Etkin bir yasa için iki gün iş bıraktılar
Aile hekimleri, etkin bir 'Sağlıkta Şiddet Yasası' ve özlük haklarıın iyileştirilmesi talebiyle iki günlük iş bırakma eylemine gitti
EMEK SERVİSİ
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) öncülüğünde 75 il derneğine bağlı 30 bin aile hekimi, özlük haklarının iyileştirilmesi ve etkin bir “Sağlıkta Şiddet Yasası” çıkarılması talebiyle eyleme gitme kararı aldı. Karar, Ankara Ulus Meydanı'nda düzenlenen basın açıklamasıyla kamuoyuna duyuruldu. Aile hekimleri adına açıklamayı yapan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Kemal Noyan, şunları söyledi:
“Etkin bir Sağlıkta Şiddet Yasası ve bu yasaları uygulayan adalet sistemi istiyoruz. 30 Haziran 2021 tarihli Ödeme Sözleşme Yönetmeliği'nin geri çekilmesini ya da önerilerimiz doğrultusunda revize edilmesini istiyoruz. Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları olarak makul bir ödeme, hak ettiğimiz bir emeklilik yaşamı istiyoruz. Aile Sağlığı Merkezi (ASM) gider ödemelerinin, ASM gider artışına paralel olarak artırılmasını istiyoruz.”
ASM'LER KADERİNE TERK EDİLDİ
Aile Sağlığı Merkezlerinin kaderlerine terk edildiğini söyleyen Başkan Noyan, bir çok merkezin fahiş şekilde artan elektrik ve doğal gaz faturalarını ödeyemediğini kaydetti. Başkan Noyan şöyle devam etti:
“Artan personel giderlerini karşılayamamaktadır. Yakın zaman içerisinde Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan ve ücretleri aile hekimleri tarafından karşılanan 20 bine yakın yetişmiş sağlık çalışanı işsiz kalacak, Aile Sağlığı Merkezlerinde verilen birçok hizmet durma noktasına gelecektir. Bizlere söz verildiği gibi, aile hekimliği başına düşen nüfuslar azaldıkça enflasyona karşı aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarının hak edişlerinde iyileştirilme yapılmamış, pandemi döneminde bile, negatif performansa dayalı angaryalar artırılarak aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları değersizleştirilmiştir.”
CEZA YÖNETMELİĞİNE TEPKİ
Yapılan mevzuat düzenlemesi ile sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonunun yok edildiğini, sözleşme feshi baskısı altında hekimlerin hizmet sunması istendiğini belirten Noyan, “Aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarına uygulanan bu orantısız ceza ve baskının gerekçesini anlamakta zorlanıyoruz. İstanbul, Tekirdağ, Muş, Hakkâri, Mersin ve Diyarbakır gibi birçok ilde, Anayasa'ya aykırı olduğunu düşündüğümüz ceza yönetmeliği kullanılarak, tabiri caiz ise 'cadı avı' başlatılmış, birçok aile hekiminin sözleşmesi il sağlık müdürleri tarafından yenilenmemiştir. Buradan açık bir şekilde haykırıyoruz. Bizlere hak görülen bu ceza yönetmeliğini, istemiyoruz.” dedi.
CAYDIRICI VE ETKİN YASA
Başkan Noyan, artan iş yoğunluğunun altında ezilen sağlık çalışanlarının şiddet ile karşı karşıya kaldığına dikkat çekti. Noyan, “Hekimleri ve tüm sağlık çalışanlarını şiddetin hedefi haline getiren itibarsızlaştırıcı söylemlerden derhal vazgeçilmelidir. Artırılmış cezalarla etkin Sağlıkta Şiddet Yasası çıkartılmalı, adli merciler sağlıkta şiddet durumunda kanunları şiddeti caydırıcı ve etkili bir şekilde uygulamalıdır. Aksi takdirde bu şiddetin faili siz olacaksınız.” ifadelerini kullandı.
TALEPLER
Aile hekimlerinin taleplerini dile getiren Noyan sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Taleplerimiz çok net. Etkin bir Sağlıkta Şiddet Yasası ve bu yasaları uygulayan adalet sistemi istiyoruz. 30 Haziran 2021 tarihli Ödeme Sözleşme Yönetmeliği'nin geri çekilmesini ya da önerilerimiz doğrultusunda revize edilmesini istiyoruz. Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları olarak makul bir ödeme, hak ettiğimiz bir emeklilik yaşamı istiyoruz. Aile Sağlığı Merkezi gider ödemelerinin, ASM gider artışına paralel olarak artırılmasını istiyoruz. Giyindiğimiz beyaz önlük gibi alnımız aktır. Asla pes etmeyeceğiz. Taleplerimiz karşılanıncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz.”