Amik Ovası’nda 4 mevsim hasat
Amik Ovasında dört mevsim hasat yapılır. Ne ova boş kalır ne de çalışkan çiftçiler ayaklarını uzatıp ‘işimiz bitti’ der.
Amik Ovasında önemli yere sahip olan Kırıkhan’da buğday hasadı tamamlandı. Üretici, buğday tarladan biçildikten sonra hemen ikinci ekim olan pamuk ve diğer ürünlere yöneldi.
Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz, Kırıkhan’ın Amik Ovasında üretimde önemli bir tere sahip olduğunu belirtti. 120 bin nüfuslu ilçede 60 bin de Suriyeli yaşadığını belirten Yavuz, “Hatay medeniyetlerin ve hoşgörünün başkenti dediğimiz en seçkin ilçelerimizden bir tanesi. Ekonomisi tamamen tarıma dayanan ama sanayi anlamında da adım atan bir ilçeyiz. Özellikle pandemi ve Ukrayna-Rusya savaşı bize bir tek şeyin önemli olduğunu gösterdi, üretim, üretim, üretim… Emektar çiftçimiz de gecesini gündüzüne katarak bu sene 495 bin dönüm üzerinde buğday hasadını tamamladı. Çiftçimiz gelen rekolteden çok memnun, dönüm başına 600-750 kilo arasında hasat yaptık” diye konuştu.
İKİNCİ ÜRÜN EKİMLERİ BAŞLADI
Kırıkhan’da ikinci ürün pamuk ekimlerine başlandı. Barajlar da istenilen seviyede. Yavuz, şöyle devam etti: “Son zamanlarda tarımsal renkleri geliştirmeye başladık. Türkiye'nin havuç ihtiyacının yüzde 11-12'sini biz karşılıyoruz. Yine aroması ve kalitesi ile Kırıkhan kavunu çok meşhurdur. İlçemizde 45 bin dönüm arazi üzerinde bahçeleşmeye gittik. 5 bin dönüm nektarin ektik ve onların hasadına da başladık. Dünya üretim anlamında daralmaya giderken biz Kırıkhan olarak çiftçilerimizle birlikte bu daralmanın önünü açmaya çalışıyoruz. Hükümetimiz ve devletimiz sağ olsun, buğday fiyatları desteklemeyle birlikte çiftçimizin yüzünü güldürdü. Girdi fiyatları yüksek, insanların alım gücünde bir daralma var, bu millet çok dar günler gördü, çok zor günler gördü ama ben inanıyorum ki el ele verip bunları da aşacağız.”
HAVUÇTA PANTENTİMİZİ ALDIK
İlçede patenti alınan yerli siyah havuç ürettiklerini ifade eden Yavuz, “Özellikle kimya sanayide yoğun şekilde kullanılan ve ihracata giden bir ürün. Biz daha önce atadan kalma klasik çiftçilik yapardık. Pamuk, buğday ve mısır olurdu sadece. Üçünün dışında ekim görmezdik. İnsanlar küçük bahçelerinde maydanoz, biber, sağan gibi ihtiyaçları için sebze ekerlerdi. Ama artık ürün çeşitliliğine gidiyoruz, topraklarımız üç ürün alacak kadar bereketli, ürün çeşitliliği ilgili birçok alana örnek olacak çalışmalar yapmaktayız” diye konuştu.
ATA TOHUMLARI ÜRETİYORUZ
Kırıkhan Belediye Başkanı, Ata tohumları üretimi de yaptıklarını belirtti. Yavuz, “Ata tohumları dediğimiz, yaşlılar ve eskiler bilir, bizimkiler bunlara tohum yerine ‘bizir’ derlerdi. Patlıcan, domates kendi dalının üzerinde kalır, bunlar tohumlanır ve saklanır, tekrar tohum olarak kullanılırdı. Şimdi ise salatalık tohumunu ikinci kez ektiğinizde başka bir şey oluyor. Tohumda dışa bağımlılığın önüne geçmek için tohum bankalığı çalışmalar yürütmektedir. Bizim de belediye olarak böyle bir hedefimiz, böyle bir projemiz var. Ata tohumlarını bulup, eski ebelerimizin, ninelerimizin yaptığı o ekolojik denge içerisinde tamamen doğal tohumlarımızı çocuklarımızla buluşturmak gayreti içerisindeyiz” dedi.