Aile hekimleri iş bıraktı: ‘Eziyet yönetmeliği geri çekilene kadar eylemdeyiz’
Aile hekimleri iş bıraktı, İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin, Şanlıurfa ve Balıkesir’de sağlık müdürlükleri önünde toplanarak açıklama yaptılar. Hekimler, 'Oturduğunuz yerden yönetmelik yazıp bizi buna zorla ve bize rağmen dayatamazsınız. Bu eziyet geri çekilene kadar mücadeleye devam edeceğiz' dedi
Türkiye çapında Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan aile hekimleri, ebe ve hemşireler dün iş bıraktı. Türk Tabipler Birliği’nin yanı sıra aile hekimlerinin örgütlü olduğu tüm dernek ve sendikaların çağrısıyla hekimler İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin, Şanlıurfa ve Balıkesir’de il sağlık müdürlükleri önünde toplanarak basın açıklaması yaptılar, aile hekimliklerine ilişkin düzenlemelere tepkilerini dile getirdiler.
Aile hekimleri geçen ay da miting ve üç günlük iş bırakma eylemi yapmışlardı. Bu kez eylemler hafta boyunca sürecek, aile hekimlikleri 6 Aralık Cuma günü dahil kapalı olacak.
Hekimler, aile hekimliklerine yeni düzenlemeler getiren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile Meclis’teki Genel Sağlık Sigortası Kanun Teklifinin ilgili maddelerini eleştiriyor. Aile hekimlerinin eleştiri ve önerilerini dile getirmek üzere görüşme talepleri, Bakanlık tarafından dikkate alınmıyor. Hekimler, getirilen ek yüklere itiraz etmekle birlikte düzenlemelerin ‘temel koruyucu sağlık’ amacına uygun olmadığına dikkat çekiyorlar.
‘HASTALARLA ARAMIZDAKİ GÜVENİ BOZMAYIN’
İstanbul’da yapılan eylemde, tüm sendikaların ortak hazırladığı bildiri Aile Hekimi Bilge Mehmetzade tarafından okundu. Bildiride halk sağlığını korumanın tüm yükünü sadece aile hekimlerinin, ebe ve hemşirelerin taşımasının imkansız olduğu vurgulandı. Sağlığın ticarileştirilmesi eleştirildi. Mehmetzade şöyle konuştu:
“Biz hastalarımızla aramızdaki güveni bozacak, birinci basamağı ücretli hale getirecek, çirkin tekliflerinizi istemiyoruz. Bizler tek kalem ve tamamının emekliğimize yansıyacağı bir maaş istiyoruz. Biz sizden bebeklerimiz için aşı getirmenizi istiyoruz. Biz sizden hastalarımız ve bizim için güvenli aile sağlığı merkezi binaları istiyoruz. Biz sizden iş güvencesi istiyoruz.
“Bize kulak verip tepkilerimizi dikkate almak zorundasınız. Oturduğunuz yerden yönetmelik yazıp bizi buna zorla ve bize rağmen dayatamazsınız. Bu eziyet yönetmeliği geri çekilene kadar mücadeleye devam edeceğimizden kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini burada tüm kamuoyuna ve Sağlık Bakanlığına bildiriyoruz.”
Yağmur altında yapılan eylem sırasında ‘Sağlık haktır satılamaz’, ‘Eziyete hayır’, ‘Sağlıkta performans ölüm getirdi’ gibi sloganlar atıldı.
‘BU YÖNETMELİK İLE AİLE HEKİMLİĞİ SÜRDÜRÜLEMEZ’
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önündeki eylemde Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, Sağlık Bakanlığı’nın uyarıları görmezden geldiğine, Yönetmeliğin 1 Kasım'da yürürlüğe konulduğuna dikkat çekti. Mengücük, bu yönetmeliğin çalışanları bezdirip tüketeceğini, halkın sağlığına hiçbir faydası olmayacağını ifade etti.
