Almanya'da çalışan Türkleri de ilgilendiren değişiklik
Almanya’da 2022 yılında ülkede yaşayan Türkleri de ilgilendiren hayati değişiklikler getirildi. Scholz, çok konuşulacak yeni ekonomik tedbirleri Ocak 2022 itibariyle hayata geçirecek. Peki milyonlara gurbetçinin bulunduğu Almanya'da, yeni ekonomik gelişmeler neler? İşte detaylar....
16 yıl görevde kalan selefi Angela Merkel'in ardından, Almanya'da yeni kurulan koalisyon hükümetinin Başbakanı Olaf Scholz, yeni yılda köklü değişikliklere gidiyor. Scholz, yaptığı açıklamada, “Fiyatlar analistlerin beklediği gibi yavaşlamazsa, bir şeyler yapmak zorundayız” demişti. Ancak nasıl bir adım atılacağı konusuna değinmemişti.
Alman hükümetinin açıkladığı son verilere göre ülkede kendisi ya da anne-babasından biri Türkiye'de doğmuş yaklaşık 2 milyon 800 bin kişi yaşıyor. Rakamlar böyle olunca Scholz'un ekonomideki değişiklikleri ülkede yaşayan gurbetçileri de yakından ilgilendiriyor. Ocak 2022’den itibaren özellikle çalışanları etkileyecek birtakım değişiklikler yürürlüğe girecek. Bu değişiklikler, uzun süredir çalışanları etkilediği kadar mesleğe yeni başlayanları, stajyerleri veya yarı zamanlı çalışanları da etkileyecek.
2022 YILINDA ASGARİ ÜCRET ARTIRILACAK
2022 yılında asgari ücretle maaş alanlar, artık hesaplarında daha fazla para bekleyebilirler. Asgari ücret, saat başına mevcut 9,60 Euro’dan 9,82 Euro’ya yükseliyor. Federal Çalışma Bakanlığı’na göre, 2022 Temmuz ayı itibari ile saatte 10,45 Euro’ya kadar bir artış daha planlanıyor.
Bavyera kabinesi, 7 Aralık'ta yoğun bakım ünitelerindeki hemşirelerin önümüzdeki 2022 yılında net gelirlerini etkin bir şekilde ikiye katlaması gerektiğine karar verdi. Bu, bir yandan ek ücretler ve özel ödemeler yoluyla gerçekleşirken, aynı zamanda vergi muafiyetleri yoluyla da sağlanacak. Özgür eyalet, bu amaçla Federal Konsey’de bir girişim başlatıyor.
STAJYERLERİN MAAŞLARI ARTIYOR
Stajyerler de yeni yılda daha fazla para kazanacaklar. 2022 yılında eğitimine başlayan her stajyer, yasal olarak öngörülen asgari staj ödeneğini bekleyebilir. Mevcut asgari staj ödeneği, 550 Euro’dan 585 Euro’ya yükselecek ve bu ücret staj yılına bağlı olarak artırılır. Stajyerler, stajlarının 2. yılında yüzde 18,32, 3. yılda yüzde 35 ve 4. yılda yüzde 40 olarak maaşlarına zam bekleyebilirler.
YARI ZAMANLI ÇALIŞMA ŞARTLARI BELİRLENDİ
2022 yılının ilk Ocak ayından itibaren, yarı zamanlı iş arayanların hangi sağlık sigortası kapsamında olduğunu belirtmeleri gerekmektedir. Bu düzenleme, kısa süreli çalışmak isteyenler için geçerlidir. Ayrıca işverenler, potansiyel çalışanın başka kısa vadeli işleri olup olmadığı veya cari yılda bu işleri yapıp yapmadığı konusunda bilgi alabilirler.
İşverenler, 1 Ocak 2022'den itibaren yarı zamanlı çalışanların sağlık sigortasını ,sosyal güvenlik raporuyla birlikte belirtmelidir. Minijob merkezi bir blog yazısında, “Bunun için sağlık sigortası şirketinden veya özel bir sağlık sigortası şirketinden alınan bir sertifika yeterlidir. Sigorta kartının bir kopyası da geçerlidir.” diyor. Önümüzdeki yıldan itibaren işverenler, Minijob merkezine sadece vergi numaralarını değil, aynı zamanda vergi kimlik numaralarını da göndermek zorunda kalacaklar. Vergi kimlik numarası on bir haneden oluşur ve ömür boyu yalnızca bir kez verilir.
DİJİTAL RAPOR BİLDİRİMİ
2021 yılının Ekim ayından bu yana, doktorlar dijital olarak Sağlık Sigortası şirketlerine iş göremezlik belgesi (rapor) göndermektedir. Yeni yıldan itibaren hastalık raporu sadece sağlık sigortasına değil, aynı zamanda işverene de gönderilecek. Bu, çalışanların raporlarının işverenlere otomatik olarak gönderilmesi anlamına geliyor. Hastalık raporu en geç 1 Temmuz 2022 tarihine kadar sağlık sigortalarından işverene otomatik olarak gönderilecektir.
İŞ KONSEYİ SEÇİMİ DEĞİŞİYOR
Bir şirketin çalışanlarının, iş konseyi için oy kullanabilecekleri oy kullanma yaşı, Ocak 2022'den itibaren düşürülecek. 16 yaşından itibaren çalışanlar oylarını kullanabilirler. Şu ana kadar oy kullanma yaşı 18’di. İşçi olarak, iş konseyinin bir parçası olmak istiyorsanız, asgari yaş 18.