BioNTech'e karşı ilk dava başladı
Kovid pandemisinde Batı'nın en çok kullandığı ve vatandaşlarına zorunluluk haline getirdiği mRNA temelli aşı üreticilerine karşı Almanya'da açılan 200'den fazla tazminat davasından ilki başladı.
Almanya'da Kovid aşısı üreticilerine karşı aşıdan kalıcı hasar şikayetiyle tazminat davalarının perdesi açıldı. İlk kez BioNTech'e karşı bir davanın önduruşması yapıldı.
Türkiye kökenli Uğur Şahin ile Özlem Türeci'nin kurucusu olduğu BioNTech şirketinin geliştirdiği mRNA temelli Kovid aşısı nedeniyle görme engelli haline geldiğini iddia eden Baden-Württemberg eyaletinin Rottweil kasabasından 58 yaşındaki Dietmar S.'nin 150 bin euro tazminat talep ettiği dava, eyalet mahkemesinde başladı.
Mahkemeye sağ tarafı siyah renkli bir gözlükle gelen Dietmar S., sağ gözünün görme yetisini neredeyse tamamen yitirmesinden aşıyı sorumlu tuttu. Yargıç Torsten Hub ise davanın başarısı hakkında şüpheleri olduğunu belirtti.
Yargıcın davacı ile davalıyı uzlaştırma teklifini BioNTech reddetti. Her iki taraf da 18 Eylül'e kadar prosedür hakkında daha fazla yazılı belge sunup yorum yapabilecek. 29 Eylül'de delillerin dinlenip dinlenmeyeceğine karar verilecek.
Dava sunumuna göre 1 Mayıs ve 11 Haziran 2021'de iki doz BioNTech aşısı olan Dietmar S., ikinci dozu Freiburg'da olduğu için gece ablasının evinde kaldı, ertesi günü yan etkileri fark etti:
"Bu korkutucuydu. Kafamda sis vardı, başım dönüyordu."
ALMAN MİLLİ TAKIMI FUTBOLCULARININ İSİMLERİNİ HATIRLAYAMADI
Odaklanamadığı ve futbol fanatiği olmasına rağmen yaklaşan Avrupa Şampiyonası öncesi Alman milli takımı futbolcularının isimlerini hatırlamadığı için kahvaltıyı yarıda kesip eve doğru yola çıktı. Hemen doktora gitmedi. Çünkü eşi ve oğulları da aşılarını yaptırdıktan sonra konsantrasyon problemlerinden şikayetçi olmuştu. Ama 1.5-2 hafta sonra bazı belirtiler dışa vurdu.
Görme sorunları artınca Ağustos 2021'de Tübingen Üniversite Hastanesi'nde göz enfarktüsü teşhisi konan Dietmar S.'nin geldiği nokta şöyle aktarıldı:
"Sonraki haftalarda daha da kötüleşti. Eylül sonunda sağ gözümün görüşü tamamen kayboldu. Artık bir yüzü göremiyorum, sadece dış hatlarını seçebiliyorum."
Davada şu soruya yanıt aranıyor: Dietmar S.'nin göz enfarktüsü Kovid aşısından mı kaynaklanıyor yoksa davacıda da bulunan uyku apnesi, tansiyon gibi risk faktörleri göz enfarktüsüne mi yol açtı?
BioNTech'in avukatları, 'davanın insani sebeplerini anladıklarını, ama aşı ile hastalık arasındaki neden sonuç ilişkisinin kanıtlanması gerektiğini, dolayısıyla uzlaşma görüşmeleri yapma teklifini reddettiklerini, çünkü bunun için tıbbi veya yasal bir gerekçe olmadığını, ancak düzenlenmesi gereken meşru iddialar varsa bunları yanıtlayacaklarını' söyledi.
Davacının avukatı Joachim Cäsar-Preller, şöyle konuştu:
"Müvekkilim aşıya karşı değil, biz de değiliz. Ama o dönemde çok konuşulan dayanışmayı, yani aşıdan sonra iyi durumda olmayanlara bir miktar maddi tazminat verilmesini ve aşının hasar bıraktığının tanınmasını talep ediyoruz."
