Amanos’un esintisiyle yetişen ‘Topak Aşı’ tezgahta
Salamura zeytin deyince akla Hatay’ın Arsuz ilçesi geliyor. İspanya zeytini ile yarışan Halhal-Topak Aşı zeytini, Karadeniz dışında bütün bölgelere gönderiliyor. Topak Aşı zeytini, Hatay’ın Altınözü, Kırıkhan ve Arsuz ilçelerinden İskenderun’a getirilerek pazar tezgâhlarında yerini aldı. Pazarda 20’nin üzerinde zeytin tezgâhı bulunuyor. Pazara zeytin almaya gelen Ali Galip, “Bizim bölgenin tercih ettiği zeytin, Halhal zeytinidir. Bizler de pazara bu zeytini almak için geldik. Bir yıl süreyle bozulmadan sabah kahvaltımızda yiyoruz. Herkesin de almasını öneriyorum. Yağlı bir zeytin türüdür.” diye konuştu. İbrahim Yalın da Halhal zeytininin Türkiye’nin en iyi salamura zeytini olduğunu belirterek, “Ağız tadını bilenlerin almasını öneriyorum.” dedi.
Aydınlık’a konuşan İskenderun Zeytin Pazarcıları Derneği Başkan Yardımcısı Aşir İnce, fiyatların 12-16 TL arasında olduğunu belirterek şunları söyledi: “Vatandaşlara yağmurlar başlamadan zeytinlerini almalarını öneriyorum. Yağmurlardan sonra zeytinler kurtlanabilir. Arsuz bölgesindeki bütün salamura zeytinler, kalitelidir.”
‘TOPAK AŞI ÇÜRÜMEZ’
Ürettiği zeytinleri pazarda satan Mehmet Sökmen de, “Biz Arsuz ilçesinde birinci sınıf zeytin dediğimiz zeytini üretiyoruz. Topak Aşı kesinlikle çürümez, bozulmaz bir zeytin türüdür. Ayarını doğru yaparsan, bu kış bas, gelecek kışa kadar hiçbir sorun yaşamadan kullanabilirsin. Zeytinlerimiz önce elekten geçirilip numaralandırılıyor, sonra kaliteye göre fiyatlar belirleniyor.” dedi. Yıllarını zeytin üretimine vermiş Bedirhan Öncel, Amanos dağlarının esintisinin zeytinin kalitesini arttırdığını vurguladı.
BÖLGEDE 16 KÖY ZEYTİN ÜRETİYOR
Bölgede zeytin üretimi yapan 16 köy var. Pazar yerindeki ürünler, aracısız üreticiden tüketiciye gidiyor. Hataylılar, üç çeşit zeytin üretiyor: Yağ için üretilen Gemlik zeytini, Halhal zeytininden üretilen Topak Aşı ve yine salamurada kullanılan Karga Burnu zeytini. Pazar tezgâhlarındaki zeytin üreticileri, tanınmadıklarından ve bu yüzden de pazarlama sıkıntısı çektiklerinden şikâyetçiler.