Adalar'da Akdeniz foku mağarası bulundu
Dünya çapında 700 bireye sahip Akdeniz foklarının Adalar’da bir mağarası keşfedildi. Mağara fotokapanlarla izlenecek. Çanakkale Boğazı girişine yakın bölgelerde, Marmara Denizi'nde birkaç fokun varlığı bilinirken mağaranın keşfi ile birlikte koruma çalışmaları daha da önemli hale geldi
Marmara Denizi'nde keşfedilen ve nesli tehlike altındaki Akdeniz fokuna ait mağara fotokapanla takip edilecek.
Akdeniz fokları, Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından dünyada "nesli tehlike altında", Akdeniz genelinde ise "kritik derece tehlike altında" olarak gösteriliyor.
Marmara Denizi'nde yapılan yeni bir keşif, nesli tehlike altındaki Akdeniz fokları için umut ışığı oldu. Deniz Yaşamını Koruma Derneği, Adalar halkının nesillerdir bölgede yaşayan foklarla ilgili anlattığı hikayeleri dikkate alarak bir çalışma başlattı. Çalışma sonucunda bölgede bulunan bir mağara, Akdeniz Koruma Derneği ile inceleme altına alındı ve buranın bir "fok mağarası" olduğu tespit edildi. Önümüzdeki günlerde kurulacak fotokapanlarla, bölgede bu türün yaşamı incelenecek. Mağaranın yeri, Akdeniz foklarının hayatlarını tehlikeye atmamak için kamuoyuna açıklanmıyor.
KENTLEŞME İLE SAYILARI AZALDI
Akdeniz Koruma Derneği Akdeniz Foku Program Koordinatörü ve Deniz Biyoloğu Ezgi Saydam, 70'li yıllarda Marmara Denizi’nde popülasyonu çok daha yüksekken, 90'lı yıllarda sayılarının azalmaya başladığını söyledi. Saydam türün bölgedeki varlığı ile ilgili bilgi verdi: "Kıyıda aşırı kentleşme ve aynı zamanda insan baskısı buna neden oldu. Buna ek olarak aşırı su ürünleri avcılığı, besin kaynaklarındaki azalma ve deniz kirliliğinden bahsedilebilir. Ama hala Çanakkale Boğazı girişine yakın bölgelerde, Marmara Denizi'nde birkaç fokun varlığı bilinmekte. Akdeniz foklarının sayısı dünya genelinde 700'den az, Türkiye kıyılarında ise 100 kadarının yaşadığı bilinmekte. Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği kırmızı listesine göre Akdeniz Fokları dünya genelinde 'nesli tehlike altında' Akdeniz genelinde ise 'kritik derece tehlike altında' olarak sınıflandırılan bir tür. Bu nedenle koruma çalışmaları önem taşıyor. Besin zincirinde üst basamaklarda olan yırtıcılardan biri olan Akdeniz foklarının varlığı, aslında denizel ekosisteminin sağlıklı olduğunun bir göstergesi. Marmara Denizi'nde bu nedenle Akdeniz fokunun varlığı önem taşımakta."
ESKİ HİKAYELERİN İZİNİ SÜRDÜLER
Tespit edilen mağaranın, 30 yıl öncesinde Akdeniz foku tarafından kullanıldığı bilgisine ulaştıklarını, gerekli izinler alındıktan sonra mağaraya fotokapan kamera yerleştirileceğini ve bu sayede kullanımı konusunda bilgi edinmeyi amaçladıklarını anlatan Saydam "Marmara'da başka mağaraların olduğu biliniyor, ancak bu mağaraların konumları hakkında net bir bilgi paylaşmamayı tercih ediyoruz." dedi.
Deniz Yaşamanı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Narcı, bölgenin koruma alanı ilan edilip hayalet ağlardan temizlenmesinden sonra eski hikayelerin ışığında bölgeyi incelediklerini anlattı. Mağarayı bu şekilde keşfettiklerini söyleyen Narcı, “Akdeniz Koruma Derneği ile buradaki verileri, bilgileri paylaştıktan sonra akademik anlamda buranın bir fok mağarası olduğu, gün yüzüne çıkmış oldu." diye konuştu.