Adalet Bakanı Tunç'tan AİHM tepkisi
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin FETÖ davasından tutuklu Yüksel Yalçınkaya ile ilgili verdiği karara tepki gösterdi. Tunç, AİHM'nin tarafsız bir yargılama yapmadığını söyledi.
AİHM bugün açıkladığı kararında Türk mahkemeleri tarafından yapılan yargılama sonucunda FETÖ terör örgütü üyesi olduğu tespit edilen bir kişinin yaptığı başvuruya ilişkin ihlal kararı vermiştir. İlk derece mahkemesinden, istinafa, Yargıtay’dan Anayasa Mahkemesi’ne her derecedeki yargılama makamlarımızın delilleri yeterli gördüğü bir dava hakkında, AİHM’in yetkisini aşarak delil incelemesi yapmak suretiyle ihlal kararı vermesi kabul edilemez.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, FETÖ davası tutuklusu Yüksel Yalçınkaya ile ilgili skandal bir karar imza attı. DW Türkçe‘den Kayhan Karaca’nın haberine göre ‘FETÖ/PDY üyesi olmak’ suçundan tutuklanan Yalçınkaya’nın hak ihlaline uğradığı gerekçesiyle yaptığı başvuruya ilişkin hüküm açıklandı. AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 6, 7 ve 11’inci maddelerine ilişkin hak ihlali kararı verdi.
Grand Chamber judgment Yüksel Yalçinkaya v. Türkiye - systemic problem of convictions for terrorism offences based on use of ByLock messaging applicationhttps://t.co/a1YyslzgF4#ECHR #CEDH #ECHRpress pic.twitter.com/xUeM1Ptkv8
— ECHR CEDH (@ECHR_CEDH) September 26, 2023
AİHM'İN FETÖ KARARINA
BAKAN TUNÇ'TAN TEPKİ
Kararın emsal teşkil edebileceği belirtilirken Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan AİHM kararıyla ilgili açıklama geldi. AİHM'in temyiz mahkemesi olmadığının altını çizen Bakan Tunç, "AİHM, tarafsız bir yargılama yapmayacağını en baştan belli ederek hukuka ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı bir karar vermiştir. Ülkemiz, ulusal mevzuata ve uluslararası yükümlülüklere uygun olarak yaptığı terörle mücadelesinde kararlılığını sürdürecektir." ifadelerini kullandı.
AİHM bugün açıkladığı kararında Türk mahkemeleri tarafından yapılan yargılama sonucunda FETÖ terör örgütü üyesi olduğu tespit edilen bir kişinin yaptığı başvuruya ilişkin ihlal kararı vermiştir.
— Yılmaz TUNÇ (@yilmaztunc) September 26, 2023
İlk derece mahkemesinden, istinafa, Yargıtay’dan Anayasa Mahkemesi’ne her derecedeki…
"AİHM BİR TEMYİZ MAHKEMESİ DEĞİLDİR"
AİHM, Moreira Ferreira v. Portekiz (No. 2) kararında da belirttiği üzere bir temyiz mahkemesi değildir. AİHM aslında, Dulaurans/Fransa, Bochan/Ukrayna (2) kararlarında Sözleşme’nin delillerin kabul edilebilirliği ya da delillerin nasıl değerlendirileceğinin ulusal hukukun ve ulusal mahkemelerin yetkisinde olduğunu belirtmişti. Bu nedenle, ulusal mahkemelerce yapılan hukuk kurallarının uygulanması, yorumlanması ve delil değerlendirmesinin kendi incelemesinin konusu olamayacağını vurgulamıştı. Ancak AİHM, bugün açıkladığı Yalçınkaya kararında bu yerleşik içtihadından ayrılmıştır.
AİHM KENDİ İÇTİHATLARINA AYKIRI DAVRANIYOR
AİHM açıkça delil değerlendirmesi yapmak suretiyle yetkisini aşmış ve ulusal mahkemelerin hukuk kurallarının uygulanması ve delil değerlendirme yetkisini inceleme konusu yapmıştır. AİHM kendi içtihatlarında defalarca delilleri değerlendirme yetkisi olmadığını belirttiği halde, konu FETÖ yargılamaları olunca delil değerlendirme yoluna gitmiştir.
TERÖRLE MÜCADELE KARARLILIKLA SÜRECEK
Hükümetimizce ayrıntılı bir şekilde bilgilendirildiği ve itiraz edildiği halde, hakkında Türk Yargısınca FETÖ üyeliği suçlamasından iki ayrı yakalama kararı bulunan bir kişiyi Büyük Daire duruşmasında başvuranın temsilcisi olarak kabul eden AİHM, tarafsız bir yargılama yapmayacağını en baştan belli ederek hukuka ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı bir karar vermiştir. Ülkemiz, ulusal mevzuata ve uluslararası yükümlülüklere uygun olarak yaptığı terörle mücadelesinde kararlılığını sürdürecektir.