Akkuyu’da Siemens’in alternatifi Çin oldu
Mersin'de inşası devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS)’nde Siemens'ten alınamayan ekipman için dost ülkelerden çözüm bulunduğu ifade edildi.
Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Siemens şirketinin Akkuyu NGS'ye ekipman tedarikiyle ilgili yükümlülüklerini ihlal ettiğini ve müzakerelerin sonuçsuz kaldığını belirterek Alman firmaya alternatif bulduklarını söyledi.
Moskova'da gazetecilerin Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesine ilişkin sorularını yanıtlayan Novak, “İmzalanan sözleşmeye rağmen Batılı ülkeden tedarikçi, Alman Siemens şirketi, belirli sınıftaki ekipmanın teslimatıyla ilgili sözleşme yükümlülüklerini ihlal etti. Ekipman proje için kritik olmasa da, önemliydi.” dedi.
Rusya'nın tüm çabalarına ve Türkiye'nin dahline rağmen müzakerelerin yapıcı sonuçlar vermediğini ve ekipmanın teslim edilmediğini anlatan Novak, “Bunun sonucunda Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu (Rosatom) Türk ortaklarıyla birlikte gerekli tüm düzeltici faaliyetleri hızlı bir şekilde yürüterek çözüm buldu. Alternatif ekipman dost ülkelerden satın alındı. Ekipmanın ilk partisi halihazırda Akkuyu NGS sahasına teslim edildi.” ifadelerini kullandı.
‘SİNOP PROJESİNİN ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ’
Bu arada Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Sinop'ta inşa edilecek NGS projesine ilişkin sorular da aldı.
Rosatom'un Türk Hükûmeti’yle projenin ayrıntıları üzerinde çalıştığını belirten Novak, mevcut deneyime ve Akkuyu projesindeki çalışmalara dayanarak Türk tarafına en uygun çözümü sunacaklarına inandıklarını sözlerine ekledi.
BAKAN BAYRAKTAR SIEMENS'E TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, geçen ay basın mensuplarına yaptığı açıklamada, santralde aynı anda 4 reaktörün inşasının devam ettiğini belirtmişti. Bakan Bayraktar Alman Siemens markasının taahhütlerini yerine getirmemesine tepki göstermişti.
Bayraktar ek olarak, “Birinci reaktörle ilgili inşaatın yüzde 90’ın üzerinde tamamlandığı bir süreç yaşıyoruz. Ama zorluklarımız var. Siemens'in elektriğin iletimini sağlayan, şalt sahasında kullanılan ekipmanlar, parçalar ile ilgili yaklaşımıyla inşaatta yavaşlatma var. Firmanın bu konuda mutlaka bir bedel ödemesi lazım. İlgili parçalar, Rus şirket tarafından Çin’e sipariş edilmiştir.” demişti.