Aile hekimleri Biontech vuracak
Hastanelerde yapılabilen Biontech'te saklama koşulları değişti. Türkiye, 120 milyon doz Biontech aşısını aile hekimlerinin de desteği ile uygulayacak. Aydın’da İl Sağlık Müdürlüğü aile hekimleri ile görüştü. Yoğunluğun olduğu yerlerde aile sağlığı merkezleri mRNA aşısı da yapacak.
BIontech'in mRNA aşısının 2 ila 8 santigrat derecede 31 gün saklanabileceği yönündeki yeni karar, aşıların Aile Sağlığı Merkezleri'nde de yapılabilmesinin önünü açtı. Kovid-19'a karşı geliştirilen Biontech aşısı -80 derecede saklama koşulu gereği donanımlı hastanelerde yapılabiliyordu. Aydın'da İl Sağlık Müdürlüğü aile hekimleri ile Biontech aşılama sürecine ilişkin görüşme yaptı. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Özlem Sezen, hızlı aşılama için aşı merkezlerine ihtiyaç olduğunu söyledi.
Türkiye aşı kampanyası için hazırlık yapıyor. Biontech'le yapılan 120 milyon dozluk sözleşmenin 14 milyon 300 bin dozluk kısmı Haziran ortasına kadar parça parça Türkiye'de olacak. Türkiye'nin elinde, test süreci devam eden bir miktar Sinovac aşısı da bulunuyor. 14 gün sürecek testlerin ardından aşılama hız kazanacak. Bilim Kurulu Biontech aşısı için iki doz arasındaki sürenin 12 haftaya çıkabileceği yönünde görüş bildirdi. Gelen aşılar, ikinci dozların ulaşması beklenmeksizin kullanılacak.
31 GÜN SAKLANABİLİYOR
Avrupa İlaç Ajansı'nın ardından Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi de Biontech'in 2 ila 8 santigrat derecede, 31 güne kadar saklanabileceğini duyurdu. Biontech, -80 derecede saklanıyor. Aşı uygulama merkezlerine 120 saat içinde uygulanabilecek doz sayısı kadar flakon sevk ediliyor. Şişe sulandırılarak kullanılıyor. Sulandırılan şişe 6 kişiye vuruluyor. 6 saat içinde aşının kullanılmayan kısmı zayi oluyor. Yeni karar, Biontech'in 31 gün aşı dolaplarında saklanmasına imkan tanıdı. Böylece Biontech hastanelerle birlikte aile sağlığı merkezlerinde de yapılabilecek.
YOĞUNLUĞUN FAZLA OLDUĞU YERLERDE
Aydın İl Sağlık Müdürlüğü, aile hekimleri ile Biontech uygulaması konusunda görüştü. Aydın Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Taner Balbay, "İl Sağlık Müdürlüğü ile konuyu görüştük. Zaten mevcut durumda da hastanelerde randevu verilebilmesine rağmen aşıların yüzde 60'tan fazlasını biz yapıyoruz. Vatandaş aile hekimlerini tercih ediyor. Zayiatın olmaması için aşı sirkülasyonu fazla olan Aile Sağlığı Merkezlerinde uygulanacak" dedi.
DESTEĞE İHTİYAÇ VAR
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Özlem Sezen, aşı zayinin olmaması için planlamanın çok iyi yapılması gerektiğini söyledi. Sezen, "Aşı merkezleri önerimizi tekrarlıyoruz. Bir flakonu açtığınızda 6 kişiye belli bir süre içinde yapmanız gerekiyor. Toplumun biran önce bağışıklık kazanmasını istiyoruz. ASM'lerin fiziki koşulları ve personel eksiğini göz önünde tutmalıyız. İstenen verimin sağlanabilmesi için desteğe ihtiyaç var. Aşı tedarikinin hızlı olacağını düşünürsek hızlı aşılama için aşı merkezlerinin olması daha uygun olur" dedi.
Dr. Sezen, alerjik bünyeye sahip olan vatandaşların aşılarını hastanelerde olmasının daha doğru olacağı uyarısında bulundu: "Biz elimizden geldiğince müdahale ederiz ama teknik alt yapı nedeni ile hastaneye yönlendirmek gerekir. Zaman kaybını önlemek için ürtiker olanlar, çoklu alerjisi olanlar daha önce aşı konusunda sorun yaşayanlar doğrudan hastanelerden randevu almalı. Sinovac'ta da durum aynı."