den fazla. 2019 yılında tarihte ilk defa, silahlı saldırı sonucu ölen gençlerin sayısı, motorlu araç kazalarından ölenleri aşmış. Psikologlar, Amerikalı çocuklarda silahlı şiddet sebebiyle “ölüm anksiyetesi”nin ciddi boyutlara ulaştığını aktarıyor.
Bu durum şaşırtıcı değil. Askeri-sınai kompleksin Washington’u teslim almasıyla oluşan Amerikan savaş aygıtı, tüm dünyaya taşıdığı ve kışkırttığı savaşlarla trilyonlarca dolar kâr elde ettiği gibi, kendi halkını da “boğazına kadar” silahlandırma başarısını göstermiş. Amerikan vatandaşlarının bireysel olarak satın aldığı silah sayısı resmen 400 milyona aşmış. Ülkenin nüfusu ise 329,5 milyon. Yani her 1 kişiye 1,2 silah düşüyor. ABD’de silah ölümlerinde 1968 ile 2017 arasında 1,5 milyon kişi hayatını kaybetti. Bu sayı, 1775'teki Amerikan Bağımsızlık Savaşı'ndan bu yana çatışmalarda öldürülen asker sayısından daha fazla.
ABD’de işsizlik, yaşam pahalılığı, evsizlik gibi sorunlar bir tarafa can güvenliği kalmamış durumda. Bağdat ya da Teksas, fark etmiyor. ABD’nin olduğu yerde ölüm kolay, yaşamak zor.