Aksaray sarımsağında yüksek rekolte hedefleniyor
Tuz Gölü havzasında 13 bin dekar alanda ekimi yapılan sarımsakta bu yıl hem rekoltenin hem de ürünün kalitesinin yüksek olması bekleniyor.
Aksaray'ın sarımsak üretiminde söz sahibi olduğunu belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, şöyle konuştu: "Tuz Gölü havzasında ürettiğimiz ürünlerin analizleri çevre illerdeki üretilenlere göre protein ve mineral bakımından yüksek çıkıyor. Tuz Gölü havzası bizim tarımımız için çok önemli bir yer teşkil ediyor. Aksaray sarımsak üretiminde çok mesafe kaydetti. 2021 yılını 13 bin dekar alanda 10 bin ton üretim gerçekleştirip, Türkiye beşincisi olarak bitirdik. İnşallah bu yıl ilk üçe girmeyi planlıyoruz." Saklav, kentte ilk hasadı yapılan ürünün sarımsak olduğunu, heyecanla hasat dönemini beklediklerini dile getirdi.
Üretici Ayşe Öngün de bu yılki sarımsak üretiminde hem rekoltede hem de kalitede artış beklediklerini bildirdi. Eylül ve ekim ayında ekimini yaptıkları sarımsağı iki kez çapaladıklarını anlatan Öngün, "120 dekar alanda organik sarımsak yetiştiriyoruz. Sarımsağın zahmeti çok oluyor. Sulaması, çapalaması ve otunun alınması gibi birçok işi var. Tarlalarımızda 300'e yakın işçi çalıştırıyoruz. Sabahtan akşama kadar işçilerle çalışıyorum. İnşallah bu yıl verimin iyi olmasını bekliyoruz. Çünkü, kış ve bahar yağışlarımız bol oldu."