Almanya’da pandemiye karşı dijital seçenekler devrede
Almanya’da Kovid-19’a karşı mücadelede akıllı telefon uygulamasının nisan sonuna doğru çıkması beklenirken, önceki gün yeni bir uygulama tanıtıldı
Prof. Lothar Wieland, Müdürü olarak hizmet verdiği Robert Koch Enstitüsü ve “E-health Thrive” adlı bir şirketin Kovid-19’a karşı mücadelede Almanya için “çok önemli bir dijital takviyeyi, yapı taşını” devreye soktuklarını açıkladı.
HASTALIK HANGİ BÖLGEDE NE HIZDA İLERLİYOR
“Dijital olanakları etkili bir biçimde değerlendirmeliyiz” tespitini paylaşan Wieler şu açıklamalarda bulundu:
“Akıllı telefon, akıllı kol saati veya bazı dijital spor saatlerinde olan imkanları Kovid-19’a karşı mücadelede bugünden itibaren devreye sokuyoruz. Bunun üzerinde haftalardır çalışıyorduk. Hazırlanan uygulama, Avrupa Genel Veri Korumu Yönetmeliği (GDPR) ile uyumludur. Ne kadar çok insan verilerini kendi akıllı telefonu, akıllı saati ya da bileğine taktığı spor bandı ile bizimle paylaşırsa, o kadar çok etkili olacaktır. İlk aşamada uygulama konusunda bir fikir edinmemiz için, 10 bin kişinin kullanması yeterlidir. Hazırlanan uygulama ücretsizdir. Kullanıcı anonim kalacaktır. Bu sayede Kovid-19’un ilk belirtilerini ölçme imkanımız olacak. Ateş, solunum sorunu, uyku sorunu gibi. Bu yeni dijital imkan, koronavirüs testlerinin yerini doldurmuyor. Tanı da koymuyor. Ancak Robert Koch Enstitüsü’ne hastalığın Almanya’nın hangi bölgesinde, ne kadar hızlı ilerlediğini öngörmesini sağlıyor. Kullanıcılar, kendi posta kodunu girecekler. Kullanıcının, tam adresini vermesine gerek yok. Yaşını, cinsiyetini, kilosunu, boyunu sisteme yazması yeterlidir. Benzer uygulamalar zaten çeşitli grip salgınları için ABD’de var ve başarıyla uygulanıyor. Almanya’da da sağlığımız için benzer kol bantları halen kullanımda. Robert Koch Enstitüsü olarak, hastaneler ile dijital paylaşımlarımız oluyor. Şimdi bu yeni uygulama ile bilim insanları interaktif bir harita oluşturacaklar ve böylece normalleşmenin bir yapı taşı olarak, bu dijital imkandan da yararlanacağız, ve bu yeni uygulamayı çok önemsiyoruz. Önemli katkılarının olacağından eminiz.”