Aklama çabaları içinde Gazze'de oldu bitti
Blinken İsrail’deydi. Baş sabotajcı Netanyahu'nun anlaşmaya 'evet' dediğini iddia etti. HAMAS'ı da tümüyle İsrail lehine olan şartları kabul etmeye çağırdı. Doha'daki öneriyi reddettiğini söyleyen Başbakan'ın neyi kabul ettiği gizemini koruyor.
Aksa Tufanı Operasyonu’ndan beri dokuzuncu kez Batı Asya'ya gelen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yine yanlış hedefe yöneldi. Binyamin Netanyahu'yla görüştükten sonra Tel Aviv'in ABD tarafından sunulan “köprü” önerisini kabul ettiğini iddia etti. HAMAS'ın da aynısını yapması gerektiğini belirtti. Direniş üzerinde baskı kurmaya çalışarak, “Bir sonraki önemli adım HAMAS'ın evet demesidir.” şeklinde konuştu.
Filistin Direnişi'nin önde gelen isimlerinden Usame Hamdan Reuters'e yaptığı açıklamada Blinken'in Netanyahu'nun güncellenmiş ABD önerisini kabul ettiğine ilişkin yorumlarının “birçok belirsizliğe yol açtığını” belirtti. Sadece Biden'ın Mayıs ayında sunduğu ve 2 Temmuz'da güncellenmiş haliyle kabul gören şartlara evet diyebileceklerini açıkladı.
'KAFAMIZ KARIŞTI'
Netanyahu sadece İsrail'in taleplerini dikkate alan ABD'nin Doha'da sunduğu son teklife dahi yeni maddeler getirmek istemişti. Şimdi İsrail Başbakanı'nın neyi “kabul ettiği” belirsiz zira Doha görüşmelerinin ardından “köprü” teklifini reddettiği için İsrailli müzakerecilerle sert tartışmalar yaşamıştı. Heyetten bir yetkili Blinken'in açıklamalarının ardından Axios sitesine Netanyahu'nun ne yapmak istediğine dair “kafa karışıklığı” yaşadıklarını belirtti.
Axios'a bakılırsa İsrail Başbakanı'nın ABD önerisini kabul ettiğini söylemesi, HAMAS'ın teklifi reddetmeyi sürdüreceğine olan inancından kaynaklanıyor. İsrail Başbakanı benzer bir operasyonu daha önce de yapmış, Tel Aviv'in hazırladığı 2 Temmuz tarihli teklif HAMAS'tan kabul görünce, bir anda anlaşmayı “eksik” bulmuş, birçok yeni talep getirerek müzakere sürecini çıkmaz sokağa sürmüştü.
'BLÖF YAPIYOR'
Fakat HAMAS lideri Yahya Sinvar, Netanyahu'nun neyin peşinde koştuğunun farkında. Wall Street Journal'a konuşan Arap arabulucular göre Sinvar, İsrail Başbakanı'nın Gazze'de saldırıları sürdürebilmek için daha fazla zaman kazanmayı amaçladığını düşünüyor. Bu yüzden Netanyahu'nun anlaşmayı kabul etmiş gibi görünerek "blöf" yaptığına inanıyor.
MISIR BİR BAŞKA ENGEL
İsrail teknik heyeti pazartesi günü Kahire'de üst düzey yetkililerle anlaşmanın kilit noktalarından olan Gazze ile Mısır'ı ayıran Selahaddin (Philadelphi) Koridoru meselesini görüştü. El-Kahire televizyonu, Mısır'ın "İsrail'in Refah sınır kapısından ve Selahaddin Koridoru'ndan tamamen çekilmesine olan bağlılığını yenilediğini" bildirdi. Toplantının önemli bir ilerleme kaydedemeden tamamladığını aktardı.
Times of Israel'e konuşan ve Blinken-Netanyahu zirvesine aşina bir yetkili, "İsrail'in, uluslararası baskılar arttıkça geri dönebileceğinden emin olamayacağı gerekçesiyle Selahaddin Koridoru'ndan tamamen ayrılmayacağını savunuyor.” ABD'liler de Netanyahu'nun “stratejik mantığını” kabul ediyor.
ABD'nin Doha'da sunduğu “köprü” önerisinde konuya ilişkin olarak şu iki madde yer alıyor:
İsrail, Gazze-Mısır sınırı boyunca varlığını azaltarak sürdürecek ancak geri çekilmeyecek.
Filistin Yönetimi, “İsrail gözetimi” altında Refah sınır kapısını yönetecek.
İSTİFA ANLAŞMAYA BAĞLI
İsrail Kanal 14'e göre Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, özel görüşmelerde, İsrail'in savaşı birkaç haftalığına durdurmayı sağlayacak bir anlaşmaya varması halinde görevinin sona erdiğini açıklayıp istifa edeceğini söylüyor. Halevi'ye yakın kaynaklar, "bu kararı kendisi ve onunla istifa edecek diğer yetkililer birlikte aldı.” diyor. Kanal'a göre ayrıca Halevi, pazartesi günü Netanyahu ile görüşerek, “şartlara uygun bir anlaşmanın yapılması gerektiğini ve Selahaddin Koridoru'nu bir engel haline getirmesini önermediğini söyledi.
7 Ekim'den beri birçok İsrailli lider istifasını sundu. Bunlar arasında üç tanesi özellikle dikkat çekiyor: Savaş Kabinesinin iki bakanı Benny Gantz ile Gadi Eisenkot ve Askeri İstihbarat Dairesi Üyesi Aharon Haliva.