İlk dört madde tartışmaya kapalı
AK Partili üst düzey kaynaklar yeni anayasa sürecinde ilk dört maddenin tartışılmasının söz konusu olmadığını bildirdi. Referandum sürecinin toplumsal bölünmeye yol açabileceği ve Meclis’te yeter çoğunluğun sağlanamayacağından endişe ediliyor


AK Parti’nin yeni anayasa için ilk dört madde tartışmalarına kapısı kapalı. AK Parti’den “ilk dört madde kırmızı çizgi” sesleri yükselirken, referandumun toplumu ayrıştırabileceği görüşü paylaşılıyor. AK Parti içinde yeni anayasanın gerekliliği için hemfikir olunsa da yapılabileceğine ilişkin soru işaretleri var.
MUHALEFETE MESAJ
Yeni anayasa tartışmaları, çalışmalar başlamadan hararetlendi. AK Parti seçim başarısızlığının ardından yeni anayasa gündemine ağırlık verdi. Yeni anayasa ile seçim telafisi yapılmak, siyasette yeni bir boyut kazanmak isteyen AK Parti, ekim ayında çalıştaylar yaparak süreci başlatacak. Çalıştaylardan çıkan sonuçlarla bir rapor hazırlanacak. Ardından yol haritası belirlenecek. STK’lar, siyasi partiler görüşlerini sunacak. Taslak metin ortaya konacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla yeni anayasa teklifi Meclis’e gelecek…
Yeni anayasa için AK Parti “sivil anayasa” vurgusu yaparken, MHP “kapsayıcı” ifadesini dile getiriyor. Son olarak AK Parti’nin 23’üncü Kuruluş Yılı kutlamalarında Cumhurbaşkanı Erdoğan muhalefete üstü kapalı mesajlar verdi. “Biz uzlaşmacı, yapıcı ve diyaloğa açık tavrımızı sürdüreceğiz.” dedi.
İLK DÖRT MADDE
Anayasa tartışmalarının başlamasıyla Anayasa’nın dokunulmaz ilk 4 maddesi de tartışılmaya başlandı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın, "Baştan sona, birinci maddeden son maddesine kadar bir anayasa” söylemi kamuoyunda endişe yarattı. Üst düzey AK Parti yöneticileri, ilk dört maddenin tartışılmasının söz konusu olmadığını, kırmızı çizgileri olduğunu söyledi.
“Hiçbir AK Partilinin ilk dört maddeyi değiştirmek aklından geçmez.” diyen üst düzey kaynaklar, yeni anayasa hedefinin etkili olduğunu bildirdi. Yeni anayasa yapabilme noktasında ise parti içinde umutsuzluk olduğu belirtildi. Sürecin tamamlanmasının ardından yeni anayasa için Meclis’te yeter çoğunluğun sağlanmayacağı, referandumun ise toplumu ayrıştırabileceğini kaydedildi.
BEŞTE ÜÇ ÇOĞUNLUK
Öte yandan “Anayasanın Değiştirilmesi, Seçimlere ve Halkoylamasına Katılma” maddesinde yer alan bilgiye göre Anayasa’nın değiştirilmesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az üçte biri tarafından yazıyla teklif edilebilir. Anayasa’nın değiştirilmesi hakkındaki teklifler Genel Kurul’da iki defa görüşülebiliyor. Değiştirme teklifinin kabulü, Meclis’in üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun gizli oyuyla mümkün oluyor.
50 +1 DEVAM EDECEK
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, sosyal medya hesabından "Olağan gündemimiz yeni anayasa" başlığıyla bir açıklama yaptı. Uçum, şu ifadeleri kullandı:
“Elbette yeni bir anayasa hedeflense de sıfırdan, sil baştan bir kurgu olmayacağı tüm toplumda genel kabul görüyor. Cumhuriyetin, Cumhuriyetimizin kurucu lideri Atatürk’ün, üniter yapının, adalet ve insan haklarına dayanan, demokratik, laik, sosyal devlet ve hukuk devletinin temel olduğu, resmî dilin Türkçe, bayrağın ay yıldızlı Al Bayrak, millî marşın İstiklal Marşı, başkentin Ankara olduğu ve bunlara ilişkin değiştirilmezlik ilkesini içeren bir anayasa (yani ilk dört madde) milletimizin vazgeçilmezidir.
"Yeni anayasada halk iradesinin temel kazanımı olan başkanlık sisteminin ve tüm kuvvetler açısından demokratik meşruiyet ilkesinin korunması ve geliştirilmesi, yüzde 50 +1 kuralının devam ettirilmesi halkın demokrasi mücadelesindeki zaferlerin bir gereğidir. Açıktır ki Cumhuriyetimizin ilkeleri ve demokratik birikimimiz yeni anayasanın kaidesi yani en sağlam temelidir.”
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.