Anayasa Mahkemesi’nden emsal karar
Burdur Cumhuriyet Başsavcısı Sadi Doğan’ın talebiyle açılan ve Burdur 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin “kamu görevlisine hakaret” iddiasıyla hakkımda verdiği 1 yıl 2 ay hapis cezasına, ifade özgürlüğüne aykırılıktan dolayı hak ihlali kararı verdi.
kaçırılıyor” başlıklı haberim üzerine Burdur Cumhuriyet Başsavcısı Sadi Doğan’ın talebiyle açılan ve Burdur 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin “kamu görevlisine hakaret” iddiasıyla hakkımda verdiği 1 yıl 2 ay hapis cezasına, ifade özgürlüğüne aykırılıktan dolayı hak ihlali kararı verdi.
Av. İsmail Özer Özgül’ün başvurusu üzerine Yüksek Mahkeme, kararın birer örneğinin ifade özgürlüğü hakkının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere Burdur 2. Asliye Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar verdi.
Anayasa Mahkemesi kararında şöyle denildi: “Eldeki başvuruda ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine karar verilirken derece mahkemelerinin 5271 sayılı Kanun'un 231. maddesinin uygulandığı durumlarda adil yargılanma hakkının -silahların eşitliği ilkesi, gerekçeli karar, savunma için gerekli zaman ve kolaylığa sahip olma ve müdafi yardımından yararlanma hakkı gibi- çeşitli güvencelerine aykırı davrandıkları ve bunun bir usul istismarı olduğu sonucuna varılmıştır.”
Anayasa Mahkemesi’nin kararında “birçok başvuruda derece mahkemesi kararlarının ilgili ve yeterli gerekçe içermediği gerekçesiyle ifade ve basın özgürlüğü ya da toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı gibi çeşitli temel hak ve özgürlüklerin ihlal edildiğine karar vermiştir. Bu nedenle derece mahkemelerinin HAGB kararı verilen dosyalarda Anayasa ve Sözleşme'de yer alan usul güvencelerini Anayasa Mahkemesi kararlarında belirlenen ilkelere aykırı uygulama ve keyfî kararları ile usul istismarı yapmalarının önüne geçilmesine yönelik yasal düzenlemeler yapılmalıdır” denildi.
28 Haziran 2017 günlü Aydınlık’ta “Burdur’da FETÖ’cüler bir bir kaçırılıyor” başlıklı haberde “Burdur’da FETÖ kapsamında operasyon yapılacak kişilere menfaat karşılığı bilgi sızdırıldığı ve kaçmalarının sağlandığı iddia edildi” denilmişti.
Haberde şöyle deniliyordu:
“Burdur’un yerel gazetelerinden Bomba 15, 2 Nisan 2016 günlü nüshasında “Burdur Türkiye'nin ünlü markalarından Köfteci Ramiz Plus'la tanıştı” haberini veriyordu. Türkiye'nin ünlü gıda markalarından Köfteci Ramiz’in Enes Hilal'in işletmeciliğinde açılışı yapılmış ve Burdur Cumhuriyet Başsavcısı Sadi Doğan da dualarla yapılan açılış törenine katılmıştı. Açılış sonrası misafirlere Köfteci Ramiz'in eşsiz lezzetleri sunulmuştu.
“Enes Hilal, AKP Burdur Gençlik Kolları Başkanı’ydı. 27 Şubat 2014 günü bir sosyal paylaşım sitesinden yaptığı açıklamada görevinden istifa ettiğini açıklamıştı. Babası Mehmet Hilal, Burdur’da Fetullah Gülen Cemaatine yakınlığıyla tanınıyordu. Hilal’in Cemaat-AKP kavgasından dolayı istifa ettiği söyleniyordu. Hilal, sadece gençlik kolları başkanlığından değil AKP’den de istifa etmişti.
“Şimdi Mehmet Hilal ve oğlu Enes Hilal firarda. Yurtdışına kaçtıkları sanılıyor. Bu kişilere kaçma fırsatının kimler tarafından ve nasıl verildiği anlaşılamadı.”
Haberde, Burdur’da FETÖ/PDY kapsamında operasyon yapılacak kişilerle dolaylı yollardan iletişim kurulduğu, menfaat karşılığı bilgi sızdırıldığı ve kaçmalarının sağlandığı iddialarının yaygın olduğunu, Burdurlular arasında ciddi rahatsızlık oluşturmuş bu konularla ilgili bir şikâyet mektubunun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a iletildiğini de belirtilmişti.
Haberde adı geçen Burdur Cumhuriyet Başsavcısı Sadi Doğan, yaptığı yazılı basın açıklamasında, Aydınlık ve Ulusal Kanal’da yayımlanan habere çok sert tepki göstermiş, haberi “tamamen asılsız, iftira ve hakaret içerikli” olarak değerlendirmiş, Burdur’da “FETÖ’cülere karşı verilen mücadeleyi yıpratıcı olarak” nitelendirmişti.