Aile hekimlerine beslenme eğitimi
Sabri Ülker Vakfı, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu’nun (AHEF) iş birliğiyle Aile Hekimlerine Yönelik Beslenme ve Beslenme İletişimi programını hayata geçirdi.
Türkiye genelinde yürütülecek eğitimlerde, aile hekimlerine “kilo kontrolü yaklaşımları”, “besin takviyelerinin hastalıklarla etkileşimleri”, “vitamin takviyeleri” gibi alanlarda ücretsiz eğitim verilecek. Müfredatı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Aşı Enstitüsü Müdürü Prof. Serhat Ünal tarafından oluşturulan eğitim dün 10 bine yakın aile hekiminin katılımıyla başladı.
EN FAZLA İHTİYAÇ DUYULAN ALAN
Aile Hekimlerine Yönelik Beslenme ve Beslenme İletişimi programının ilk etabında, bin 308 aile hekiminin katıldığı, bir anket çalışması yapıldı. Sabri Ülker Vakfı Bilim Kurulu Üyesi de olan Prof. Serhat Ünal; “Aile hekimlerinin kendilerini en çok hangi alanlarda eksik hissettikleri ve hangi konularda bilgi desteğine ihtiyaç duyduklarını ortaya çıkardık. Elde ettiğimiz verilerin ışığında, eğitim programımızın konu başlıklarını ve içeriklerini belirledik” dedi.
Aile hekimlerinin beslenme ile ilgili konularda kendilerini yeterli hissetmediklerini ifade eden Prof. Serhat Ünal; “Hastalarınızın beslenme ile ilgili sorularına yanıt verirken kendinizi yeterli hissediyor musunuz?’ sorusuna, hekimlerimizin yalnızca yüzde 26’sı ‘Evet’ yanıtını verdi. Bu eğitim programı ile hekimlerimize besin ve besin takviyelerinin hastalık varlığında nasıl sunulabileceğini ve sunarken gerekli olabilecek iletişim mesaj ve becerilerini edindirmeyi amaçlıyoruz” dedi.
UZMANLAR ANLATACAK
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyon Genel Sekreteri Orhan Aydoğdu; eğitimlerin 20 bin aile hekiminin kayıtlı olduğu AHEF portalı üzerinden çevrimiçi ve çevrimdışı olacak şekilde, alanında uzman isimler tarafından verildiğini söyledi.
Beslenme ve Beslenme İletişimi eğitim programının ilk oturumu, “Beslenme nedir? Ne değildir? temasıyla gerçekleştirildi. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nur Baran Aksakal ve İstanbul Kent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Tanju Besler’in katılımıyla 21 Mart’ta başlayan eğitim toplam 8 oturumdan oluşacak. Program 4 Temmuz’da sona erecek.