22 Kasım 2024 Cuma
İstanbul 14°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Açlık sınırı 18 yılda 6.3 kat arttı

Açlık sınırı 18 yılda 6.3 kat arttı
A+ A-
EMEK SERVİSİ

Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Merkezi (BİSAM)'nin açlık ve yoksulluk sınırı raporuna göre eylülde dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı 2 bin 955 TL oldu. Açlık sınırı üzerinden hanehalkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre ise yoksulluk sınırı 10 bin 221 TL olarak tespit edildi.

AÇLIK SINIRI ENFLASYONDAN FAZLA ARTTI

Raporda, 2003 yılının eylül ayında 4 kişilik bir aile, günlük minimum 15,7 liraya sağlıklı beslenebildiği belirtilirken bugün bunun 98.49 liraya yükseldiği kaydedildi. Buna göre 18 yıllık zaman zarfında açlık sınırı 6.3 katına çıktı. Aynı dönemde enflasyon ise 5.63 katına yükseldi. Buna göre açlık sınırındaki artış genel enflasyonda yaşanan artışın üzerinde gerçekleşti.

Günlük gıda harcamalarında süt ve süt ürünlerinin payı yüzde 35.7 ile en yüksek paya sahipken et, yumurta ve kurubaklagil grubunun payı yüzde 28.2 ile ikinci sırada yerini aldı. Sebze ve meyvenin harcamalar içindeki payı yüzde 14.7; ekmek, makarna gibi ürünlerin payı ise yüzde 9.34 oldu. Diğer gıda hacamalarının toplam içindeki payı ise yüzde 11.9'dur. Eylülde mevsimsel etki ile sebze ve meyvenin payı azalırken, diğer tüm harcama kalemlerinde artış yaşandı.

Araştırma kapsamında üç büyük ile ait Eylül 2021 dönemi açlık sınırı verileri de hesaplandı. Buna göre İzmir'de açlık sınırı 3 bin 225 lira olarak belirlendi. İzmir'i, 3 bin 100 liralık açlık sınırı ile İstanbul takip ederken Ankara'da ise açlık sınırı 2 bin 871 lira olarak tespit edildi.

Son Dakika Haberleri Birleşik Metal İş Sendikası BİSAM