ABD’de S-400’lerin Türkiye’den satın alınması teklifi sunuldu
Washington ile Ankara arasında S-400 nedeniyle yaşanan anlaşmazlıkların ardından, ABD’de Cumhuriyetçi Parti’den Senatör Whip John Thune, 2021 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’nda sistemlerin Türkiye’den satın alınmasını mümkün kılacak bir düzenleme teklif etti.
ABD’li Senatör Whip John Thune, Washington ile Ankara arasındaki anlaşmazlığı çözmek için, 2021 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’nda Türkiye’nin elindeki Rus S-400 füze savunma sistemlerinin satın alınmasına olanak verecek bir değişiklik teklifi sundu. Düzenleme ile ABD ordusunun füze tedarik bütçesi kullanılarak sistemlerin alınması öngörülüyor.
Bu adım ABD’nin NATO üyesi Türkiye’yi, S-400 satın aldığı için F-35 programından çıkarmasından bir yıl sonra geldi. Ancak Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Jim Rish, karşı yönde bir adım daha attı. Rish, Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’nın yürürlüğe girmesinden 30 gün sonra, ABD’nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) çerçevesinde Türkiye’ye yaptırım uygulanmasına yönelik bir öneri sundu.
'ZEKİCE BİR YÖNTEM'
Defense News’un aktardığına göre, Avrupa ve NATO politikalarından sorumlu eski Pentagon yetkilisi Jim Townsted ise, “ABD’nin S-400’leri Türkiye’den satın alması teklifi, (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan’ı kendini soktuğu bu çıkmazdan kurtarmak için zekice bir yöntem. Sadece sistemleri Türkiye’den çıkarmak istiyoruz, eğer bu Türklerin F-35 programında yer almasına olanak verirse, her şey daha iyi olur” ifadelerini kullandı.
BEYAZIT KARATAŞ: MÜMKÜN DEĞİL
Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş ise böyle bir satışın mümkün olmayacağını kaydetti. Sosyal medya hesabından paylaşımlarda bulunan Karataş, şunları söyledi:
- "ABD Senato tasarısına bir ek yapıldığı, Türkiye ABD'ye, NATO uyumlu olmayan sistem almayacağının garantisini verirse ABD Türkiye'ye teslim edilmiş olan S400 sistemini satın alabilecekmiş." Takipçilerimin sorusuna hemen cevabını vereyim. "Görürsem söylerim".
- ABD Senatosunun 25 Haziran 2020 tarihli oturumuna ait 300 sayfalık raporun 237.Sayfasında bu ifade yer alıyor. Eğer senatörler bu maddeyi inanarak ilave ettilerse bu daha da trajik komik.
- Devletler arası bu tür büyüklükte silah satışlarında anlaşmalar gereği bağlayıcı maddeler vardır. Örneğin; Satıcı ülkenin izni olmadan üçüncü bir tarafa doküman ve eğitim vb. bile veremezsiniz.
- ABD'nin bu yaklaşımına göre şöyle yapalım. Diyelim ki Patriot aldık ve aramızda ilişkiler bozuldu bu sistemi Rusya'ya satıp üzerine para vererek daha iyi olan S500 almaya karar verdik. Olmadı üzerine bir de F16 verdik.
- S400'ler nedeniyle Türkiye'ye yaptırım uygulanması raporun 149.sayfasında diğer tasarılarda olduğu gibi yine yer aldığı gözlenmektedir. Yarın başka bir konuda ABD yine aynı uygulamaya başvuracaktır. Şantajcı elindeki imkanları sonuna kadar kullanacaktır. Siz ne yapacaksınız?
"#ABD Senato tasarısına bir ek yapıldığı, #Türkiye #ABD'ye, #NATO uyumlu olmayan sistem almayacağının garantisini verirse #ABD #Türkiye'ye teslim edilmiş olan #S400 sistemini satın alabilecekmiş."
— Beyazıt Karataş (@BeyazitKaratas) June 29, 2020
Takipçilerimin sorusuna hemen cevabını vereyim. "Görürsem söylerim". pic.twitter.com/BkpmkvroQW