AK Parti'den sosyal medya teklifi açıklaması
AK Partili Grup Başkanvekili Özlem Zengin sosyal medya için kanun teklifine ilişkin açıklama yaptı.
AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin'in açıklamalarından satır başları;
Fransa'da, Almanya'da, Amerika'da bu konuya dair arayışlar var. Uluslararası hukukta bir çok ortak düzenlemeler var. Sosyal medya ile ilgili düzenleme henüz ortak bir aşamaya gelemedi. Biz bu düzenlemeyi yaparken şunu asla unutmamalıyız. Çok büyük ağ sağlayıcıların merkezi yurt dışında. Mali konularda bir muhataplık bulamıyoruz. Elbette bireysel olarak hakların ihlali durumunda hukukun gerekli adımı atamaması. Eğer buradan var olmak istiyorlarsa ülkemize ait hukuki, mali ve idari muhatap bulmak. Özel hayatında zarar gören, özel hayatın gizliliği ile ilgili ihlallere bir yaptırım gerekiyor. Sosyal medyadaki hakarete küfüre son vermeyi arzu ediyoruz.
YENİ MADDE VE DEĞİŞİKLİKLER GETİRİLİYOR
Kanunla beraber yeni bir aktör katılıyor. Orada sosyal ağ sağlayıcı tanımı yapıyoruz. Bu ağ sağlayıcılarına da Türkiye'de bir temsilci oluşturmalarını istiyoruz. En önemlisi bir muhataplık oluşturmak istiyoruz. Örnekler ve uygulamalar konusunda istifade ederek bir çalışma yapmaya gayret ettik.
2007 yılında 5651 sayılı bir kanun var. Bazı maddelerine ilaveler ve değişiklik getiriyoruz.
1. madde sosyal ağ sağlayıcı tanımı yapıyoruz. Günlük 1 milyondan fazla kişiye ulaşan yabancı sosyal ağ sağlayıcılardan bir temsilci oluşturması. Bu gerçek kişi de olabilir tüzel kişi de. Ama gerçek kişi olursa bunun Türk Vatandaşı olması.
Bir kişi mahkemeye gitmeden, kişilik haklarıyla ilgili bir ihlal düşünüyorsa bir başvuru mekanizması oluşturmak. 48 saat içinde olumlu olumsuz cevap vermeli. Kendilerine yapılan başvurularda altı aylık sürelerle raporlama istiyoruz.
5 MADDELİK YAPTIRIM SÜRECİ
Eğer Türkiye'de temsilci bulundurma yükümlülüğüne uymazlarsa 5 maddelik bir yaptırım süreci var. 1-10 milyon TL idari para cezası, 10 gün içinde düzeltmezse 30 milyon TL ceza. Devamında Türkiye'de vergi mükellefi olan kişilere 3 aylık yeni reklam vermeme kuralı getireceğiz. Devamında bunlar yerine getirilmezse Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurarak ve hakime başvurması halinde birinci aşamada yüzde 50 bant daraltma, yerine getirmezse yüzde 90 bant daraltma cezası verebilir. Bu karar mahkemenin kararı. Bant daraltma kararı verirse erişim sağlayıcıları da 4 saat içinde bu kararı yerine getirirler.Kullanıcıların kişilik haklarının ihlali durumunda 48 saat içinde bir cevap gelmezse o sosyal ağ merkezine 5 milyon TL bir ceza kesilecek. Bu yerine getirilmezse 10 milyon idari ceza uygulanacak. Sosyal ağ sağlayıcısı 24 saat içinde kaldırmazsa ortaya çıkacak maddi zararın temini sosyal ağ sağlayıcısı tarafından talep edilecek.Bazen yargı kararına başvuruyorsunuz sonuç alıyorsunuz, ama daha sonra sizinle ilgili aramalar önünüze geliyor. İsimle ilgili sosyal ağın yan yana gelmemesi için bir talepte bulunabilecekler.Anayasa Mahkemesi unutulma hakkından bahsediyor. Siz bir olayda ceza da almış olabilirsiniz. Unutulma hakkı da evrensel açıdan da önemli bir imkan.