9 madenci toprak altında kalmıştı! Anagold şimdi de toplu işten çıkarma yaptı
Erzincan'ın İliç ilçesinde Çöpler Madeni’nde faaliyet gösteren Anagold, milyonlarca dolar kazanç elde etti, önce doğayı sonra da 9 madenciyi katletti. Bölgede ne yapılacak tarım ne de yaşayacak yer bıraktı. Şimdi de bir mesajla 187 işçiyi kapının önüne koydu
Erzincan’ın İliç ilçesinde 13 Şubat'ta yaşanan toprak kaymasının neden olduğu facia sonucu 9 işçinin yaşamını yitirdiği altın madeninde çalışan 187 işçi işten çıkarıldı. Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş., e-posta ve SMS yoluyla işlerine son verilen işçilerle ilgili yazılı açıklama yaptı. Şirket şubat ayında meydana gelen faciayı hatırlatarak son 6 ayda yaşadıkları zorlu ekonomik koşullar nedeniyle işten çıkarma yaptıklarını duyurdu.
OPERASYONEL DEĞİŞİKLİK YAPACAKMIŞ
Anagold Madencilik’in açıklamasında şunlar yer aldı:
"Elim olayın ardından, yoğun ve zorlu bir çalışma süreci devam ederken, üretim faaliyetlerimizin durdurulması nedeniyle mevcut tüm kaynaklarımız öncelikle arama, sonrasında da çevresel iyileştirme, güvenlik artırıcı önlemler ve rehabilitasyon çalışmalarına aktarılmıştır.
"Olayın ardından 6 ay boyunca içinde bulunduğumuz zorlu ekonomik duruma ve hiçbir çalışanımızı mağdur etmeme çabamıza rağmen maalesef uzun bir zaman dilimine yayılacak olan bu çalışmaların uzun vadeli etkisi ve kapsamı göz önünde bulundurulduğunda, bazı operasyonel değişiklikler yapılması zorunlu hale gelmiştir.
"Bu doğrultuda, 187 çalışma arkadaşımızla yollarımızı ayırmak zorunda kaldığımızı üzülerek belirtmek isteriz. Şirket olarak, bu zor zamanlarda işten ayrılacak her bir çalışanımıza karşı sorumluluklarımızın bilincindeyiz.”
‘BİRKAÇ AY MAAŞ VERİP KURTULAMAZ’
Bağımsız Maden-İş Sendikası ise şirket yönetiminin İliç halkını bir kez daha mağdur etmeye hazırlandığı dile getiren açıklamasıyla tepki gösterdi. Sendikadan yapılan açıklamada, “İliç’te 10 yılı aşkın süredir altın madenciliği yapılırken, madende çalışmak dışında bütün geçim yolları kurutulmuşken, bölgenin bütün doğal kaynakları altın madenciliği için bitirilmişken devasa karlar biriktiren Anagold, madencilere ve İliç halkına olan sorumluluğundan birkaç ay maaş verip kurtulamaz.” denildi.
‘YÜKÜMLÜLÜK ANAGOLD YÖNETİMİNDE’
Açıklama şöyle devam etti:
“Anagold’un ruhsatı geçici olarak iptal edilmiştir ve iptal edilme nedeni işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri konusundaki eksikliğidir. 13 Şubat’ın iş yeri açısından çalışmaya engel olan sonuçları giderildikten ve gerekli önlemler alındıktan sonra tekrar çalışmaya başlayabileceğini, en azından bölgede altın madenciliğinden vazgeçilmeyeceğini bütün yetkililer söylüyor.
"Bu koşullar altında 13 Şubat’a sebep olan işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerindeki eksikliğin müsebbibi Anagold yönetimi, hem hukuken hem de fiili olarak katlanma yükümlülüğü altındadır. İş yerinin nihai durumu netleşene kadar işçilerin mağdur olmamasını sağlamakla sorumludur.
"Benzer bir kaçma pratiğini Erzincanspor konusunda da gösterdiğini bildiğimiz Anagold, İliç’in halkından ve doğasından öyle büyük bir servet biriktirmiştir ki verdiği sözleri tutması hem mümkündür hem de İliç’e borcudur. Çünkü ortada bedeli ödenecek bir durum varsa, bunun sebebi işçiler değil iş yeri yönetimidir.”
NE OLMUŞTU?
Erzincan İliç’te 13 Şubat günü göz göre göre geldiği ortaya çıkan faciada 9 madenci milyonlarca metreküp siyanürlü toprak altında kalmıştı. İş makineleri ve onlarca personelin katıldığı aramalar sonunda ancak 5 Nisan günü ilk cansız bedene uaşılmıştı. Daha sonra maden sahasında aylarca devam eden aramalarda tüm işçilerin cansız bedenlerine ulaşıldı.
Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunulmak üzere yayımlanan son bilirkişi raporunda kazanın hemen ardından gözaltına alınan ve altı saat sonra serbest bırakılan Anagold Madencilik Türkiye Müdürü ve Anagold Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yalçın Demirci “asli kusurlu” bulundu. Raporda 13 asli kusurlu, 26 tali kusurlu Anagold çalışanı belirlendi.