Dr. Derya Mengücük, “Sağlık’ta formüller, oranlar olmaz. Çalışanların emeğine el koymakla bir yere varılmaz. Toplum sağlığı riske atılamaz. Bu yönetmelik ile aile hekimliği sürdürülemez. Anayasa’ya, hukuka aykırı yönetmelik olmaz. Meslek ilkelerimizle, meslek onurunuzla oynamayın. Reçetemize dokunmayın dedik” diye konuştu.
Dr. Derya Mengücük, Sağlık Bakanlığının sağlık raporlarının ücretli hale getirmesini de eleştirdi. Aile hekiminden sevkli olmazsa katkı payı indirimi uygulanmayacağını belirten Mengücük, aile hekimlerinin ek ücret alabilmesi için mesai sonrası hacamat, fitoterapi, sülük gibi GETAT uygulamaları yapmasının önerildiğini söyledi.
Mengücük şöyle konuştu: “Halkın sağlık hakkını korumaktan, emeğimizin gerçek karşılığını istemekten, meslek ilkeleri ve meslek onurumuzu savunmaktan vazgeçmeyeceğiz. Sağlık Bakanlığı bu aldırmaz ve dinlemez tavrını sürdürür ve hem yönetmeliği hem de kanun teklifini geri çekmezse meslek örgütleriyle ortak mücadelemizi sürdüreceğiz.”
ASİSTAN HEKİMLERE BASKI YAPILDI
Eyleme, üniversite hastanelerinde uzmanlık eğitimi alan ve sayıları her geçen gün artan asistan aile hekimlerinin bir bölümü de katıldı. Ancak hastane yönetimlerinin ‘Bu karar sizi kapsamıyor’ diyerek asistan hekimlerin katılımını engellemeye çalıştıkları öğrenildi.
‘VATANDAŞI DA MAĞDUR EDECEK’
Öte yandan, dün yapılan eylemde ücretlendirmeden çok yapılan değişikliklerin temel sağlık sistemine getireceği zararların vurgulanması dikkat çekti. İzmir’den bir asistan hekim, Aydınlık’a şu değerlendirmeyi yaptı: “Sinsi bir yönetmelik, hekimi hekime, hekimi hastaya kırdıran bir yönetmelik. Vatandaşın gerici eğilimleriyle uzlaşmayı öneren, vatandaşa hasta olarak sorumluluk yüklemeyen, vatandaşı aynı zamanda nitelikli hizmetten mahrum bırakan, mağdur bırakan bir sistem getiriliyor.
‘AİLE HEKİMLERİ TÜCCAR STATÜSÜNDEN ÇIKARILSIN’
“70 hasta bakacaksınız, aynı zamanda Hastalık Yönetim Platformu’na bilgi gireceksiniz, maaşınızı da ancak ‘uslu çocuk’ olursanız koruyabileceksiniz. Pozitif teşvik değil negatif teşvik var, maaş sopası var. Bakanlık düzeyinde aile hekimliklerine karşı küçümseme var. ‘Aile Hekimlikleri sağlık sisteminin kılcal damarları olsun, güçlendirilsin’ diyoruz ama Bakanlık aile hekimlerini tüccar statüsünden çıkarmamak için ellerinden geleni yapıyorlar.”
‘PARASIYLA DEĞİL Mİ RAPORUMU VER!’
“Sağlık raporlarının ücretli yapılması, vatandaşta şöyle bir etki yarattı: Parasıyla değil mi, raporumu vermek zorundasın. Vatandaş zaten çok gergin, doktor çok gergin... Raporun tıbbi teknik detayları var, aile hekimliklerinde olması zaten doğru değil. Bir çocuğa futbol için lisans vereceksiniz. Pek çok kardiyolog bile kalp dinleyerek bir şey anlamıyor. Ekokardiyografi cihazıyla bunu yapabilirsiniz. Bunu aile hekimlerinin sorumluluğuna bırakamazsınız.
“Yeni yönetmelikle hastanelerin yükünün azalacağı da doğru değil. Daha şimdiden hastanelerde yığılmanın arttığını gözlemleyebiliyoruz.”