Altılı Masa’ya göre Atatürk dönemi 'demokrasi dışı'
Altılı Masa liderleri 10. kez bir araya geldi. Ortak metinde, “İki yüzyıllık modernleşme, 150 yıllık Meclis, 100 yıllık Cumhuriyet ve 75 yıllık demokrasi tarihimiz...” denildi. Atatürk ve İsmet İnönü’nün Cumhurbaşkanı olduğu 1923-1946 yıllarının demokrasi dışı ilan edilmesi tepki topladı.
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti'den oluşan Altılı Masa, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun ev sahipliğinde 10'uncu kez bir araya geldi. Toplantının sonuç bildirisinde Geçiş Süreci Yol Haritasının ve Ortak Politikalar Metninin 30 Ocak'ta açıklanacağı kaydedildi. Ortak Cumhurbaşkanı adayının tespiti ile ilgili istişarelerin başlatılmasına karar verildiği bildirildi.
Toplantı 9 saatten fazla sürdü. Atatürk’ün kurduğu CHP’nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da altına imza attığı ortak bildiride, Atatürk dönemi demokrasi dışı ilan edildi. Toplantı sonrası açıklanan bildiride, “İki yüzyıllık modernleşme, 150 yıllık Meclis, 100 yıllık Cumhuriyet ve 75 yıllık demokrasi tarihimizdeki bütün ana akımların temsil edildiği bu iş birliği süreci siyasi tarihimizde bir ilk niteliği taşımaktadır” ifadelerine yer verildi.
Cumhuriyet tarihi ile demokrasi tarihi arasındaki 25 yıldan Cumhuriyetimizin kuruluşundan sonraki Atatürk’ün Cumhurbaşkanlığı dönemini de içine alan 25 yılın kastedildiği belirlendi.
TANITIM TOPLANTISI 30 OCAK'TA
Ortak bildiride daha sonra özetle şu bilgiler verildi: “Tamamlama aşamasına getirdiğimiz Geçiş Süreci Yol Haritasını ve Ortak Politikalar Metnini 30 Ocak'ta yapacağımız ortak bir tanıtım toplantısı ile kamuoyunun bilgilerine sunacağız. Bu iki metin ile birlikte partilerimizin siyasi iş birliği mimarisi önemli ölçüde tamamlanmış olacaktır. Çetin siyasi şartlar altında bir yıllık yoğun bir çaba ile ortaya koyduğumuz bu vizyonun hayata geçirilmesinin iki gerekli şarta bağlı olduğunun da bilincindeyiz: Ortak adayımızın Cumhurbaşkanı seçilmesi ve TBMM'de Anayasa reformu için gerekli çoğunluğun elde edilmesi.
DAHA SIK BİR ARAYA GELİNECEK
“Cumhurbaşkanı adayı ve milletvekili seçimleri konusunda tam bir uzlaşı kültürüyle hareket edecek ve seçimlerden sonra hem yürütmede hem yasamada yeni bir dönemi başlatacağız. Bu çalışmaların kısa sürede tamamlanabilmesi amacıyla liderler arası toplantıların daha sık aralıklarla yapılmasına karar verdik. Bu bağlamda, bir sonraki toplantımız İyi Parti'nin ev sahipliğinde 26 Ocak tarihinde yapılacaktır.”
YÖNETİM ALTI BAŞLI OLACAK
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Altılı Masa'nın iktidar olması halinde, Cumhurbaşkanı dışında diğer liderlerin de karar vermede “imza yetkisine sahip” olacağını bildirdi. Davutoğlu, “Ak Parti-MHP ve Vatan Partisi”nin koalisyon olduğunu savundu.
Davutoğlu, Halk TV'de İsmail Küçükkaya ile Yeni Bir Sabah'ın konuğu oldu. Davutoğlu, şunları söyledi:
"(Altı liderden birisi cumhurbaşkanı adayı olursa beş lider başkan yardımcısı olacak mı?) Bu konuyu netleştirdik. Kurumsal olarak cumhurbaşkanı ve yardımcılarının bir ortak süreç ile cumhurbaşkanı ve yardımcılarının ağırlıklı olduğu bir yapı olacak. Cumhurbaşkanı içeriden veya dışarıdan olsun genel başkanlar doğrudan karar süreçler içerisinde imza yetkisine sahip olarak bulunacaklar. İster içeriden ister dışarıdan olsun genel başkanlar imza yetkisine sahip olacak. Bu büyük bir teminattır.
HEDEFİNDE VATAN PARTİSİ VAR
“Şu anki Cumhuriyet tarihinin en kötü, en ilkesiz, en öngörülmez koalisyon Ak Parti-MHP ve Vatan Partisi koalisyonu. Oyunun kurallarını koyduk, şu andan itibaren cumhurbaşkanı ismini konuşmanın tam vakti geldi. Dün (önceki gün) isim konuşmadık ama süreci konuştuk.