22 Aralık 2024 Pazar
İstanbul
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Gıdada etiket okuyun Alerji riskini azaltın

Yalnızca etiket okuyarak bütçenize katkı sağlayabilir, alerjik reaksiyonlarınızı azaltabilir, çevreyi ve dünyayı koruyabilirsiniz. Etiket okuma alışkanlığıyla beslenme planınıza uygun raf ömrüne sahip gıdaları seçerek bütçenize katkı sağlayabilirsiniz.

Alerji riskini azaltmak isteyenler dikkat
YUSUF TUNÇER / ANKARA

Türkiye genelinde hanehalklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek pay yüzde 22,8 ile gıda ve içecekte. Gıda ve içeceğe ayrılan bütçe her ay artmaya devam ediyor. Etiket okuma alışkanlığı ile bütçeniz ne olursa olsun, gıdaların raf ömrü açısından tüketim alışkanlıklarınıza en uygun olanını ve daha kalitelisini seçebileceğinizi, israfı azaltabileceğinizi ve bütçenize katkı sağlayabileceğinizi biliyor musunuz? Etiket okuma alışkanlığıyla sağlıklı beslenmek için uygun ürünler seçebilir ve alerjik reaksiyon riskini de azaltabilirsiniz.

Karma Grup Satış Pazarlama Koordinatörü ve Gıda Mühendisi Sinem Bahçekapılı tüketicileri uyarıyor. “Alışveriş yaparken ürün etiketlerine zaman ayırarak içerik listesini, besin değerlerini ve diğer önemli bilgilerin incelenmesi gerekiyor. Etiketleri okuyarak daha bilinçli tüketim kararları alabilirsiniz.” diyen Bahçekapılı, “Etiketler, tüketicilere ürün içeriği, besin değerleri, alerjenler ve saklama koşulları gibi bilgileri sunar. Bu sayede tüketiciler, sağlıklı beslenme hedeflerine uygun ürünleri seçebilir ve alerjik reaksiyon riskini azaltabilir. Gıdada doğru tercih bütçeye de katkı sağlar. Ayrıca, etiketlerde tüketicilere ürünlerin orijinini, sertifikasyonlarını veya organik olup olmadığını belirten bilgiler de bulunmaktadır. Bu da tüketicilerin çevresel ve etik değerlere uygun ürünleri tercih etmesini kolaylaştırır. ”

‘İSRAFI AZALTMANIZA KATKI SAĞLAR’

Etiket okuma alışkanlığının sağlığımızı korumanın yanında sürdürülebilir ekonomiye katkı sağladığının da altını çizen Bahçekapılı, “Etiket okuma alışkanlığı, tüketicilerin kendi sağlıklarını korumanın yanı sıra çevreyi ve toplumu etkileyen bilinçli kararlar almasında önemli bir ayrıntıdır. Bu alışkanlık, şeffaflığı teşvik eder ve daha adil, sürdürülebilir bir ekonomiye katkı sağlar.” dedi.

‘TÜRKİYE’DE YETERİNCE YAYGIN DEĞİL’

Türkiye’de etiket okuma alışkanlığının tüketiciler arasında yeterince yaygınlaşmadığına değinen Bahçekapılı sözlerine şöyle devam etti: “Pandeminin ardından tüm dünyada ve ülkemizde gıda enflasyonu yaşandı. Pandemi ile birlikte başta alerji olmak üzere birçok hastalıkta artış gösterdi. Sağlıklı ve uzun ömürlü gıdaya ulaşmak hem bütçemiz hem de sağlığımız açısından daha önemli hale geldi. Alışverişte etiket okuma alışkanlığı kazanmamız bütçemize uygun sağlıklı gıdalara daha rahat ulaşmamızı sağlar. Etiket okumak üretici ve tüketici arasında da bir iletişim sağlar. Böylelikle üretici sadık müşteri kazanarak sağlıklı ve uzun ömürlü gıda üretmeye devam eder, tüketici de bütçesine uygun uzun ömürlü gıdalara daha rahat ulaşmış olur. Bilinçli tüketici bilinçli üretici demektir.”

‘BİLİNÇLİ TERCİHLER YAPMAMIZI SAĞLAR’

“Etiket okuma alışkanlığı kazanmak için ilk olarak, sağlıklı beslenme ve gıda ürünlerinin içeriği hakkında bilinçlenmek önemlidir.” diyen Sinem Bahçekapılı şu ifadeleri kullandı:

“Beslenme ilkeleri konusunda genel bir bilgi edinmek, etiketlerdeki bilgileri daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır. Odaklanılması gereken anahtar bilgiler arasında içerik listesi, alerjenler, besin değerleri ve katkı maddeleri bulunmaktadır. Bu bilgiler doğrultusunda daha bilinçli tercihler yapmak mümkün olabilmektedir.”

‘DOĞAL KAYNAKLARI KORUYABİLİRSİNİZ’

“Etiketleri okuyarak, gıda ürünlerindeki katkı maddelerini, alerjenleri, kalori değerlerini ve diğer besin bilgilerini anlayabilirsiniz. Benzer şekilde, kişisel bakım ürünlerinin içerdiği kimyasal maddeleri inceleyerek sağlığınız ve güvenliğiniz hakkında bilinçli kararlar alabilirsiniz. Etiketler, ürünün çevresel etkisini anlamanıza yardımcı olur. Örneğin, bir ürünün ambalajının geri dönüşümü mümkün mü, ürünün kaynakları sürdürülebilir mi, üretim süreci çevre dostu mu gibi soruları etiketlerdeki bilgileri inceleyerek yanıtlayabilirsiniz. Bu şekilde, çevresel açıdan daha duyarlı ürünleri tercih edebilir ve doğal kaynakların korunmasına katkıda bulunabilirsiniz.”

‘TÜKETİCİ HAKLARININ KORUNMASINA KATKIDA BULUNUR’

Etiketlerin üretici açısından marka bilinirliği ve tüketici sadakati oluşturmak için önemli bir rol oynadığını da dile getiren Bahçekapılı şunları söyledi: “Gıda etiketlemesi, aynı zamanda tüketici haklarının korunmasına da katkıda bulunur. Etiketler, tüketicilere ürünün üretim firması, iletişim bilgileri, ambalajın geri dönüşümü ve ambalaj atıkları gibi konularda bilgilendirir. Etiketler aynı zamanda tüketiciyi yanıltıcı beyanlardan korumak için denetim ve düzenlemelerin sağlanmasına da yardımcı olur. Gıda etiketlemesi, üreticilerin ürünlerini tanıtma ve pazarlama stratejilerini oluşturmasına yardımcı olurken, tüketicilere de doğru ve güvenilir bilgi sunarak sağlıklı beslenme tercihleri yapma imkanı sağlar. Bu nedenle, gıda etiketlemesi, üretici ve satıcılar ile müşteri ve tüketici arasında sağlıklı ve güvenilir bir iletişim köprüsüdür.”

alerji gıda alışverişi