Anayasa için ‘parlamentoda uzlaşma’ vurgusu
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye'de yabancı düşmanlığının yayılmaya çalışıldığını, Cumhuriyet Başsavcılıklarının bu konudaki soruşturmaları sürdürdüğünü açıkladı.
Tunç, “Yabancı düşmanlığına kesinlikle müsaade etmeyeceğiz.” dedi. Tunç yeni anayasaya ilişkin siyasi partilerle görüşmeler yapılacağını kaydetti.
YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kanal 7'de yayınlanan Başkent Kulisi programına katılarak kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. Tunç, "yargı siyasetin gölgesinde" şeklinde yapılan eleştirilerin hatırlatılması üzerine, "Onlar istiyor ki eski sistem devam etsin. Bizim anayasada gerçekleştirdiğimiz değişiklik büyük bir yargı reformudur. Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun, Anayasa Mahkemesi'nin yapısı daha demokratik oldu. Orada, 'Cumhurbaşkanı tüm üyeleri seçiyor' eleştirisi doğru değil." ifadelerini kullandı.
Yeni anayasa konusundaki yol haritasının nasıl olacağının sorulması üzerine Tunç şunları söyledi: "Parlamentoda uzlaşma gerekiyor. Bu anlamda Cumhur İttifakı olarak bizim hazırlığımız olacak. Adalet Bakanlığı olarak daha önce de hazırlıklarımız, taslak çalışmalarımız olmuştu. MHP'nin de bir önerisi olmuştu. Tüm bunlar tartışılacak. Muhalefete gidilecek. Öncelikle partiler arasındaki görüşme sonrası bunun usulü ortaya çıkacaktır. Bu uzlaşmaya yanaşmayan partiler olursa da milletimiz bunu görür. Temennimiz tüm siyasi partilerin duyarlı davranmasıdır."
ÇOCUKLARA ÖZEL ADLİYELER
Bakan Tunç, "Yeni yasama döneminde hangi kanuni düzenlemeler gelecek?" şeklindeki soruya şu cevabı verdi: "Özellikle yeni hakim ve savcılarımızın Adalet Akademisinde gücünü daha da arttırmak lazım. Adalet Akademisi güçlendirildi ancak daha da güçlendirmemiz gerekiyor. Bilirkişilik konusu çok önemli. Bunlar gündemimizde. Çocuk adalet sistemine de çok önem veriyoruz. Çocuk Adalet Merkezleri şeklinde bir çalışmamız var. İllerde çocuklara özel adliyeler oluşturulacak."
ÜMİT ÖZDAĞ’A TEPKİ
Türkiye'de yabancı düşmanlığının yayılmaya çalışıldığını bildiren Tunç şöyle konuştu: "Bunun üzerinde Cumhuriyet Başsavcılıklarımız titiz şekilde soruşturmalar yürütüyor. Maalesef bazı siyasetçiler yalan yanlış beyanlarda bulunuyor. Geçtiğimiz yıl Bartın'a 15 bin Suriyeli geldiği, bu kişilerin seçimde oy kullanacağı şeklinde bir yalan ortaya atıldı. Ümit Özdağ gibi kişiler yalan yanlış bilgilerle paylaştı bunu. Yabancı düşmanlığına kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Açılan soruşturmaların önümüzdeki dönem davalara dönüşeceğini göreceğiz."
BOŞANMA DAVASI 10 YIL SÜRMEMELİ
Nafaka konusunun uzun süredir tartışıldığını ve 1 Kasım'da aile hukukuna ilişkin bir sempozyum yapacaklarını kaydeden Tunç şu açıklamayı yaptı: "Bir boşanma davası 10 yıl sürmemeli. Nafaka ile ilgili bahsedilen mağduriyetlere duyarsız kalmamak gerekir. Kadınların hassasiyetleri konusu bizim için çok önemli. 1 Kasım'da Türkiye Adalet Akademisi öncülüğünde sempozyum yapılacak. Bunlar orada konuşulacak."