ABD'den Taliban'ı tanıma sinyali
Afganistan’da Taliban'ın geçen gün ilan ettiği geçici hükümeti hangi ülkelerin tanıyacağı merak ediliyor. Çevrimiçi toplantıda konuşan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, sözlerini yerine getirmesi karşılığında Taliban'ı tanıyabileceklerini açıkladı
Taliban önceki gün yeni geçici hükümet kabinesini açıkladı. 15 Ağustos'ta Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesinden sonra yeni hükümetin nasıl olacağı merak konusuydu. Açıklanan kabinede ABD tarafından arananlar listesinde olan bakanlar da mevcut.
ABD ve Almanya tarafından ortaklaşa yapılan ve 20 ülkenin katıldığı, Afganistan konulu çevrimiçi toplantıda konuşan ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, ABD'nin Taliban'ı tanıyacağının sinyallerini verdi. Afganistan'daki duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunan Blinken, Taliban'ın bazı taahhütler verdiğini ve bunun yerine getirilmesi için uluslararası anlamda çalışmanın gerekli olduğunu belirtti.
'TALİBAN MEŞRUİYET ARAYIŞINDA'
Taliban'ın uluslararası meşruiyet ve destek arayışında olduğunu vurgulayan Blinken, "Bu meşruiyet ve destek eylemleriyle kazanılmalı. Bize göre, bu çok hızlı kazanılamaz. Bunu kazanmak sadece sözlerle, hatta olumlu ilk adımlarla değil, zamanla belli olur." ifadelerini kullandı.
'VİZESİ OLANLARA MÜSADE ETMELİ'
"Açıklanan geçici hükümet ya da nihai kurulacak bir Afgan hükümeti de dahil Taliban'ı, yabancı ülke vatandaşları, vize sahipleri ve Afganların ülke dışına seyahat etmelerine müsaade edeceğine yönelik verdiği sözü tutmaya mecbur bırakmalıyız." diyen Blinken, yeni hükümetin kapsayıcılık testini geçemediğini ve kabinedeki isimlerin geçmişinin kendilerine kaygı verdiğini söyledi.
Yurt dışı seyahatleri için "Taliban ile yaptığımız bazı görüşmelerde onların sözde beyin göçü ve bilgi ve uzmanlığa sahip insanların ülkeyi terk etmesi konusundaki endişelerini duyduk." açıklamasını yapan Blinken, insanların Afganistan'da kalmasını sağlamanın en iyi yolunun, onların Afganistan'dan ayrılmalarına izin vermek ve temel haklarını korumak olduğunu söyledi. Blinken ayrıca, Taliban'ın hareket özgürlüğüne saygı gösterme konusundaki istekliliğini göstermesinin acil yolunun, uygun şekilde belgelenmiş yolcularla charter uçuşlarının kalkışına izin vermek olduğunu da söyledi.
'TALİBAN, DİĞER TERÖR GRUPLARINA İZİN VERMEMELİ'
Blinken, Taliban'ın Afganistan'da bulunan DAEŞ gibi terör örgütlerine karşı mücadele edeceği ve bu terör örgütlerinin Afganistan'ı diğer ülkelere karşı bir üs olarak kullanmasına izin vermeyeceği taahütünde buluduğunu belirterek, "Taliban bu sözünü de tutmalı." dedi. Blinken, "Tabii ki, bu taahhütleri yerine getirmesi için sadece Taliban'a güvenemeyiz. DAEŞ'in 26 Ağustos'ta yaptığı, 13 ABD askerini ve çok sayıda Afgan'ı öldüren korkunç saldırı, bu grupların Afganistan'da oynamaya devam ettiği ciddi tehdidi gösterdi. Hepimiz tetikte olmalıyız." diye konuştu.
NATO: TALİBAN TAAHHÜTLERİ YERİNE GETİRMELİ
Aynı toplantıda konuşan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Taliban'ın terörizm, insan hakları ve Afganistan'ı terk etmek isteyenlerin güvenli şekilde ayrılmaları konusunda sözlerini tutması gerektiğini söyledi. Stoltenberg, terörist grupların Afganistan'da kendilerini yeniden kurmalarına izin verilmemesi gerektiğini vurguladı ve tüm NATO müttefiklerinin teröre karşı mücadelede bir arada olduklarını kaydetti.