Yargıç Hub, Dietmar S.'nin 150 bin euroluk tazminat ile maddi ve manevi zararın tazminine hakkı olup olmadığının açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirtti.
"Kanıtlamak zor olacak" diyen Hub, devlet yetkililerinin BioNTech aşısına izin verdiğinde olumlu risk-fayda oranına sahip olduğunu onayladığına dikkat çekerek ekledi:
"BAŞARI ŞANSI YÜZDE 100 İMKANSIZ DEĞİL. AMA ENGELLER ÇOK YÜKSEK."
Dietmar S. duruşmada şöyle konuştu:
"Bu olduğunda yıkıldım. Nasıl bir yol izleyeceğini kimse söyleyemedi. Görüş yetimin küçük bir kısmının kaybıyla kalsaydı, sorun etmezdim."
Sonraki duruşmalarda 2012'den 2019'a kadar Dietmar S.'nin her iki gözünü de etkileyen göz migrenin ve gözün retinasındaki bir doğum lekesinin sonraki hastalığa ne ölçüde neden olduğu da ele alınacak.
Dietmar S., dava dosyasında her iki vakayı da bildirdi, ancak ikisinin de daha kötüye gitmediğini ve son durumla ilgisinin olmadığını savundu.
Sağ gözünün görme kaybından bu yana gelecek beklentilerinin kötüleştiğini söyleyen Dietmar S.,. 2020'de patron değiştiren otomotiv tedarikçisindeki fabrika müdürü olarak işini kaybettiğini, tek gözünün görmemesinin getirdiği handikap ve yaşın ilerlemesi nedeniyle yeni iş bulamadığını hatırlattı.
Hub, önduruşmayı "Akıbetinizin zorluğunun farkındayız ve size en iyisini ve çalışma durumunuzun iyileşmesini diliyoruz. Ama yasalara uymak zorundayız" sözleriyle kapattı.
Davanın başarılı olması halinde aşı üreticisi adına tazminatı ve avukatlık ücreti, bilirkişi ve mahkeme masrafları dahil olmak üzere yasal masrafları devlet ödeyecek. Aşı onay sürecini hızlandırmak ve nüfusa hızlı şekilde aşı tedarik edebilmek için pandemi sırasında bu yönde karar alınmıştı.
Almanya'nın ilaç düzenleyici kurumu Paul Ehrlich Enstitüsü, ülkede yapılan 192 milyon aşıdan 54 bin 879'u ciddi reaksiyon olmak üzere 338 bin 857 şüpheli yan etki vakasının bildirildiğini belirtti. Welt am Sonntag gazetesinin aktardığına göre Alman Sağlık Bakanlığı verileri, mahkemelerde Kovid aşısı üreticilerine karşı toplamda 200'den fazla tazminat davası olduğunu gösteriyor.
Rottweil'deki sözlü duruşma, BioNTech'e karşı ülke çapındaki ilk duruşma oldu. Aslında ilkinin Hamburg'da yapılması gerekiyordu. Ama 12 Haziran'da davacının avukatının 'davanın önemi gerekçesiyle bir yargıç yerine hakimlerden oluşan bir kurul tarafından karara bağlaması için reddihakim talebinde bulunması' nedeniyle ilk duruşma iptal edildi.
BioNTech gibi mRNA temelli aşı üreticisi AstraZeneca'ya karşı benzer bir dava geçen hafta Mainz'da başladı. O davada bir kadın diş doktoru, AstraZeneca aşısı olduktan 3 gün sonra sağ kulağının duyma yetisini tümden kaybettiği gerekçesiyle 150 bin euro tazminat talep ediyor.
Bavyera eyaletinde bu yılın başlarında reddedilen AstraZeneca aleyhindeki tazminat talebiyle ilgili temyiz başvurusu da bugün Bavyera'nın Bamberg kentindeki yüksek eyalet mahkemesinde görülmeye başlandı. AstraZeneca aşısı olduktan sonra bağırsak ven trombozu olduğunu ve yoğun bakıma kaldırıldığını söyleyen kadın hasta, 600 bin euro tazminat talep ediyor.