Adana'da ne yenir, ne içilir? Adana'nın en meşhur yemekleri...
Adana tarihi ve kültürü kadar zengin bir mutfağa da sahiptir. Kendine has yemek kültürüne sahip birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, bu medeniyetlerin yemeklerini kendi damak zevkine uygun olarak birleştirmeyi ve günümüze taşımayı başarmıştır. İşte Adana'nın en meşhur yemekleri...
Ülkemizde bütün illerin kendilerine özel meşhur bir şeyleri vardır. Bazı illerin 1 tane meşhur yiyeceği veya yeri olurken bazı illerimizin ise birden fazla şeyi meşhurdur. Peki Adana'nın neyi meşhurdur, Adana'nın nesi meşhur? Adana'nın en meşhur yiyecekleri nelerdir?
ADANA'NIN NEYİ MEŞHUR?
Adana Kebap
Şırdan
Yüksük Çorbası
Bici Bici
Şalgam
Mumbar
Kırkkat
Fellah Köftesi
İçli Köfte
Adana’nın zengin mutfak kültüründe yer alan çorbalar; yüksük çorbası, tirşik çorbası, dul avrat çorbası, ıspanak başı çorbası, para para çorbası ve analı-kızlıdır. Şırdan dolması, mumbar, kelle paça- çürük gibi yemekler sadece Adana bölgesine özgü tatlardır. Adana; içli köftesinden kısırına, fellah köftesinden sıkmasına, patlıcan tavasından muammarasına, karın dolmasından babagannuşuna, vardabitten ciğer kebabına, bici bicisinden karşambaçına, halka tatlısından, ince yufkadan yapılan çıtır çıtır karakuş tatlısına, sıcak yaz aylarında buz gibi bici bicisine, şalgamından aşlamasına yüzlerce lezzeti içinde yaşatır.
Kökleşmiş mutfak kültürüne sahip Adana yemekleri envanteri asırlardır bir zaman tüneli içinde birçok aşçı, lokantacı, ev hanımı tarafından elden ele dilden dile aktarılarak bugünlere getirilmiştir.
Adana’da yemek yemek bir kültürdür, özellikle de Adana yemekleri, Türk yemek kültürünün vazgeçilmez bir parçasını oluşturmaktadır.