Almanya’da 2025’te neler değişiyor? Sosyal yardımlar düşük kaldı
2025 yılı, Almanya’da birçok değişikliği beraberinde getirdi. Enflasyon oranının yüzde 2,5 olarak öngörüldüğü ülkede 1 Ocak itibariyle birçok vergi ve ücrette tarifeler değişti.
Almanya'da önemli değişiklikler posta ve kargo tarifeleri ile sağlık ve bakım ücretlerini kapsarken, sosyal yardımlardaki yükseliş düşük seviyede kaldı. Enflasyonun faturasının yansıdığı başlıca kesim, “Halk Parası” (Bürgergeld) olarak adlandırılan işsizlik yardımı oldu. Yalnız yaşayanlar için 563 avro, eşiyle yaşayanlar için 506 avro miktarları geçerliliğini korudu.
ASGARİ ÜCRETİN ARTIŞI 41 CENT
2015 yılından beri uygulanan asgari ücretteki artış ise enflasyon oranının çok altında kaldı. Geçen sene 12,41 avro olan saatlik brüt asgari ücret 2025’in başında 12,82 oldu. Asgari Ücret Komisyonunun kararını eleştiren sendikalar miktarın şubat sonu yapılacak genel seçimlerde yeniden gündeme gelmesi bekleniyor.
Bir diğer “artış” da küçük çaplı ek işte (Minijob) oldu. Minijob maaşı 538 avrodan 556 avroya yükselirken vergiye tabi tutulmayan gelir miktarı ise 480 avro artarak 12 bin 84 avroya yükseldi.
KİRA YARDIMINDAN ÇOCUK DESTEĞİNE
Yeni yıl itibariyle devlet desteklerinde de artışa gidildi. Vergiden düşürülen çocuk payı 60 avro ile 9.600 avroya çıkarken Çocuk Desteği 255 avro arttı. Yüzde 15 oranında artan kira yardımı ise 30 avro yükseldi.
Ebeveynlerin beklediği bir gelişmenin ise 1 Nisan’dan itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor. Yeni doğan ve küçük çocuklarına bakımda hibe desteği sağlayan Ebeveyn Parasında öngörülen gelir sınırı bu yıl 200 bin avrodan 175 bin avroya düşürülecek.
ARTAN GELİRLER SİGORTAYA GİDECEK
2024’ün sonunda duyurulan bir değişiklik ise tüm vatandaşları ilgilendirmekte. Emeklilik sigortasının kesildiği en yüksek maaş sınırı ilk kez doğu ve batı eyaletlerinde eşitlenerek 8050 avroya yükseltildi.
Sağlık ve bakım sigortalarındaki değişiklik ise geçen senenin sonunda duyuruldu. Yeni bakım ve sağlık sigortaları ücreti yüzde 4,5 oranında arttı. Bu artış, maaşlara yaklaşık 1 puanlık artış olarak yansıyacak.
Öte yandan bu yıl kısa süreli bakım ücreti için ilk kez senelik bir ücret tahsis edilecek. Temmuz ayında yürürlüğe girecek ücretin 3539 avro olması bekleniyor.
POSTA SEVKİYATI UZATILDI
Yeni yılla birlikte ayrıca yeni arazi vergisi de yürürlüğe girdi. 2018 yılında kabul edilen Arazi Vergisi Kanununun Federal Anayasa Mahkemesince iptal edilmesi üzerine yapılan değişiklik doğrultusunda arazi vergileri, taşınmazın bulunduğu muhite göre belirlenecek.
1 Ocak itibariyle Alman Posta Şirketi de tarifelerinde değişikliğe gitti. Buna göre bir mektubun fiyatı 85 centten 95 cente, küçük bir paket ise (S) 3,99’dan 4,19’a çıkarıldı. Geçen yıl yürürlüğe giren yeni Posta Yasası doğrultusunda mektup sevkiyat süresi bir gün uzatılarak üç güne çıkarıldı. Vatandaşların hızlı ulaşmasını istedikleri mektup ve diğer gönderilerinin ulaşması için taahhütlü olarak göndermeleri tavsiye ediliyor.
DEUTSCHLANDTICKET’E 9 AVROLUK ZAM
Bir diğer değişikliğin yaşandığı alan ise ulaşım sektörü oldu. Yeni yıl ile tarife değişikliklerine gidildiği toplu taşımacılıkta Almanya genelinde geçerli olan Deutschlandticket’in fiyatı 58 avroya çıktı. Mayıs 2923’ten beri yürürlükte olan bileti sürekli olarak yaklaşık 13 milyon kişi kullanıyor. Ancak çok rağbet görmesine karşın biletin ömür süresi Olaf Scholz hükümetinin dağılmasıyla tartışma konusu olmuştu. Kasım ayında ana muhalefet ile anlaşan hükümet, Almanya Bileti’nin 2025’te de kullanılabilmesi için tartışmaları giderdi.
Yeni yıl ile birlikte zorunlu ehliyet yenilemelerinde de yeni tarihler geçerli. 2022’den beri yapılan ehliyet yenilemeleri kapsamında 1971 yılı ve sonrasında doğan ve 1 Ocak 1999 tarihinden önce ehliyet kazanan herkesin ehliyetlerini yenilemeleri gerekmekte. Ehliyetini 19 Ocak 2025’e kadar yenilemeyen sürücülere 10 avroluk cezai işlem uygulanabilecek.
Parlamento küçülecek
Olaf Scholz hükümetinin dağılmasıyla birlikte Almanya 23 Şubat’ta erken seçime gidecek. Seçimlerin ardından parlamentodaki koltuk sayısı da düşecek. Koalisyon hükümetinin 2023’te kabul ettiği seçim kanunu doğrultusunda milletvekili sayısının kalıcı olarak 630 olması öngörülüyor. Bu şekilde her seçim bölgesinin kazanan milletvekili adayı doğrudan seçilemeyecek; iki aşamalı seçimler kapsamında partilerin koltuk sayıları, partilere verilen oy olan ikinci oyların sonucu üzerinden belirlenecek.
HER KAZANAN SEÇİLEMEYECEK
Önceki seçim sistemi doğrultusunda bir seçim bölgesini kazanan adayların hepsi doğrudan milletvekili olarak seçiliyor, bir partinin parti oy oranından fazla milletvekili çıkarması durumunda diğer partilere kontenjan milletvekili hakkı tanınıyordu. 2021 seçimlerinde bu sayede parlamentoya 736 milletvekili girmeyi başarmıştı. Yeni seçim kanunu ile bir seçim bölgesini kazanmasına karşın aynı partinin adayları arasında en az oyu alan milletvekili adayı yerine diğer partilere kontenjan adayı çıkarma hakkı tanınacak. Bu şekilde milletvekili sayısı, öngörülen 630’da sabit tutulacak.