Altın yatırımcıları dikkat! Yasaklar yolda
Altın ithalatına yönelik getirilen yasak ve kota uygulamaları süreli olarak planlanmıştı ancak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı açıklamda böyle olmadığını aktardı ve bu yöndeki beklentileri boşa çıkardı. Altında yeni yasaklar mı gelecek? İşte ayrıntılar...
Son yıllarda oluşan yüksek enflasyon yatırımcıları altın ve dövize yönlendirdi. Her dönemin ‘güvenli limanı’ olarak nitelendirilen altına yönelik talep ise son yıllarda zirveyi gördü. Buna yönelik harekete geçen ekonomi yönetimi, işlenmemiş altın ithalatına yönelik çok sayıda kısıtlayıcı tedbirler getirdi.
Söz konusu kısıtlayıcı adımların geçici bir süreliğine alındığı ve ekonomide yaşanacak olası iyileşmenin ardından eskiye dönüleceğine yönelik beklentiler ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamaları sonrasında yerle bir oldu.
ÇIKAR ÇEVRESİ
Bakan Şimşek, atılan adımlar sonucu ekonomide oldukça olumlu sonuçlar görüldüğünü kaydederek, kota uygulamasını eleştirenleri "çıkar çevresi" olarak nitelendirdi:
"Altına yönelik biz bir kota uygulamasına gittik. Tabii ki çıkar çevreleri memnun değil... Valla kusura bakmasınlar, bir metali ülkede olmayan döviz kaynaklarıyla ithal edeceksiniz, sonra bir köşede atıl olarak duracak. Bunun neresi memleketin menfaatine?"
ALTINDA YENİ YASAKLAR MI GELECEK?
Şimşek’in ifadelerinin ardından piyasalarda kısıtlayıcı adımlara yenilerinin eklenebileceği ile ilgili söylentiler yayılmaya başlandı. Geçtiğimiz yıl çeyrek ve yarım gram altınlara getirilen yasağa benzer bir şekilde 22 ayarlık gram altınların üretimine son verilebileceği konuşulmaya başlandı.
31 Mart yerel seçimleri sonrasında TL'nin reel olarak değer kazanması piyasalardaki altın ve döviz talebini baskıladı. Ancak ekonomide yaşanabilecek yeni bir dalgalanmada yurttaşların fiziki altına erişmede sıkıntı çekebileceğini belirten kuyumculuk sektörü kaynakları, altın ithalatına yönelik tedbirlerin serbest piyasa ekonomisi gereğince sonlanması çağrısında bulundu.
AYDINLIK'IN NOTU: Yatırım tavsiyesi değildir.