AB'nin tedavisi zor silah bağımlılığı: SIPRI'nın verilerine göre Avrupa'nın satın aldığı üç silahtan ikisi ABD ürünü ve alımlar artış göstermeye devam ediyor
Amerika'dan savunma bağımsızlığı kazanma iddiasında olan Eski Kıta'nın kat etmesi gereken uzun bir yol var. Yeni açıklanan veriler Avrupa'nın Amerika'ya bağımlılığının boyutlarını gösterirken, 'tedavi' ihtiyacına rağmen alımlar artarak sürüyor.


Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI)'nün verileri, Avrupa'nın ABD yapımı silahlara olan derin bağımlılığını doğruladı. Kurumun yayımladığı yeni bir araştırma, Avrupa'daki NATO üyesi ülkelerin son beş yılda ithal ettiği silahların yaklaşık üçte ikisinin ABD'de üretildiğini ortaya koydu.
SIPRI verilerine göre Avrupa ülkelerinin silah ithalatı, Ukrayna ihtilafının doğrudan etkisiyle 2020-2024 yılları arasında önceki beş yıla kıyasla iki kattan fazla arttı. ABD, bu silahların yüzde 64'ünü sağlarken, 2015-2019 yılları arasında bu oran yüzde 52 idi.
HALA ALIYORLAR
SIPRI'nIn Silah Transferleri Programı Başkanı Matthew George, ülkelerin kamuoyunun "silah ithalatına olan bağımlılıklarını azaltma ve Avrupa'daki silah sanayini güçlendirme yönünde adımlar atma" çağrılarına rağmen ABD'den silah satın alma kararlarını sürdürdüğüne dikkat çekti.
SIPRI, küresel silah transferlerine ilişkin yıllık analizinde de ABD'nin dünyanın en büyük silah ihracatçısı konumunu güçlendirdiği, beş yıllık dönemde ihracattaki payını yüzde 35'ten yüzde 43'e çıkardığını açıklamıştı.
GÜVENLİK KRİZİ

Rakamlar, ABD Başkanı Donald Trump'ın Avrupa'nın kendi güvenliğinden daha fazla sorumlu olması gerektiğini talep etmesiyle Avrupa liderlerinin ABD'ye askeri bağımlılıklarını azaltma arayışında karşı karşıya oldukları zorluğun boyutunu da vurguluyor.
Avrupa başkentleri Rusya'nın 2022'de Ukrayna'da başlattığı Özel Askeri Operasyon'dan bu yana ulusal kapasitelerini güçlendirme arayışında ancak Trump'ın Beyaz Saray'a dönmesiyle bu konunun yepyeni bir ivme kazandı.
Avrupa Birliği ülkesi liderleri geçen hafta Brüksel'de blokun 800 milyar avroluk yeni savunma finansmanı girişimini destekledi. Eğer yürürlüğe girerse tasarının 650 milyar avrosunun savunma bütçelerinin yüzde 1,5 yükseltilmesiyle, 150 milyar avrosunun ise krediyle sağlanması öngörülüyor.
Financial Times, Avrupa hükümetlerinin savaş sonrası dönemde pahalı Amerikan silahlarına bolca para harcadığını ve bunu Washington'ın kıtanın güvenliğine bağlı kalmasının bedeli olarak gördüğünü belirtti.