AYM'den yetki iptali kararı
Anayasa Mahkemesi, CHP’nin başvurusunda, İletişim Başkanlığına verilen bir yetkiyle ilgili iptal kararı verdi. Kararda söz konusu hususların, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlenemeyeceği belirtildi
CHP Milletvekilleri, İletişim Başkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin bazı hükümlerinin anayasaya aykırı olduğunu savunarak iptalleri ve yürürlüklerinin durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu. Anayasa Mahkemesi CHP’nin yaptığı başvuruyu 27 Aralık 2023 tarihinde karara bağlandı.
İPTALİ İSTENEN MADDELER
Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre, iptali istenen hükümler arasında, İletişim Başkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine eklenen ve Stratejik İletişim ve Kriz Yönetimi Dairesi Başkanlığının görevleri arasında gösterilen bazı hükümler de yer alıyordu.
Bunlar arasında, "Türkiye Cumhuriyeti’ne yönelik iç ve dış tehdit unsurlarını analiz ederek stratejik iletişim ve kriz yönetimi açısından gerekli tedbirleri uygulamak" ve "Türkiye Cumhuriyetine karşı yürütülen psikolojik harekat, propaganda ve algı operasyonu faaliyetlerini belirleyerek her tür manipülasyon ve dezenformasyona karşı faaliyette bulunmak" hükümleri de yer almıştı. Yüksek Mahkeme, bu hükümlerin konu bakımından yetki yönünden Anayasaya aykırı olduğuna ve iptaline karar verdi.
GEREKÇEDEN
Kararda, söz konusu kuralların Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlenemeyecek yasak alan içinde kaldığı belirtildi. Kararda şu ifadeler yer aldı:
"Kurallar uyarınca Başkanlığın alacağı tedbirlerin ve yapacağı faaliyetlerin bir edimde bulunma sonucunu doğuracağı kaçınılmaz olduğundan Başkanlık tarafından Anayasanın 26. maddesinde yer alan düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetine ve 28. maddesinde yer alan basın hürriyetine yönelik müdahalede bulunulacağı açıktır. Bu bağlamda kurallar kapsamları itibarıyla Anayasanın ikinci kısım ikinci bölümünde yer alan kişi hakları ve ödevleri ile ilgili düzenlemeler içerdiğinden Anayasanın 104. maddesinin 17. fıkrasının ikinci cümlesi uyarınca Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle düzenlenemeyecek yasak alan içinde kalmaktadır."
İKİ ÜYEDEN KARŞI OY
Diğer yandan verilen karara Anayasa Mahkemesi üyeleri İrfan Fidan ve Muhterem İnce katılmayıp karşı oy kullandı. Muhterem İnce karşı oy gerekçesinde, "Kuralların Başkanlığın Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı yürütülen algı operasyonu faaliyetleri neticesinde oluşan krizi, stratejik iletişimle yönetme görevini yerine getirebilmesi amacıyla düzenlendiği, bu kapsamda alınacak tedbirlerin ve yapılacak faaliyetlerin Başkanlığın görevleriyle ilgili ve gerekli olanlarla sınırlandırıldığı anlaşılmaktadır.
"Alınacak tedbirlerin ve yapılacak faaliyetlerin amacı, kapsamı ve sınırı açıkça belirlenmiş olup kuralın hem kişiler hem de idare yönünden belirli ve öngörülebilir olduğu açık olduğundan kurala belirsizlik bulunmadığı düşünülmektedir" ifadelerini kullandı. Fidan da İnce'nin belirttiği gerekçelerle çoğunluk kararına katılmadığını belirtti.