Akrep zehrindeki bereket
SELENGA ARTAR YAĞCI

Dünyanın en itici hayvanı, hayvan ne kelime, zehriyle adeta ölüm makinası. Akrebe ve akrep zehrine yaklaşmayı, düşünenin bile aklına şaşmak gerekir, değil mi?.. Siz şaşadurun, biz o zehri kendine ekmek kapısı yapan bir girişimci, Ankara Polatlı’dan iş kadını Ayşe Gürkan’a kulak veriyoruz.
- Nerden aklınıza geldi “akrep yetiştiriciliği”?
Benim esas işim müteahhitlik. Hayvanları severim ve merak ederim. Hayvanlarla ilgili bilimsel yazılar okurum, araştırırım. Akrep zehrinin kanser hastalarına şifa olduğunu ama kolay bulunmadığını okuduğum bir yazıyı Adıyaman’da çalışmış astsubay emeklisi bir arkadaşımla konuşurken tesadüfen ortaya çıktı bu fikir. Oralarda akrep toplamaya meraklı insanlar varmış, topladıkları akrepleri Hollanda ve Fransa’ya satıyorlarmış. Biz neden yapmayalım dedik. Arkadaşımın yardımları ve desteğiyle önce hobi olarak başladık, biz de akrep topladık. Daha sonra Ankara’da bir yer kurduk, profesyonel şekilde izinlerini aldık. Şimdi burada akrep yetiştiriyoruz ve zehrini sağıyoruz.
DÜNYANIN EN DEĞERLİ SIVILARINDAN
- Zehir sağmak mı? Süt sağmak, bitki özü sağmak gibi akrebin de zehri mi sağılıyor?
Evet sağılıyor. Türkiye’de elle veya makineyle sağım teknikleri ve bu işi yapan insanlar var. Zehir diye bakmayın olaya. Zehirli olmak akrebin suçu değil, yaradılışı… Ve o zehrin kullanıldığı yerler var. Akrep zehrinin her damlasında 150 farklı protein var. Bu proteinler MS, beyin tümörü, kanser hastalıklarının ilaçlarında, kozmetikte, botoks ürünlerinde kullanılıyor. Akrep zehri nükleer sanayinde de kullanılıyor. Şanlıurfa, Mardin, Adıyaman yöresi akreplerinden sağılan zehrin gramı 10 bin dolar civarında alıcı buluyor. Dünyanın en değerli sıvılarından biri.
SUSAM TANESİ BÜYÜKLÜĞÜNDE
- Kaç akrebiniz var, kaç kişi çalışıyorsunuz, bir gram zehir kaç akrepten çıkıyor?
Bizim burada gerek bölgesinden toplatıp getirttiğimiz gerek eşleştirerek elde ettiğimiz bin 300 akrebimiz var, yavrularıyla birlikte 2 bin… Sayıyı 30 bine çıkarmaya çalışıyoruz. Ondan sonra sıvı üretimine daha ciddi geçebileceğiz. Şu anda beş kişi çalışıyoruz. Yemleri hazırlayan, akrepleri fanuslara yerleştiren, sağımla uğraşan, ortamın ısısı ve neminden sorumlu arkadaşlar bunlar. Akrepler genelde ayda bir sağım işlemine uğrar, onda da en fazla susam tanesi kadar zehir sıvısı çıkar. Sağım o kadar kolay değil aslında. Türkiye’de devlet destekli akrep sağım tesisleri ve sağılan sıvıyı ülke içinde değerlendirmek, geliştirmek üzere laboratuvarlar olsa müthiş gelirler elde edilir.
İLAÇ SANAYİSİNDE KULLANILIYOR
Ayşe Gürkan, hedefiyle ilgili de şunları söyledi: “Elde ettiğimiz zehri, şu anda çok sınırlı miktarda, sadece yurt içi piyasada, ilaç sanayinde kullanılmak üzere satıyoruz. Bir yandan tesisimizi büyütmeye, akrep türlerini artırmaya, başka sürüngenler de yetiştirebilir miyiz diye bakıyoruz, diğer yandan akrep zehrini yurt dışına ihraç emek üzere görüşmeler yapıyoruz. Hindistan ve Hollanda bu sıvıyı kullanma konusunda çok ilerideler. Akrep zehrinin Hollanda gelirine çok büyük katkısı var, biz de onlarla görüşüyoruz. Sözleşmeleri yaptık, TSE’den faaliyet belgemizi alır almaz pazarlamasına başlayacağız. Gönül ister ki akrep zehrini son ürüne kadar ülkemizde değerlendirelim, ancak şimdilik bu mümkün görünmüyor. Biz de ham zehri yurt dışına satarak ülkemize gelir getirmeyi hedefliyoruz.”
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.