Amida Höyük’te 'Kral Yolu' 2025’te tamamlanacak
Diyarbakır’ın tarihi merkezlerinden Sur ilçesinde yer alan Amida Höyük’teki kazı çalışmalarında sona gelindi. 2024 kazı sezonunda 30 metrelik kısmı ortaya çıkarılan 'Kral Yolu'nun kalan 20 metrelik bölümü, 2025 yılında yapılacak çalışmalarla tamamen gün yüzüne çıkarılacak.
Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Amida Höyük’te, 2018 yılında Prof. Dr. İrfan Yıldız’ın başkanlığında başlatılan kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle devam ediyor. 2024 yılında kazı alanında kapsamlı çalışmalar yürütüldüğünü belirten Yıldız, bu yıl özellikle 'Geleceğe Miras Projesi' kapsamında sağlanan ödeneklerle daha geniş bir alanda araştırmalar yapıldığını ve birçok eserin gün yüzüne çıkarıldığını söyledi.
Yıldız, kazı sezonunda 23 envanterlik ve 5 etütlük eser tespit edildiğini, bunların Diyarbakır Arkeoloji Müzesi’ne teslim edildiğini belirtti. Eserler arasında Osmanlı dönemine ait Çanakkale Savaş rozeti ve Geç Uruk dönemine ait mühür gibi dikkat çekici buluntular yer alıyor. Bunun yanı sıra Neolitik Çağ'dan Cumhuriyet dönemine kadar uzanan geniş bir zaman dilimine ait çeşitli buluntular da ortaya çıkarıldı.
TARİH 10 BİN YILA ULAŞTI
Amida Höyük’te yapılan çalışmalar, yerleşim tarihinin MÖ 8 bin yılına kadar uzandığını ve höyükte kesintisiz bir yaşamın 10 bin yıldır sürdüğünü ortaya koydu. Kazılarda ayrıca 1926 yılına ait Cumhuriyet döneminin ilk paralarından biri olan bir sikke bulundu.
Prof. Dr. Yıldız, 2025 yılında 'Kral Yolu'nun tamamlanacağını ve kazılarda daha fazla eserin gün ışığına çıkarılacağını belirterek, “Amida Höyük’ün tarihi ve kültürel zenginliği her yıl yeni keşiflerle derinleşiyor” ifadelerini kullandı.