Almanya Hessen'de Türkçeye çifte standart! Ukraynaca var, Türkçe yok!
Almanya Hessen'de en kalabalık göçmen grubu Türkler olmasına rağmen, Ukraynaca ikinci yabancı dil statüsünde müfredata girecek. Türk toplumu tepkili...
Almanya’nın Hessen Eyaleti Eğitim Bakanlığı 27 Mayıs 2024’te aldığı kararla gelecek öğrenim yılından itibaren Ukraynaca’nın pilot proje olarak ikinci yabancı dil statüsünde okul müfredatına gireceğini ilan etti. “Türkçenin ikinci yabancı dil olarak taktir edilmemesi ve ayrımcılığa tabii tutulması” yıllarca çaba harcayan ve mücadele eden Türk toplumunda tepkilere ve üzüntüye yol açtı.
400 bini aşkın nüfusu ile eyaletin en kalabalık göçmen gurubunu oluşturan Türk toplumu, büyük hayal kırıklığı yaşıyor. Bu kadar çaba ve mücadeleye rağmen CDU yönetimindeki Eğitim Bakanlığı mevcut öğrenci yapısına bile uymayan proje ile Türkçeyi bir deney dili yapıyor. Bakanlığın Türkçenin ikinci yabancı dil olarak okul müfredatına girmesi aleyhindeki kararları Türk kültürü ve diline karşı kasıtlı bir ihmal olarak değerlendiriliyor.
Dernekler, siyasi partiler ve toplumun birçok kesimi karara tepki gösterdi. Tepkilerde şu görüşler öne çıktı: “Hessen’deki Türk çocukları da Ukraynalılar gibi aynı eğitim fırsatından yararlanması ve eğitimlerinin bir parçası olarak anadillerini seçebilmelidir. Taleplerimiz artık dikkate alınmalıdır. 60 yıldır Hessen eyaletinin kalkınmasında en zor yükü sırtlayan Türkler bu mücadeleyi kazanacak.”
‘ÇOCUKLARIMIZIN TÜRKÇE ÖĞRENME HAKKINI SAVUNACAĞIZ’
Aydınlık Avrupa’ya konuşan Hessen Türk Toplumu Başkanı Atila Karabörklü birçok kurum ve kuruluşun bir araya gelmesi ile ortak basın açıklaması yaptıklarını söyledi. Körabörklü “Türk kökenli insanlar Türkçenin ikinci yabancı dil olarak kabul edilmesi için uzun yıllardır talepte bulunuyorlar. Türk kökenli çocukların da eşit eğitim fırsatlarından yararlanması ve okul eğitimlerinin bir parçası olarak ana dillerini seçebilmeleri önemlidir. Türkçenin ikinci yabancı dil olarak kapsamlı bir şekilde öğretilmesine yönelik uzun süredir devam eden talepler artık dikkate alınmalıdır. Çocuklarımız aynı eğitim fırsatlarını hak ediyor. Onlarca yıl süren çabalara rağmen çocuklarımızın hâlâ okullarda Türkçe dersi alamamaları hayal kırıklığı yaratıyor. Türk öğrencilere ikinci sınıf birey muamelesi yapılmamalıdır. Hessen eyalet hükümetinden bu aksaklığı hızla telafi etmesi bekliyoruz.”
Kültürtreff e.V Frankfurt Başkanı Eylem Demirel Boral konu üzerine "Türk toplumu olarak bu işin peşini bırakmayacağız. Hessen Eğitim Bakanlığı’nın Türkçeyi müfredata almamasını protesto ediyoruz. Türkçenin proje olarak bir kaç okulda deney dili yapılması bizi yeteri kadar rencide ediyor. Çocuklarımız Türkçe öğrenmeyi hak ediyor. Bu hakkı elde edene kadar mücadelemiz devam edecek" açıklamasında bulundu.