Ak Partili Ünal'dan HDP'li Paylan'a Twitter tepkisi: Kapanma riskini bırak onlar düşünsün
TBMM Genel Kurulunda, bilgi bozmayı önleme (dezenformasyon) yasa teklifinin görüşmelerinde Ak Parti Grupbaşkanvekili Mahir Ünal ve HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan arasında “Twitter” tartışması çıktı.
HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, bilgi bozmayı önleme yasa teklifiyle hapis cezasının önünün açıldığını belirterek, “Bu yasayı çıkardığınızda ne olacak, biliyor musunuz? ENAG 'Enflasyon yüzde 186.' dediğinde 'gel bakalım buraya ENAG, sen dezenformasyon yapıyorsun.' diyecekler. 'Gel bakalım ENAG temsilcileri, hapse atıyorum seni.' diyeceksiniz. Bakın, değerli arkadaşlar, bu yasada çok daha büyük bir tehlike var. Bak, Ak Partilileri de uyarıyorum, hepimizi uyarıyorum. Demokratik siyaset zemininde, değerli arkadaşlar, son nefes aldığımız yerler neresi kaldı? Bak, hepiniz Twitter’a bakıyorsunuz, değil mi; bak, Twitter’dasınız hepiniz, öyle değil mi arkadaşlar?” dedi. Ak Parti sıralarından “Yok, bak, yok” sesleri yükseldi. Paylan ise “Twitter’dan haber alıyorsunuz.” dedi.
'ONLAR NEDEN TÜRK YASALARINI TANIMIYOR'
Ak Parti Grupbaşkanvekili Mahir Ünal ise Paylan'a “Tamam de sen Twitter’ı neden savunuyorsun?” diye sordu. Paylan ise şöyle sürdürdü:
“Şimdi, değerli arkadaşlar, bu yasayla Twitter’ın kapanma riski var ya, Facebook’un kapanma riski var ve bu seçimlere, gelecek yılki seçimlere Facebooksuz, Twittersız gitme olasılığımız var.”
Ünal, “Ya, bırak onlar düşünsün, Facebook düşünsün. Sen neden Twitter’ın, Facebook’un avukatlığını yapıyorsun? Almanya’nın her istediğini yapan Twitter neden Türk yasalarını tanımıyor? Twitter neden Türk yasalarını tanımıyor?” diyerek Paylan'a tepki gösterdi.
DÜZELTMEYİ CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI İSTEYECEK
TBMM Genel Kurulunda, bilgi bozmayı önleme (dezenformasyon) yasa teklifinin 3. maddesinden itibaren görüşmelere önceki gün devam edildi. Kanun teklifinin 12 maddesi daha kabul edildi. Kabul edilen maddelere göre, internet haber sitelerinde faaliyet gösterdiği iş yeri adresi, ticari unvanı, elektronik posta adresi, iletişim telefonu ve elektronik tebligat adresi ile yer sağlayıcısının adı ve adresi kendilerine ait internet ortamında kullanıcıların ana sayfadan doğrudan ulaşabileceği şekilde ve "iletişim" başlığı altında bulundurulacak.
Görüşmelerde teklifin 5'inci maddesinde değişikliğe gidildi. Yayım durdurma cezasına uymayan internet sitelere Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından denetime girmesine ilişkin ifade Cumhuriyet Başsavcılığı şeklinde değiştirildi. Ayrıca Basın Kartı Komisyonunun 9 üyeden oluşmasını içeren teklif maddesindeki üye sayısı da 19'a çıkarıldı.