Babacan canlı yayında açıkladı: DEVA, Saadet ve Gelecek birleşecek mi?
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Saadet ve Gelecek'in Meclis Grubunun düşmesinden sonra 'Saadet, Gelecek Partileri ile çatı formül için çalışıyoruz.' ifadeleri kullandı. Öte yandan Babacan, 'Arkadaşlarla konuştuk, iktidarın cazibesine kapılma ihtimali olan arkadaşlarla hiç başlamayalım' dedi.
Gelecek Partisi Ankara Milletvekili Nedim Yamalı'nın, AK Parti'ye geçişinin ardından Saadet-Gelecek Meclis Grubu düştü. DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu ise kurucusu olduğu partisinden istifa ettiğini açıkladı.
Meclis Grubu'nun düşmesi ve Yeneroğlu'nun istifasının ardından DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Sözcü TV'ye konuk oldu. Babacan, canlı yayında mecliste kurulması planlanan Saadet-Gelecek ve DEVA Partisi grubu ile ilgili de bilgi verdi.
Babacan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
"Eylül ayından itibaren biz aslında diğer siyasi partilerle görüşmeye başladık. Öncelikle Saadet Partisi ile çalışmalarımız belli bir noktaya gelmişti. Daha sonra Gelecek Partisi ile çalışmalar belli bir aşamaya gelmişti. Salı günü, Nedim Yamalı'nın istifasından sonra zaten olgunlaşmış bir çalışmayı artık hayata geçirmeyle ilgili bir prensip kararı aldık. Yani dün üç genel başkan öğlen saatlerinde bir araya geldik. Sayın Davutoğlu ve Sayın Arıkan ve ben üçlü bir araya geldik. Zaten üzerinde epeydir çalıştığımız kadrolarımızın da üzerinde çalışıp bir çerçeve oluşturduğu bir modeli hayata geçirmeyle ilgili prensip kararı aldık.
ÇATI GRUP FORMÜLÜ
"Prensip kararı şu demektir, yani 'karar aldık bitti' demek değil. Yani prensipte dedik ki 'böyle bir model artık uygun.' Bu model üzerinde çalışmaya devam edelim kararı aldık. Henüz son noktayı koyup işi bağlamış değiliz. Heyetlerimiz bugün de bir araya geldiler, toplandılar.
"Bu önümüzdeki süreçte de bu toplantılar devam edecek. Bu çatı grup formülünü biraz ete kemiğe büründürmeye ilgili de bir çalışmaya devam edecek arkadaşlarımız. Bizim kendi partimiz içerisinde bazı iç süreçlerimiz var. Diğer partilerin kendi işlerinde yapmaları gereken istişare süreçleri var.
"Nihayetinde bu partilerin kendi iç süreçlerini tamamlayıp, dediğim noktaya getirip, ondan sonra dönüp nihayet kararları oluşturup ilerlememiz gerekiyor. Yani biz şu an itibariyle bu meseleye olumlu bakıyoruz ve Türkiye'ye yepyeni bir modeli, yepyeni bir iş birliği modelinde kazandırmayı arzu ediyoruz.
YENEROĞLU'NUN İSTİFASI
"Bizler üzüldük kuşkusuz. Bütün arkadaşlarımız üzüntü duydu. Mustafa Bey bizim kurucularımızdan, çok büyük emeği oldu. Mustafa Bey mesele haksa çok büyük hassasiyeti olan bir arkadaşımız. Tüm çalışmalarını duygu yoğunluğuyla yapan bir arkadaşımız. Mustafa Bey'in Türkiye'ye katkıları devam edecektir. Bizim dostluğumuz onunla baki olur. Umarım kendisi için bir başka başlangıç olur. Benden helallik dilemişti. Ben yine buradan canlı yayında da söyleyeyim. Benim şahsi hakkın sonuna kadar helal olsun. Partili olmasa da bizim çalışmalarımıza katkı veren çok insan var. Eminim ki biz de Mustafa Bey'in çalışmaların istifade etmeye devam edeceğiz.
'AK PARTİ'YE DÖNMESİ SÖZ KONUSU OLAMAZ'
"Bizim partimizden ayrılıp da AK Parti'ye katılacak, herhangi bir arkadaşımız olmaz. Bizim AK Parti'den ayrılışımızın köklü sebepleri var. Türkiye'deki adaletsizlikler, yolsuzlukla mücadele konusu... Bunlarla ilgili hiçbir değişiklik yok. Bu sebepler aynen durduğuna göre benim ya da başka arkadaşlarımızın AK Parti'ye dönmesi söz konusu olmaz. Tutarsızlık olur."
DEVA'DAN İSTİFA EDEN MUSTAFA YENEROĞLU KİMDİR?
1975 yılında Bayburt'ta doğdu. 2000 yılında Köln Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdikten sonra 2007 yılında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden denklik aldı.
1987-2015 yılları arasında yurtdışında farklı STK'larda aktif olarak çalıştı. 2011-2014 yılları arasında İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) teşkilatında önce Genel Başkan Yardımcısı, akabinde Genel Sekreter olarak görev aldı.
"Perspektif" ve "Sabah Ülkesi" dergilerini yönetti. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Yurtdışı Vatandaşlar Danışma Kurulu Üyeliği ile Ayrımcılık ve Irkçılıkla Mücadele Derneği (Federation Against Injustice and Racism) Kurucu Başkanlığı görevlerinde bulundu. 2015-2017 yılları arasında Göç Araştırmaları Vakfı (GAV) Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı.
2015 yılında Türkiye'ye döndü ve 2015 Milletvekili Genel Seçimlerinde AK Parti İstanbul Milletvekilliğine ve akabinde Merkez Disiplin Kurulu Üyeliği'ne seçildi. 26. Yasama Dönemi 1. ve 2. Yasama Yıllarında TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı görevini ifa etti. Aralık 2017 ile Haziran 2018 tarihleri arasında TBMM Anayasa Komisyonu ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Türk Grubu üyeliği görevini üstlendi.
24 Haziran 2018 Milletvekili Genel Seçimlerinde tekrar AK Parti İstanbul Milletvekilli seçilen Yeneroğlu, 18 Ağustos 2018 tarihinde AK Parti MKYK üyeliğine seçildi. 27. Yasama Döneminde üstlendiği Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Türk Grubu, Avrupa Birliği Uyum Komisyonu ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu üyelikleri ve Türkiye-Avusturya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanlığı görevleri; 28 Ekim 2019 tarihinde MKYK üyeliğinden ve 30 Ekim 2019 tarihinde AK Parti'den istifa etmesiyle birlikte son buldu.
Yeneroğlu, evli ve 3 çocuk babasıdır."