ABD'den Kıbrıs'ta 'federasyon' çıkışı
ABD, bir kez daha Kıbrıs'ta “iki bölgeli, iki toplumlu ve siyasi eşitliğe sahip bir federasyon temelinde Ada'yı yeniden birleştirme çabalarını desteklediğini” açıkladı. KKTC'nin BM Barış Gücü'ne tanıdığı 1 aylık sürenin ise sonuna gelindi.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs Türk tarafının Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü'nün Ada'dan ayrılmasına yönelik ultimatomu hakkında sorulan bir soruya yanıt verdi. ABD Dışişleri'nden bir yetkilinin verdiği yanıtta, “BM Güvenlik Konseyi tarafından yetkilendirilen Kıbrıs'taki Barış Gücü, Ada'da istikrar sağlayıcı kritik bir rol oynuyor ve bu anlamda misyonunu yerine getirebilmesi hayati önem taşıyor. Barış Gücü, Kıbrıs'taki ihtilafın taraflarıyla daima işbirliği yapabilir ve çözüme yönelik siyasi bir alan yaratabilir.” denildi.
Yanıtın devamında ise Kıbrıs Türk tarafının istediği “iki devletli çözüme” karşıt olarak, “federasyon” temelli çözümün desteklendiği belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “ABD, iki bölgeli, iki toplumlu ve siyasi eşitliğe sahip bir federasyon temelinde Ada'yı yeniden birleştirmek için BM öncülüğünde yürütülen kapsamlı bir çözümü destekliyor. Bu, tüm Kıbrıslıların yanı sıra daha geniş bir bölgenin de yararına olacaktır.”
BARIŞ GÜCÜ'NE 1 AY SÜRE
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) yöneticileri, Türk tarafının rızası olmadan BM Barış Gücü'nün Ada'da kalma süresinin düzenli olarak uzatılmasına defalarca tepki göstermiş, bu durumun değişmemesi halinde önlem alacaklarını duyurmuştu. Geçen ay da KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ülkedeki BM Barış Gücü’ne seslenerek “Ya KKTC ile askeri anlaşma yaparlar ya da çekilirler.” ifadelerini kullanmıştı. Ardından Barış Gücü'ne, KKTC ile anlaşma yapması için 1 ay süre tanınmıştı. 1 aylık sürenin dolmasına 2 gün kaldı. Eğer anlaşma yapılmazsa BM Barış Gücü, KKTC tarafındaki 2 kampından çekilmek zorunda kalacak.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Birleşmiş Milletler’den istediği ve kısaca SOFA olarak anılan askeri statü anlaşması, bir ülkede görev yapacak yabancı askerlerin tabi olacakları hukuk sistemi, görev tanımları ve yükümlülükleri ile yetkilerini belirliyor. Anlaşma ev sahibi devlet ile asker gönderen taraf arasında yapılıyor.
Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü, 19 ülkeden bin 9 asker ve sivil memurdan oluşuyor. Günümüzde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasındaki 180 kilometrelik sınır hattında oluşturulan ve ‘Yeşil Hat’ adı verilen 346 kilometrekarelik bölgeyi kontrol ediyor. Barış Gücü'nün KKTC'de biri Gazimagosa ve diğeri Lefke’de olmak üzere 2 kampı ile başkent Lefkoşa’da bir temas noktası bulunuyor. Fakat bu güç, 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’ndan bu yana Ada’da kayda değer bir olay olmaması nedeniyle halk arasında “BM Tatil Gücü” adıyla anılıyorlar.