Altın Koza Film Festivali'nde jüri başkanı Nuri Bilge Ceylan
Adana'da bu yıl 31. kez düzenlenecek Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali kapsamındaki Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nın jüri başkanı yönetmen Nuri Bilge Ceylan oldu. İşte ayrıntılar...


ADANA ALTIN KOZA’NIN JÜRİ BAŞKANI NURİ BİLGE CEYLAN
23-29 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek 31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin jüri başkanlığını sinemamızın auteur yönetmenlerinden Nuri Bilge Ceylan yapacak. Festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda bu yıl, En İyi Film’e 1 Milyon 500 Bin TL değerinde para ödülü verilecek.
Adana Büyükşehir Belediyesi ve Festival Onursal Başkanı Zeydan Karalar’ın ev sahipliğinde 23-29 Eylül 2024 tarihleri arasında yapılacak 31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin jüri başkanı belli oldu. Sinemamızın en önemli auteur yönetmenlerinden Nuri Bilge Ceylan’ın jüri başkanlığı yapacağı festivalde, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın En İyi Film Ödülü, 1 Milyon 500 Bin TL para ödülüyle desteklenecek.
NURİ BİLGE CEYLAN: AUTEUR VE USTA
Başkanlığını Menderes Samancılar’ın yaptığı ve Nebil Özgentürk, İsmail Timuçin, Hüseyin Orhan, Gökhan Mutlay ve Mahmut Göğebakan’dan oluşan Festival Yürütme Kurulu, bu yıl jüri başkanlığını sinemamızın en önemli auteur yönetmenlerinden Nuri Bilge Ceylan’ın yapacağını açıkladı.
Filmleriyle uluslararası alanda büyük başarılar Nuri Bilge Ceylan, fotoğraf sanatçısı olarak başladığı sanat hayatını, 1995 yılında çektiği ilk kısa filmi “Koza” ile sinemada sürdürdü. Yönetmeni, senaryo yazarı ve yapımcısı olduğu bu film, Cannes Film Festivali’nin yarışmasına Türkiye’den seçilen ilk kısa film olmayı başardı. Ardından “Koza”nın devamı sayılabilecek ve “taşra üçlemesi” olarak da nitelendirilen üç uzun filmi yönetti. Adana Altın Koza Film Festivali’nde Yılmaz Güney Özel Ödülü’nü kazandığı “Kasaba” (1997), İstanbul ve Ankara film festivallerinde En İyi Film seçilen “Mayıs Sıkıntısı” (1999) ve Cannes Film Festivali’nde Büyük Jüri Ödülü’nü alan “Uzak” (2002) ile adını uluslararası alana taşıdı.
2006 yılında Cannes’da FIPRESCI Ödülü ile karşılanan “İklimler”de eşi Ebru Ceylan ile birlikte başrolü paylaştı. Akademi Ödülleri’nde (Oscar) kısa listeye girmeyi başaran ilk Türkiye filmi de olan “Üç Maymun” (2008), Cannes’da En İyi Yönetmen Ödülü’nü aldı. 2009’da Cannes’da jüri üyeliği yapan Ceylan, 2011’de “Bir Zamanlar Anadolu’da” filmiyle festivalin Büyük Jüri Ödülü’nü kazandı. Üç yıl sonra çektiği “Kış Uykusu” (2014) adlı filmi Cannes’ın büyük ödülü Altın Palmiye’yi kazanarak, Yılmaz Güney ve Şerif Gören’in yönettiği “Yol”un (1982) ardından bu ödüle ulaşan ikinci Türkiye yapımı film oldu.
2018’de Cannes’da yarışan “Ahlat Ağacı”, En İyi Uluslararası Film dalında Oscar’a aday gösterildi. Geçen yıl Türkiye prömiyerini Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde yapan son filmi “Kuru Otlar Üstüne” (2023), Cannes’da yarıştı ve başrol oyuncusu Merve Dizdar’a En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü getirdi.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.