ABD’ye karşı mücadeleye liderlik ediyorlar
6 Ocak 2021 tarihi, ABD demokrasisinin ne denli sahte olduğunu gözler önüne serdi. ABD’nin, sosyal medyada kendi devlet başkanını susturması ve “Siyahîlerin Hayatları Değerlidir” (Black Lives Matter-BLM) hareketinin yaz boyunca süren ve çoğunlukla barışçıl olan eylemlerine ağır cezaların kesilmesi, ABD ön yargısına birer örnektir. Bu gerçekler; demokrasinin, seçkin bir zümrenin elinde bölücü ve karmaşa yaratabilen bir kontrol aracı olabildiğini gösterdi. Buna kısaca “böl ve yönet stratejisi” de denebilir. Burada söz konusu olan şey, toplumsal huzursuzluklar ve somut insan hakları gibi daha elle tutulur meselelerle ilgilenmek dururken; insanları ırklar, Kovid-19 aşıları ve aile değerleri üzerinden ayrıştırmaktır.
AUKUS SALDIRGANLIĞI
AUKUS Paktı, ABD emperyalizmini destekleyen, saldırganlıktan yana bir zümrenin birlikteliği olduğunu doğruladı. Pakt, aynı seçkin zümrenin yönetiminde, ABD emperyalizminin İngiliz emperyalizminin bir devamı olduğu gerçeğine de işaret ediyor. Bu zümre, aynı zamanda ABD imparatorluğunun çöküşünü ve Çin’in yeni en büyük ekonomi olarak ortaya çıkışını inkâr etmeye çalışarak kendince hayaller kuran çaresiz bir zümredir. ABD emperyalizmine karşı fiili müttefikler olan Çin ve Rusya; ABD dolarına değil milli paralarına dayanarak büyüyen ikili ticarette, altyapıda, enerji anlaşmalarında, ARGE’de ve askeri operasyonlar dâhil olmak üzere tüm cephelerde birbiriyle çok yakın çalışıyor. Bu son derece pratik ve maliyetsiz bir ittifak. Çin ve Rusya, ABD dolarının hegemonyasına karşı verilen nihai mücadeleye liderlik ediyor. Bu mücadele, ABD ekonomisinin çöküşü ve II. Dünya Savaşı’ndan bu yana ABD’nin dünyaya dayattığı “para basma” politikası gibi diğer ülkelere çok pahalıya patlayan ayrıcalığını ortadan kaldırması anlamına geliyor.
ÇİN-İRAN TARİHİ ANLAŞMASI
İran, Çin’e petrol ve doğal gaz ihracatı mütekabiliyetinde, Çin ile 400 milyar dolarlık dev ölçekli bir altyapı ve yatırım anlaşması imzaladı. Böylece Orta Asya’da büyük bir iş birliği yaratan ve Kuşak ve Yol Girişimi ile uyumlu bir şekilde Avrasya’nın daha büyük ölçekte bütünleşmesini sağlayan son derece stratejik bir güvenlik örgütüne (Şanghay İşbirliği Örgütü) katıldı.
LATİN AMERİKA’DA NELER OLUYOR?
Latin Amerika’daki emperyalizm karşıtı mücadelelerden bahsetmek gerekirse; bir defa kimlik siyaseti yapan “sol” ile gerçek bir anti-emperyalist duruşu olan ve sınıf mücadelesi veren solu birbirinden ayırmamız gerekiyor. Şili’nin yeni başkanı Gabriel Boric’e gelince, o sadece Alexandria Ocasio-Cortez’in (AOC) bir kopyası. Tıpkı onun gibi bir emperyalizm destekçisi. Zira Cortez, LGBT, BLM gibi hareketlere verdiği destek üzerinden; yoksulluk, sınıf mücadelesi ve antiemperyalizm gibi solun gerçek gündemlerine karşı dikkat dağıtıcı denebilecek “tatlı su solcusu” özellikleri olan bir ABD kongresi üyesi. (1) Latin Amerika’da yeni seçilen hükümet, esas olarak Venezuela’daki Maduro hükümeti ve Küba’daki hükümetle kuracağı ilişkide ve Kuşak ve Yol Girişimi dâhilinde Çin’le iş birliği yapma konusunda sınanacak. (1) Alexandria Ocasio-Cortez veya isminin bilinen kısaltmasıyla AOC, ABD tarihinin Demokrat Partili en genç kadın kongre üyesidir. Angelo Guliano, Cortez’in kimlik siyasetlerini ve marjinal imajını örnek vererek Gabriel Boric’in Şili tarihindeki en genç devlet başkanı olması ve öğrenci hareketinden gelmesi üzerinden yapılan Boric güzellemelerine dikkat çekiyor.