Açlıkla mücadelede bakliyat önemli rol oynayacak
Duru Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Emin Duru, Dünya Gıda Günü olarak kutlanan 16 Ekim’de önemli mesajlar verdi.
Duru, gıdanın yaşam için stratejik bir öneme sahip olduğunu belirterek “Dünyada her insanı doyuracak kadar gıda üretilebilirken, milyonlarca insanın açlıkla mücadele ettiğini biliyoruz. Aynı zamanda son verilere baktığımızda yıllık 1.3 milyar ton gıda israf ediliyor. Bununla birlikte uluslararası alanda yaşanan gerilimler, artan fiyatlar, iklim krizi, eşitsizlik gibi birçok zorluk beraberinde gıda erişim krizine neden oluyor” dedi.
BAKLAGİLLER ÇOK ÖNEMLİ
Duru, “Hepimizin üzerine düşen görevler var. Tüm bu olumsuzluklarla mücadele edilmesi ve dünya geleceğinin korunması için sektör temsilcilerine, merkezi ve yerel yönetimlere önemli rol ve sorumluluklar düşüyor. Duru Gıda olarak, 2 bin yıllık yerli buğdayı olan Ahmet Buğdayının yeniden tarım sanayiine kazandırılması amacıyla başlattığımız projede ülkemizdeki buğday üretimindeki verimliliğin arttırılmasına büyük katkı sağlayacağımıza inanıyoruz.” dedi. Sürdürülebilir bir tarım ve sağlıklı bir gelecek adına baklagillere gereken önemin verilmesi gerektiğini söyleyen Duru, “Bakliyatlar dünya nüfusu için önemli bir sürdürülebilir gıdadır. Bakliyat tüketimi kadar üretimi de dünya geleceğinin korunmasında stratejik bir önem taşıyor ve zor koşullarda yetişerek, insanların gıda gereksiniminin karşılanmasında önemli rol oynuyor. Besin değeri zengin ve ekonomik olmasından dolayı gelecekte de açlık ile mücadelede önemi bir rol oynayacak.” diye konuştu.
AHMET BUĞDAYI 2023’TE
Duru Bulgur ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nin ortaklaşa yürüttüğü projeyle en geç 2023 yılında çiftçilere dağıtılacak olan Ahmet Buğdayı'nın Türkiye'nin tarım ihracatına önemli katkılar sağlaması amaçlanıyor.
Türkiye’nin 2 bin yıllık yerli buğdayı olan Ahmet Buğdayı’nın yeniden tarım sanayiine kazandırılması amacıyla başlatılan projede süreç hızla ilerliyor. Duru Bulgur’un Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ile ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında, Türkiye’de ağırlıklı olarak kıraç arazilerde ekimi gerçekleştirilen buğdayın daha verimli hale getirilmesi amaçlanıyor.
Duru Bulgur Onursal Başkanı İhsan Duru, geçen yıl başlayan proje ile, kaybolmaya yüz tutan Ahmet Buğdayı’nı Türk çiftçisine yeniden kazandırmayı hedeflediklerini belirtmiş ve “Ahmet Buğdayı'nda deneme aşamaları sona erdiğinde elde ettiğimiz tohumları çiftçimizle paylaşacağız.” ifadelerini kullanmıştı.
ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ
Karamaoğlu Mehmetbey Üniversitesi Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nevzat Aydın da Ahmet Buğdayı'nın yüksek protein ve kaliteli bulgur olma özelliği ile önemli bir zenginlik taşıdığına işaret etti. Aydın, sözlerine şöyle devam etti:
“Üniversite sanayi iş birliği kapsamında yürütmüş olduğumuz projede, tohumları geliştirmek adına bütün dünyada ve ülkemizde olan geleneksel melezleme yöntemi kullanıldı. Sera şartlarında tohumları hızlı bir şekilde, doğal bir süreç içerisinde geliştirdik. Geliştirmiş olduğumuz tohumların arazi şartlarındaki test aşamaları devam ediyor. Yapacağımız kalite analizlerinin ardından elde ettiğimiz tohumlar üreticilerimize kazandırılmış olacak.”
Projeyle üretilecek Ahmet Buğdayı tohumlarının en geç 2023 yılında çiftçilere dağıtılması planlanıyor.