"Adam Ol Baban Gibi, Eşek Olma Hikayesi" ne demek? Atasözleri ve deyimlerin hikayeleri...
Ata sözleri ve deyimler hayatımızın bir çok alanında karşımıza çıkıyor ve anlamları bazen merak konusu olabiliyor... Peki "Adam Ol Baban Gibi, Eşek Olma!" ne demek? İşte o deyişin hikayesi...
Ata sözleri ve deyimler bir çok dilde olduğu gibi Türkçe'de de önemli yerler edinir. Kısa cümlelerde uzun uzun anlamlar ifade eden bu deyişler dili zenginleştirir ve anlatımı kuvvetlendirir. Peki bu deyimlerden olan "Adam Ol Baban Gibi, Eşek Olma!" ne demek? Ne anlama geliyor ve nerelerde kullanılır?
NE ANLAMA GELİYOR
Türkçe derslerinde genellikle verilen bu örnek doğru virgül kullanımı vurgulamakla beraber eğitimin önemli olduğu anlamı çıkmaktadır.
Hikayesi:
Bir zamanlar Eğitim Bakan’ı olan tarihçi Abdurrahman Şeref Bey, Galatasaray Lisesi’nde müdürlük yaptığı sırada, Sultan Abdülhamit’in hizmetkarlarından olan bir paşanın oğluna tüm öğrencilerin içinde bağırarak:
”Adam ol”,”Baban gibi eşek olma!” der.
Bu duruma çok üzülen çocuk durumu hemen babasına açar. Babası ise bu durumu kabullenir mi, ”O benim kim olduğu mu biliyor mu, ben padişahın hizmeti altında bir paşayım, ona yarın bunu gidip bir sorayım”der. Öfkeli baba ertesi gün öğretmeni bulur ve ”Hocam, siz kim oluyorsunuz da bana eşek diyorsunuz?, ben bugüne bugün paşayım” der.
Abdurrahman Şeref Bey: ”Pardon da ben sizi zaten tanımıyorum ki, ne zaman eşek demiş olabilirim der.” Paşa ise hemen dün okulda oğluna söylediği sözleri tekrarlar:
”Adam ol, baban gibi eşek olma”.
Abdurrahman Bey de o kadar zeki olmalı ki hemen virgülün yerini değiştirerek vurgulu bir şekilde şöyle der: Doğru efendim, oğlunuza kızdım, çünkü dersine çalışmıyordu; bu yüzden ben de sizi örnek göstermek amaçlı: ‘‘Adam ol baban gibi!…, Eşek olma!’‘ diye söylendim der. Tabi paşa nereden bilsin bu işte bir hile olduğunu hocadan hemen özür diler ve teşekkürlerini sunarak orayı terk eder.