22 Kasım 2024 Cuma
İstanbul
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Adı mecliste bile tartışıldı! 22 yıllık ustası gerçek Küt böreğinin tarifini verdi

Adı efsanelerin konusu olan, hatta TBMM'de bile tartışılan Küt böreği, adı ne olursa olsun ülkemizin en lezzetli böreklerindendir. 22 yıllık ustası, Küt böreğinin tarifini ve püf noktalarını paylaştı. İşte Küt böreği tarifi...

Adı mecliste bile tartışıldı! 22 yıllık ustası gerçek Küt böreğinin tarifini verdi

'Kürt böreği mi Küt böreği mi?' tartışması, geçtiğimiz günlerde meclis gündemine oturdu. HEDEP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Kürt böreği Kürt böreğidir. Irkçılık ve lezzet yan yana gelen şeyler değildir. Elinizi çekin bu börekten." açıklamasını yaptı. Peki gerçekte bu böreğin adı neydi? Küt böreği, Pülümür ile Kiğı sınırında yer alan ve bir Alevi-Kürt köyü olan Bileceli Kürtler tarafından İstanbul'da yaygınlaştırıldığı için "Kürt böreği" adıyla tanınmıştır. Küt Böreği, Sade börek, Kürt böreği, Hamal böreği olarak bilinen bu lezzetli böreğin tarifini 22 yıllık ustasından aldık. İşte Küt böreği tarifi...

22 YILLIK USTASINDAN KÜT BÖREĞİ TARİFİ

Malzemeler

Adı mecliste bile tartışıldı! 22 yıllık ustası gerçek Küt böreğinin tarifini verdi

150 gram tereyağı
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
2 yumurta
Yarım çay bardağı su
4.5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
Yarım çay kaşığı tuz
4 yemek kaşığı pudra şekeri

Hazırlanışı

1. Un ve kabartma tozunu derin bir karıştırma kabına alın. Ortasını parmak uçlarınızla açın ve yoğurt, sıvıyağ, yumurta ve tuzu ortasına ekleyin. Azar azar ılık su ekleyerek yoğurmaya başlayın. Pürüzsüz kıvama gelen hamuru yumurta büyüklüğünde bezelere ayırın.

Püf noktası: Küt böreği için açtığınız hamur bezelerini, üzerine nemli bir bez örterek 30 dakika dinlendirirseniz, hamur daha lezzetli hale gelecektir.

2. Tereyağını kısık ateşte eritin. Yüzeye çıkan süt köpüklerini ayrı bir kenara alın ve tereyağını sade yağ haline getirin.

3. Yarım saat dinlendirdiğiniz hamur bezelerini merdane ile tabak büyüklüğünde açın. Her bir hamur bezesine aynı işlemi tekrarlayın. Açtığınız yufkaların üzerlerine eritilmiş tereyağı sürün ve üst üste dizin. Tek seferde yeniden olabildiğince ince şekilde açın.

4. En üstte kalan yufka katını da yağlayıp rulo şeklinde sarın. Hazırladığınız hamur rulosunu dört eşit parçaya bölüp buzdolabında 40-45 dakika kadar bekletin.

5. Buzdolabında soğuyan hamur rulolarını oda ısısında dinlendirip dik konuma getirin. Üzerlerine hafifçe bastırın. Azar azar nişasta serpip oklava yardımıyla tepsi büyüklüğünde açın (En üst kata ayıracağınız yufka katının en ince olmasına dikkat edin).

6. Açmış olduğunuz hamur bezelerini, en incesi üstte kalacak şekilde yağlanmış fırın tepsisine ara katlarına pudra şekeri serperek üst üste yerleştirin. Kalan yağ karışımıyla üzerini tamamen yağlayın.

7. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Oda ısısında dinlendirdiğiniz böreği küçük kareler halinde dilimleyin. Üzerine bolca pudra şekeri eleyip ılık olarak servis edin.

Kaynak: Yemek.com

Börek